Egyre durvább károkat okoz a pocok Magyarországon: itt a megoldás?

Egyre durvább károkat okoz a pocok Magyarországon: itt a megoldás?

Gervai Péter
Az enyhébb telek miatt évről évre egyre nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a gazdálkodóknak a mezei pocok elleni védekezésre. November 16-ig lehet alkalmazni a klórfacinon rágcsálóirtót az utóbbi években rendkívüli módon elszaporodott pockok állományának kordában tartására, de jó tudni, hogy számos egyéb módon is tehetünk azért, hogy kártételüket csökkentsük.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az elmúlt évek enyhe telei miatt a mezei pocok rendkívüli módon elszaporodott, és kártétele a korábbiaknál jelentősebb problémát okoz a gazdálkodóknak. A Nébih rendszeresen figyelmezteti a gazdákat az előírás szerinti védekezésre, hiszen a nem megfelelő védekezés súlyos károkat okozhat a természeti környezetben és veszélyeztetheti a ragadozómadár-állományt is.A mezei pocok jellemzően a fátlan, nyílt területek, szántók, rétek lakója, azonban a nevével ellentétben nem csak a mezőgazdasági területeken telepszik meg, megjelenhet a fiatal erdősítésekben is, ahol a természetes úton magról kikelt, vagy sarj eredetű facsemeték még nem erősödtek meg. Kártétele tehát sokaknak óriási problémát jelent.

Szinte háromhetente szaporodik

A mezei pocokról köztudott, hogy rendkívül szapora. Gyakorlatilag a tél végétől késő őszig több alkalommal, akár tízszer is utódokat hoz a világra. Egy pár szaporulata akár 150-200-ra is tehető.. A pockok felszaporodásában a faji sajátosság mellett az időjárásnak is kiemelt szerepe van, hiszen a hosszú ősz az enyhe és csapadékszegény tél majd a korai tavaszodás optimális feltételeket teremt a pockok számára. - Mindezek mellett a védekezésben fontos szerep jut az agrotechnikának a megfelelő talajmunkának, mivel a tarlóhántás elmaradása, egyes területek ugaron hagyása mind kihathat a pocokállomány felszaporodására.

Megfigyelhető, hogy a száraz, ugyanakkor táplálékban gazdag időszakban a betegségek nem tizedelik, emiatt még nagyobb az esély a túlszaporodásra. Csapadékos időszakban meggyéríti az állományt a rágcsálókra jellemző tularémia nevű betegség. Szinte valamennyi termesztett növényünk szerepel az étlapján. Folyamatos rágásával számtalan növényt tönkretesz ezért veszélyes károsítónak számít. Főleg a növények zöld részeit fogyasztja, de megeszi többek között a termést, magot, virágot, gumót, hagymát is. A Nébih korábbi közlése szerint a mezei pocok túlszaporodása (gradáció) általában 3-5 évente figyelhető meg.

Szükséghelyzeti engedéllyel rendelkező készítmény

Az engedélyező hatóság a Pocok Tox MAX (75 mg/kg klórfacinon) rágcsálóirtó szer szükséghelyzeti felhasználását Magyarország egész területén mezőgazdasági földhasználók számára szántóföldi kultúrákban, kertészeti kultúrákban, gyep területeken és ruderáliákon mezei pocok gradáció megállítása és az ebből eredő gazdasági károk csökkentése céljából járatkezeléssel kijuttatva 2023. július 20-tól 2023. november 16-ig engedélyezi

- közölte a Nébih.

Fontos, hogy a kezelés kizárólag növényorvos felügyeletével történhet. A táblán a lakott járatok számát előzetesen fel kell mérni. A lakott járatok számát, valamint a terület és a tervezett kezelés információit adatlapon rögzíteni kell. A növényorvos által kitöltött adatlapot a területileg illetékes vármegyei kormányhivatalban jóvá kell hagyatni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?