Nagy a baj: óriási veszély fenyegeti a méheket Magyarországon

Nagy a baj: óriási veszély fenyegeti a méheket Magyarországon

agrarszektor.hu
Az enyhe, tavaszias időben már január első napjaiban megjelentek a méhek, ami nem jelent túl sok jót hosszú távon. Az elmúlt időszak igen enhye, melegrekordokkal tűzdelt időjárása nem csak a növények számára lehet megterhelő, hanem a méhek szempontjából is kétoldalú.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A méheknél ugyanis 8 fok felett beszélhetünk a kaptárból kirepülésről - ezért nem túl meglepő, hogy a napokig tartó, délnyugaton néhol akár 15-18 fokos időben több helyen is méhekkel találkozhattunk. Ennek a méhek szempontjából van egy fontos előnye, mégpedig, az, hogy ki tudják engedni az ürüléküket. A hideg időben ugyanis mézzel táplálkoznak a kaptárban, ennek van salakanyaga, de ezt ideális esetben 180 napig vissza tudják tartani. Bent nem piszkítanak a méhek, rendezett, higiénikus társadalom az övék. Ilyenkor viszont kihasználják a meleg időt és kint végzik el a dolgukat - írja az Időkép.

EZ IS ÉRDEKELHET

A jó méhész értékes táplálékot (minőségi mézet) hagy bent a családoknak a kaptárban, ezzel biztosabb a sikeres áttelelés. A fő probléma a téli idő előtti kirepüléssel az, hogy előbb elfásulnak a méhek. Korábban kezdik el a fiasítást/szaporodást, ezzel az atkák is korábban támadják a  családokat. Az atkák elleni védekezés komoly anyagi és fizikai megterhelés a gazdáknak

- osztotta meg gondolatait Tamási Gábor, méhész.

Ha 60 napig nem jönne meleg periódus a hideg időben, az atkák terméketlenné válnának, nem tudnának szaporodni. Egy jó példa, hogy a két héttel korábban elkezdett fiasítás megháromszorozza az atkák számát a kaptáron belül a nyár végére. Ezért jelent óriási problémát az átlagnál enyhébb idő. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?