Teljesen megváltozhat az élelmiszerek csomagolása: új szabályozást sürget az unió

Teljesen megváltozhat az élelmiszerek csomagolása: új szabályozást sürget az unió

agrarszektor.hu
Az egyik legnagyobb kihívás ma az élelmiszeriparban, hogyan változhatnak a közeljövőben a termékcsomagolást érintő előírások, az Európai Unió ugyanis új szabályozást szorgalmaz, illetve követel meg, és ez a magyarországi vállalkozásokra is kötelezően vonatkozik majd. A Portfolio Agrárium 2020 konferencia egyik kerekasztal-beszélgetésében a szakemberek többek között azt is megvitatták, hogy milyen új csomagolási követelményeket támasztanak az élelmiszeripari cégek számára a fenntarthatósági kritériumok, hogyan alakulhatnak a visszagyűjtésre vonatkozó szabályok, illetve milyen törekvések és megoldások érvényesülhetnek a műanyag-felhasználás csökkentésére.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Európai Unió már egy jó ideje dolgozik azon, hogy a fenntarthatóságot erősítse, az élelmiszeripar számára azonban fontos, hogy az új előírások hogyan befolyásolják majd a szektort - mondta Keleti Marcell, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) élelmiszeripari igazgatója a Portfolio Agrárium 2020 konferencián. Hozzátette, az új szabályok, döntően szigorítanak, például az egyik ilyen, hogy az egyszer használatos műanyagok hogyan kerülnek majd kivezetésre.

Éder Tamás, Vörös Attila, Ondré Péter, Nagy Miklós, Mucska Péter, Kasza Gyula, Keleti Marcell (Fotó: Stiller Ákos)

Egyre népszerűbbek a különböző alternatív csomagolóanyagok, ugyanakkor nem mindegyik bizonyított még hosszútávon, és könnyen lehet, hogy egy ma fenntarthatónak tűnő megoldásnak a valóságban nagyobb az ökológiai lábnyoma mint az egyéb csomagolóanyagoknak - hangsúlyozta Kasza Gyula, a Nemzeti Élelmiszerlánci-biztonsági Hivatal (Nébih) osztályvezetője. Egy felmérés szerint a fogyasztók 85 százaléka tud arról, hogy változhatnak a közeljövőben a termékcsomagolást érintő előírások, és a többségük támogatja is ezt, viszont abba már csak kevesen fektetnének energiát, hogy például az előző napon vásárolt szatyrot visszavigyék a boltba. A szakember szerint fontos elmondani, hogy az élelmiszeripar és a műanyag nem ellenség, az alternatív anyagok területén pedig gőzerővel folynak a fejlesztések. Kiemelte, hogy a globális számok azt mutatják, hogy nagyon sok megtermelt élelmiszer megy jelenleg veszendőbe, és habár sokan azt gondolnák, hogy inkább a gazdag országok pazarolnak, valójában azonban a fejlődő országok is. Érdekesség, hogy a legkevesebbet a két fős háztartások pazarolnak, a legtöbbet pedig az egyfősek, azt azonban legszögezte az osztályvezető, hogy az élelmiszerveszteség és az élelmiszerpazarlás fogalmak közel sem ugyanazt jelentik.

Mucska Péter (Fotó: Stiller Ákos)

Mucska Péter, a Coca-Cola HBC Magyarország vállalati kapcsolatok vezetője azt emelte ki, hogy sokan azt hiszik az új uniós szabályozás szerint be lesz tiltva a PET palack, holott erről nincs szó, mindössze vissza kell majd gyűjteni őket, hiszen egy 100 százalékban újrahasznosítható csomagolóanyagról van szó. A Coca-Cola a visszagyűjtött palackokból PET palackot szeretne majd gyártani, ennek a megvalósítása érdekében pedig egy feldolgozó gyárat akarnak létesíteni Magyarországon, így a hazánkban eladott palackokból magyar üzemben készülhet újra PET palack alapanyag - tudatta a szakember.

Nagy Miklós (Fotó: Stiller Ákos)

Több, a csomagolásra vonatkozó irányelv is megjelent az utóbbi években, ilyen például a csomagolási hulladékról szóló irányelv, vagy az egyszer használatos műanyag termékek irányelve - közölte Nagy Miklós, a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség főtitkára. Hozzátette, a fókuszban a gyorsétkeztetésre használt csomagolóanyagok vannak, nem az általános élelmiszereké és ételféleségeké. Kitért továbbá arra is, mit is jelent pontosan a fenntartható csomagolás, itt ugyanis a maximális áruvédelem a legfontosabb, és ebből a funkcióból kicsit sem szabad engedni, ugyanakkor szem előtt kell tartani az ökológiai lábnyomot, és a maximális körforgásban tartást is.

Ondré Péter (Fotó: Stiller Ákos)

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezető igazgatója szerint a műanyagokkal kapcsolatban mindig érdemes a fogyasztók és a gyártók felelősségéről is beszélni, hiszen a szelektív gyűjtés ugyanannyira fontos, mint a feldolgozás. A csomagolással azonban mindig észszerűen és óvatosan kell bánni, a megfelelő technológiával ugyanis könnyebben meg lehet gátolni az élelmiszerveszteséget. Az ügyvezető igazgató kiemelte, hogy azok a cégek, amelyek képesek átállni az újfajta csomagolásra, marketing szempontjából is jól járnak, és egyfajta lehetőségként is felfoghatják ezeket a változásokat. A csomagolóanyagokat érintő előírások változásával kapcsolatban a szakember kitért arra, hogy 

a magyar élelmiszeripar most is fejleszt, és jól felfogott érdeke, hogy minél kevesebb csomagolóanyagot gyártson, de fontos hogy ne csináljunk olyan dolgokat, aminek eredményeképp jóval nagyobb ökológiai lábnyom keletkezik majd.
Vörös Attila (Fotó: Stiller Ákos)

Vörös Attila, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy az új uniós irányelveket meg kell oldania Magyarországnak is, és nem mindegy, hogy a tagállamok ezeket hogyan fordítják majd le saját országukra vonatkoztatva, hazánk számára is az a legfontosabb, hogy a magyar piaci szereplők versenyképességét megőrizzük. A szakember szerint minden élelmiszeripari cég másképp éli majd meg a csomagolóanyagok változását, hiszen nem minden vállalkozás tud erre erőforrásokat áldozni, de arra figyelni kell, hogy senki nem maradjon le. Kiemelte, hogy a legtöbb csomagolóanyag feladata, hogy védje a termékeket, és sokáig megőrizze azok minőségét.

Éder Tamás (Fotó: Stiller Ákos)

Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alelnöke tájékoztatott arról, mikre kell majd odafigyelnie Magyarországnak a következő időszakban az élelmiszeripari csomagolásra vonatkozó új szabályozással kapcsolatban. Mint mondta, fontos, hogy csak olyan megoldások szülessenek, amelyek élelmiszerbiztonsági szempontból semmilyen kompromisszumot nem jelentenek, vagyis a jelenlegi szigorú élelmiszerbiztonsági gyakorlat kicsit sem gyengülhet. A szakember szerint nem szabad továbbá olyan megoldásokat alkalmazni, amelyek pillanatnyi érzelmi alapú döntések eredményeként jó ötletnek tűnnek, ilyen például bizonyos anyagok kivonása a forgalomból, és helyettük egyelőre még kevésbé ismertek használata. Mint mondta, Magyarországnak részben a versenyképessége megőrzése céljából nagyon oda kell figyelnie arra, hogy a környező országok szabályozása hogyan fog változni a csomagolóanyagokkal kapcsolatban, emellett fontos lenne, hogy a hazai piaci szereplők, illetve döntéshozók több és konstruktívabb beszélgetéseket folytassanak egymással.

A Portfolio Agrárium 2020 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?