Ennyi volt a chipsadó? Nem mindenki szerint ez a legjobb eszköz

agrarszektor.hu
A népegészségügyi termékadó (neta), ismertebb nevén a chipsadó újragondolását kezdeményezte az Agrárminisztérium - jelezte Zsigó Róbert, a tárca élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára egy mai budapesti konferencián. Hozzátette, nem biztos, hogy a neta a legjobb eszköz, sokkal inkább a fogyasztói tudatosságot kellene növelni.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Zsigó Róbert nem ért egyet azzal az iránnyal, hogy a korműny további termékekre vetné ki a népegészségügyi termékadót, függetlenül attól, hogy sok kritika érte - írja a HVG-re hivatkozva a PortfolioZsigó Róbert hozzátette: bármilyen változtatás nem az agrártárca, hanem a Pénzügyminisztérium feladata, ugyanakkor nem biztos, hogy a legjobb eszköz az adó.

A napi.hu a chipsadó kapcsán azt is megkérdezte Zsigótól, hogy a kormánynál napirenden van-e a neta újratervezése, mire az államtitkár elmondta: a teher felülvizsgálatát ők is támogatják. Úgy fogalmazott: "mi sem vagyunk biztosak abban, hogy a neta a legjobb eszköz, ezért ezt meg kell vizsgálni. Véleményünk az, hogy sokkal inkább a fogyasztói tudatosságot kell növelni."

Az élelmiszer-feldolgozókat egyesítő szövetség a közelmúltban hívta fel arra a figyelmet, hogy az egészségtelen termékekre 2011-ben bevezetett adónem semmilyen mértékben nem járult hozzá az egészségügyi helyzet javulásához, ugyanakkor rontja a hazai élelmiszeripar versenyképességét. Az államtitkár szerint inkább a szemléletformálás erősítése lenne a fontosabb minél fiatalabb korban, és a fogyasztói tudatosság erősítésére pénzt is szán a kormány, elsősorban a 2021-2027-es uniós költségvetésből. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. október 4. 06:03