Nemcsak virágport, de adatot is gyűjteni: ez lehet a méhészet jövője

Nemcsak virágport, de adatot is gyűjteni: ez lehet a méhészet jövője

agrarszektor.hu
A méhek és a méhészet védelme, tevékenységének támogatása nemcsak Magyarországon, de Európában, és az egész világon kiemelt fontosságú. Fontos tudnunk, mi történik a méhekkel, milyen tevékenységek, folyamatok történnek a kaptárakban és kirepülések során, ha meg akarjuk óvni őket. Ebben nyújthat segítséget a 21. század méhészeinek a Space Apps Kft. BeeBox névre keresztelt rendszere.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Arnócz István, a Space Apps Kft. ügyvezetője az IoT, a távérzékelés és az adatbányászat legfontosabb, a magyar méhészet számára is hasznos lehetőségekről beszélt a Portfolio Agrárium 2020 konferencián. Az ügyvezető elmondta, hogy a cégük a távérzékeléssel, a modern matematikai módszerekkel támogatott adatfeldolgozással, mobilalkalmazásokkal és az IoT-vel foglalkoznak, a BeeBox rendszerük pedig ezek összerakásából jött létre. A rendszer alapját az a gondolat alkotta, hogy a méheknél különféle betegségek tudnak előjönni, amelyekről viszonylag keveset tudunk. Egyre több - egyelőre - megmagyarázhatatlan kolóniaösszeomlás (Colony Collapse Disease, CCD) történik, amelyek világszinten is egyre nagyobb problémát jelentenek. Mindeközben Magyarország a harmadik legnagyobb méhészeti termelő az Európai Unióban, tehát célszerű lenne nagyobb figyelmet fordítani az ágazat felé, és az ezzel foglalkozók számára is biztosítani azt a technológiai támogatást, ami egyre inkább elterjedtté válik a mezőgazdaságban.

Arnócz István elmondta, hogy a magyar méhészek nagy része vándoroltatja a kaptárait, úgy juttatja a méheket a virágok közelébe. A méh azonban nem olyan, mint a haszonállatok általában, amit egy, a térben általa elfoglalt pontban lehet értelmezni. A méhek a kaptártól számított 3-5 kilométeres körzetben bejárják a környező területeket, ezért is fontos a méhésznek, hogy tudja, a környező parcellákon milyen haszonnövények vannak, amikor ő is a közelben van. Vagy hogy a parcellákon virágzik-e az oda ültetett haszonnövény, van-e a közelben bármiféle erdőség, vagy bármi olyan károsító installáció, amiről tudnia kellene. Ebben nyújt segítséget a BeeBox rendszer. A fejlesztés alatt álló mobilos alkalmazás az Európai Űrügynökség Sentinel-1-es műholdjának radarfelvételeit felhasználva, azokat elemezve határozza meg, hogy hol milyen haszonnövények vannak. A vállalkozás emellett olyan hardveres eszközöket is gyárt, amiket a méhkaptárakba lehet helyezni. Ezek azt figyelik, hogy milyen egészségügyi állapotban vannak a méhek, hogy mekkora a kaptár súlya, valamint GPS-adatok alapján a kaptár pontos helyét is meghatározza. Arnócz István elmondta, hogy ugyan van arra szabályozás, hogy ahol valami fertőzés miatt karantént kell elrendelni, oda sem bevinni, sem onnan kihozni nem lehet méhészeti termékeket, és a fertőzés időtartama alatt megtermelt méz sem lenne kereskedelmileg értékesíthető, ennek az előírásnak a betartatása problémás. A méhészek számára viszont komoly marketingértéke lehet annak, ha pontosan meg tudják mutatni azt a fogyasztóknak, hogy honnan, mely területről származik az ő termékük.

Fotó: Portfolio / Stiller Ákos
Nincs szükség arra, hogy egy ember ott legyen, és figyelje a dolgokat. Mert ezért van ott a gép, és egy gép dolgát ne bízzuk emberre

- mondta Arnócz István.

Arnócz István szerint a kamerarendszeres rovarfigyelésnek a károkozók elleni védekezésben is szerepe lehet, hiszen ezek a rovarok eléggé jellegzetesek, esetenként könnyen felismerhetőek.

Arnócz István elismerte, hogy nem feltétlenül igaz, hogy a méhész a BeeBox rendszert használva több kaptárat tudna üzemeltetni. A rendszer arra viszont jó, hogy ha bármi probléma van a méhekkel, vagy a kaptárakkal, a méhész sokkal könnyebben és gyorsabban be tud avatkozni. Ha tudni akarja, hogy a környező területeken mit vetettek a gazdák, meg tudja nézni a térképadatokat, és nem kell ténylegesen körbemennie és körbekérdeznie. Itt érdemes gondolni a körbeautózás és -motorozás időigényére és felesleges szén-dioxid kibocsátására.  Végezetül pedig ott van a már említett marketingérték. A kézműves helyi termékek renoméja egyre nagyobb, de azt be kell tudni mutatni. A BeeBox egy lehetőség a méhészeknek, hogy megmutassák, milyen környezetből származik a termék, amit ők csináltak. Erre pedig különösképpen nagy szükség van most, amikor egy harc folyik a hazai és a kínai, illetve a távol-keleti import méhészeti termékek között.

Arnócz István azzal a gondolattal zárta az előadását, hogy nem biztos, hogy a Space Apps Kft. a méhészekből fog megélni a jövőben, de az biztos, hogy a termékük nagyon hasznos lehet azoknak a monitoring entitásoknak, akik ezt a területet szabályozni, vagy profitábilisan felhasználni akarják. Mert ha tudjuk, hogy a méhek hol vannak, hogy a környezetükben milyen parcellák voltak, és ott milyen haszonnövény volt, akkor egy adott régióhoz köthető elhullás egy korreláció-vizsgálattal egy adott parcellához lesz köthető lesz. És ennek a fordítottja is igaz lehet. Ha tíz méhész volt a környéken, de csak egynek hullottak el a méhei, akkor lehet, hogy az az illető hibázott valahol.

A legfontosabb szereplője a folyamatnak még mindig a méhész, aki megérti, hogy milyen modern eszközökre vagy szolgáltatásokra lehet szüksége ahhoz, hogy ő helyt álljon a 21. század kihívásaival

- mondta Arnócz István.

A Portfolio Agrárium 2020 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?