Óriási károkat okoz ez az állat a magyaroknak: azonnal megoldás kell ellene

Óriási károkat okoz ez az állat a magyaroknak: azonnal megoldás kell ellene

agrarszektor.hu
Nem áll rendelkezésre az állami kártalanításhoz szükséges szabályozás a mezei pocokinvázió esetében - ez derült ki azon a Békés vármegyei, Kétegyháza mellett kedden megtartott gazdafórumon, amelynek napirendi pontján eredetileg szerepelt volna az állami kártalanításra vonatkozó igény megfogalmazása. Ez azt jelenti, hogy így anyagi segítség nélkül maradnak a mezőgazdák, még akkor is, ha termésben esett károk értéke milliárdos nagyságrendűre becsülhető 

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A gazdafórum szervezője, Lempert László elmondta, az érvényben lévő szabályozás szerint a mezei pockok túlszaporodása olyan kockázati tényező, amellyel a gazdálkodóknak számolniuk kell, jogi alap nélkül a kártérítési igény nem támasztható alá - írja a Népszava. A gazdák közül többen is közölték a fórumon, hogy ennek ellenére haladéktalanul tisztázni kellene a mezei pocok elleni védekezés általános előírásait. Annál is inkább, mert becslésük szerint az invázió sújtotta területek gazdáinak legalább 80 százaléka nem tett eleget védekezési kötelezettségének. A kártevő ellen pedig az egyidejű és azonos intenzitású védekezés az egyetlen hatékony eszköz.

A gazdafórum résztvevői közül többen is kiemelték, hogy komoly felelősség terheli az államot a mezei pocokinvázióért, mert sem az általa fenntartott csatornák mentén, sem a tulajdonában lévő erdős területeken és a nemzeti parkokban nem folyt védekezés a rágcsálók ellen. Jelentősen nehezíti a gazdák dolgát, hogy nincs megfelelő mennyiségű méreganyag, de ez csak az egyik gond. A méreg kihelyezése a járatokhoz akkora nagyságrendű élőmunkaerőt igényel, amit képtelenség biztosítani.

Az agrártárca megtiltotta a felületkezelést, vagyis a méreganyag szántóföldi kihelyezését, így azt kizárólag a járatok nyílásainál lehet elhelyezni. Nem old meg semmit, hogy a szakhatóság engedélyezte a mezei pockok elleni védekezésre használt készítmények kihelyezhető mennyiségének 20 százalékos emelését

- hangzott el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?