2024. július 27. szombat Olga, Liliána

Új élelmiszerek: mi lesz a klónozott állatokkal?

agrarszektor.hu
Megállapodás nélkül szakadtak meg csütörtök hajnalban - kilencórás tárgyalást követően - az EP és a Tanács közötti egyeztető tárgyalások az új élelmiszerekről szóló rendelet módosításáról. A felek most egymást okolják, a következő forduló március végén lesz.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

"Egyszerűen hihetetlen, hogy a Tanács, mely ugyanazokból a politikai pártokból áll, mint a Parlament, nem tud egyetérteni a Parlamentnek a klónozott állatok és azok utódainak húsából készített ételek tilalmát szorgalmazó álláspontjával" - áll Gianni Pittella, és az EP jelentéstevője, Kartika Liotard képviselők közös közleményében. A képviselők ugyanilyen hihetetlennek nevezték, hogy a Tanács figyelmen kívül hagyja a közvélemény álláspontját, valamint a klónozással összefüggő etikai és állatjóléti problémákat. A képviselők világossá tették: ha a Tanács és a Bizottság a jövőben is kizárólag a kereskedelmi érdekeket követi, akkor a Parlament nem megy bele semmiféle megállapodásba - olvasható a BruxInfon.

Közben a magyar elnökség által kiadott közlemény szerint a Tanács és a Bizottság is arra kéri a Parlamentet, lássa be, hogy a klónozott állatok természetes úton világra jött utódainak értékesítési tilalma - miként azt az EP javasolta - a marha-, a sertés- és a tejtermékek kereskedelmi tilalmát eredményezné.

Ez pedig nem csak a fogyasztókat érintené hátrányosan (a növekedő árak miatt), de a gazdálkodásból élőket is, mivel a kereskedelmi partnerek várhatóan válaszlépéseket alkalmaznának. Fazekas Sándor szakminiszter szerint, ha az EP javaslatát követnék, akkor minden egyes szelet sajt vagy szalámi esetében egy-egy családfát kellene rajzolni, ami a gyakorlatban nem kivitelezhető.

A következő egyeztetési fordulót várhatóan március 28-án tartják; a megállapodásra szabott határidő lejárta miatt ez lesz a felek utolsó esélye arra, hogy közös nevezőre jussanak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31