Új élelmiszerek: mi lesz a klónozott állatokkal?

agrarszektor.hu
Megállapodás nélkül szakadtak meg csütörtök hajnalban - kilencórás tárgyalást követően - az EP és a Tanács közötti egyeztető tárgyalások az új élelmiszerekről szóló rendelet módosításáról. A felek most egymást okolják, a következő forduló március végén lesz.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

"Egyszerűen hihetetlen, hogy a Tanács, mely ugyanazokból a politikai pártokból áll, mint a Parlament, nem tud egyetérteni a Parlamentnek a klónozott állatok és azok utódainak húsából készített ételek tilalmát szorgalmazó álláspontjával" - áll Gianni Pittella, és az EP jelentéstevője, Kartika Liotard képviselők közös közleményében. A képviselők ugyanilyen hihetetlennek nevezték, hogy a Tanács figyelmen kívül hagyja a közvélemény álláspontját, valamint a klónozással összefüggő etikai és állatjóléti problémákat. A képviselők világossá tették: ha a Tanács és a Bizottság a jövőben is kizárólag a kereskedelmi érdekeket követi, akkor a Parlament nem megy bele semmiféle megállapodásba - olvasható a BruxInfon.

Közben a magyar elnökség által kiadott közlemény szerint a Tanács és a Bizottság is arra kéri a Parlamentet, lássa be, hogy a klónozott állatok természetes úton világra jött utódainak értékesítési tilalma - miként azt az EP javasolta - a marha-, a sertés- és a tejtermékek kereskedelmi tilalmát eredményezné.

Ez pedig nem csak a fogyasztókat érintené hátrányosan (a növekedő árak miatt), de a gazdálkodásból élőket is, mivel a kereskedelmi partnerek várhatóan válaszlépéseket alkalmaznának. Fazekas Sándor szakminiszter szerint, ha az EP javaslatát követnék, akkor minden egyes szelet sajt vagy szalámi esetében egy-egy családfát kellene rajzolni, ami a gyakorlatban nem kivitelezhető.

A következő egyeztetési fordulót várhatóan március 28-án tartják; a megállapodásra szabott határidő lejárta miatt ez lesz a felek utolsó esélye arra, hogy közös nevezőre jussanak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?