2021. április 20. kedd Tivadar

Hírek - Növény

Európában elsőként Magyarországon tesztelik a parlagfű elleni új készítményt

A parlagfű nemcsak egészségügyi, hanem gazdasági kárt is okoz, különösen a napraforgó-állományban nehéz elbánni vele - hangzott el a Portfolio Agrárium 2020 konferencián. Egy új készítmény tavaly jelesre vizsgázott a gazdák körében, ezért még az uniós engedély elnyerése előtt idén is megkapja a szükséghelyzeti engedélyt.
 
 

Egész Európában Magyarországon tesztelték elsőként a gazdák a parlagfű ellen javasolt egyik új késztíményt. A gyomnövény a kukoricában és a repce tarlóján is jellemző, de igazán komoly technológiai kihívást csak a napraforgó-állományban jelent - mondta el Borsos László, a Corteva Agriscience ügyvezető igazgatója a Portfolio Agrárium 2020 konferencián, Kecskeméten. A cég a problémára egy új készítménnyel, a Viballával rukkolt elő.

Magyarországon végezzük el a regisztrációs eljárást, így szükséghelyzeti engedéllyel a hazai gazdák már tavaly tesztelhették a készítményt

 - mondta az ügyvezető. A terméket a kultúrnövény hatleveles állapotától csillagbimbós állapotig lehet használni 1 l/ha-os dózisban, 200-300 l/ha lémennyiséggel. A készítmény kijuttatására optimális időpont a parlagfű 6-8 leveles fejlettsége, de a parlagfű 30 cm-es nagyságáig hatékonyan alkalmazható.

Borsos László (Fotó: Stiller Ákos)
2019-ben bő 20 ezer hektáron már használták a készítményt a gazdák, mintegy 10 ezer hektrárról,181  termelőtől kaptunk visszajelzést róla. Közülük 180 ajánlja termelőtársainak az új herbicidet, egy pedig azért nem, mert ez nem keverhető mással

- sorolta Borsos László. A válaszok alapján a gazdák 98%-a kifejezetten a parlagfűprobléma miatt választotta a terméket, a 180 pozitívan nyilatkozó termelőből 173 idén is alkalmazni szeretné, 7 csak azért nem, mert idén nem lesz napraforgója - ismertette a felmérésük eredményét a cégvezető. Borsos László hangsúlyozta: bár a készítménynek még nincs végleges engedélye, a szükséghelyzetit idén is magkapják a Nébih-től. Aki érdekődik a Viballa iránt, az a honlapjukon keresztül regisztrálhatja igényét, a továbbiakat a Corteva intézi a hatóság felé.

A Portfolio Agrárium 2020 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu