Katasztrófa a magyar földeken: óriásiak a károk, tehetetlenek a gazdák

Katasztrófa a magyar földeken: óriásiak a károk, tehetetlenek a gazdák

agrarszektor.hu
Súlyos gondokat okoznak az elszaporodott pockok a Dél-Alföldön, a rágcsálók hatalmas pusztítást végeznek a gabonatáblákban, és most már a kertészetekben is. Az invázióval szinte képtelenség megbirkózni, mert habár a járataikba rakott méreggel lehet ellenük védekezni, de nincs elég ember a munka elvégzésére, és több olyan hatóanyag is akad, ami nem engedélyezett. A gazdák azt kérték a hatóságtól, hogy kiszórhassák a szert a földekre, az igényelt hatóanyagot a pockok magas száma miatt azonban olyan nagy mennyiségben kellene kiszórni a földekre, hogy az más, védett állatfajokat is veszélyeztetne.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Katasztrófa van a földeken, ami a pockok elé kerül, azt gyűjtik és eszik, összeszedik a búzaszemet, megrágják a zöldet, a lucernatáblák teljesen beszürkültek. A mezei pockok az eső és a talajforgatás hiánya miatt lepték el a földeket. A gazdák azt kérik a hatóságoktól, hogy ne csak a rágcsálók üregeinél lehessen irtást végezni, hanem szórásos technikával is. Ráadásul van egy hatóanyag, amit az Európai Unió betiltott és csak szükséghelyzetben engedélyezi a használatát

- közölte az InfoRádióban Szél István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád-Csanád Vármegyei Igazgatóságának elnöke.

Sipos József hódmezővásárhelyi gazdálkodó tájékoztatása szerint van olyan lucernatábla, ahol mindent felfaltak a mezei pockok. Szerinte ez már szükséghelyzet, ezért indokolt lenne az engedélyezett hatóanyagok és védekezési lehetőségek kiszélesítése, ugyanakkor ő a biológiai megoldásoknak is híve lenne, például T-fák kihelyezése a szántóföldi területekre T-fákat kellene, amelyek a ragadozómadarakat segítenék.

A gazdák által igényelt hatóanyagot a pockok magas száma miatt olyan nagy mennyiségben kellene kiszórni a földekre, hogy az más, védett állatfajokat is veszélyeztetne. Főleg olyan területeken, ahol nincs növényborítottság, a magevő madarak, esetleg a nyulak, őzek és egyéb rágcsálók is - amik nem tartoznak most a célzottak közé -, megtalálhatnák, aminek egy olyan következménye lenne, ami nem biztos, hogy szerencsés. Emiatt nagy dilemmában van az engedélyeztető hatóság is

- figyelmeztetett Hunyadi István, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara elnöke.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleménye szerint a már engedéllyel rendelkező szerekkel az idei pocokinvázió ellen nem lehet eredményesen védekezni, ezért azt kérik a hatóságoktól, hogy szélesítsék ki a védekezés lehetőségeit annak érdekében, hogy megakadályozható legyen a mezei pockok a mostaninál is súlyosabb kártétele a hazai termőföldeken. A Nébih viszont közölte: a mezei pockok jelenlegi gradációja valóban jelentős károsítóhelyzetet teremt, ami ellen a védekezési kötelezettség - a növényvédelmi hatóság útmutatása alapján - valamennyi földhasználó közös érdeke és feladata.

Jóllehet, a véralvadásgátló szeres készítménnyel végzett teljes felületkezelés nagy területen egyszerűbb kijuttatási mód lehetne, a súlyos humán és környezeti károk kockázatára való tekintettel a felületkezelést a szervezet nem engedélyezi. Vagyis ezeket a szereket továbbra is csak a járatokba juttatva lehet alkalmazni. Máskülönben a felszínre kihelyezett szerek a környezetükben a kisemlősök és a magevő madarak pusztulásához, globális károkozáshoz vezethetne, és akár az emberi egészségre is veszélyes lenne, ugyanis a véralvadást okozó szer lenyelve, bőrrel érintkezve és belélegezve egyaránt végzetes hatással járhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?