Nagy a baj: óriási veszély fenyegeti a méheket Magyarországon

Nagy a baj: óriási veszély fenyegeti a méheket Magyarországon

agrarszektor.hu
Az enyhe, tavaszias időben már január első napjaiban megjelentek a méhek, ami nem jelent túl sok jót hosszú távon. Az elmúlt időszak igen enhye, melegrekordokkal tűzdelt időjárása nem csak a növények számára lehet megterhelő, hanem a méhek szempontjából is kétoldalú.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A méheknél ugyanis 8 fok felett beszélhetünk a kaptárból kirepülésről - ezért nem túl meglepő, hogy a napokig tartó, délnyugaton néhol akár 15-18 fokos időben több helyen is méhekkel találkozhattunk. Ennek a méhek szempontjából van egy fontos előnye, mégpedig, az, hogy ki tudják engedni az ürüléküket. A hideg időben ugyanis mézzel táplálkoznak a kaptárban, ennek van salakanyaga, de ezt ideális esetben 180 napig vissza tudják tartani. Bent nem piszkítanak a méhek, rendezett, higiénikus társadalom az övék. Ilyenkor viszont kihasználják a meleg időt és kint végzik el a dolgukat - írja az Időkép.

EZ IS ÉRDEKELHET

A jó méhész értékes táplálékot (minőségi mézet) hagy bent a családoknak a kaptárban, ezzel biztosabb a sikeres áttelelés. A fő probléma a téli idő előtti kirepüléssel az, hogy előbb elfásulnak a méhek. Korábban kezdik el a fiasítást/szaporodást, ezzel az atkák is korábban támadják a  családokat. Az atkák elleni védekezés komoly anyagi és fizikai megterhelés a gazdáknak

- osztotta meg gondolatait Tamási Gábor, méhész.

Ha 60 napig nem jönne meleg periódus a hideg időben, az atkák terméketlenné válnának, nem tudnának szaporodni. Egy jó példa, hogy a két héttel korábban elkezdett fiasítás megháromszorozza az atkák számát a kaptáron belül a nyár végére. Ezért jelent óriási problémát az átlagnál enyhébb idő. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?