Hatalmas eső jön szombaton: itt lehet a legdurvább a vihar

Hatalmas eső jön szombaton: itt lehet a legdurvább a vihar

agrarszektor.hu
Szombaton egy hidegfront érkezik nyugat felől, de nem tart sokáig az őszies idő, jövő hét elejétől visszatér a nyár. Nyugat felől egy hullámzó hidegfront közelít felénk, melynek előterében pénteken dél-délnyugat felől igen meleg levegő érkezik majd felénk, így a legmelegebb tájakon 32-33 fok is lehet, akár a melegrekord is megdőlhet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Szombatra virradóan a front eléri hazánkat, hullámot vet térségünk fölött. Eleinte a Dunántúlon és a középső tájakon okozhat sokfelé kiadós esőt, záport, illetve zivatarokra is számítani kell, majd szombat estére az addig naposabb keleti tájakra is megérkezhetnek a záporok, zivatarok. A szelet többfelé élénk, zivatarok környezetében erős, viharos lökések kísérhetik - írja az Időkép. Nagy lesz a hőmérsékleti kontraszt a nyugati és keleti tájak között: miközben a Dunántúl nyugati felén csak 16-20 fokra készülhetünk, addig az ország középső harmadán 21-26, keleten még 27-32 fokot mutathatnak a hőmérők a legmelegebb órákban.

Nyugaton ősz, keleten nyár lesz szombaton

A kontraszt várhatóan vasárnap is megmarad, de már nem lesz ennyire éles, a csúcshőmérséklet ezen a napon 16 és 27 fok között alakulhat. Az alacsonyabb értékeket a Dunántúlon mérhetjük, a legmelegebbet pedig továbbra is keleten, délkeleten. Szárazon a hét utolsó napját sem ússzuk meg, sokfelé várható eső, zápor, főként a Dunától keletre zivatarok is lehetnek. Országszerte feltámad, nyugaton és északkeleten, valamint zivatarok környezetében viharossá fokozódik az északi-északkeleti szél.

Helyenként 50-70 mm csapadék is összegyűlhet

Az ország nagy részén kiadós öntözésre számíthatunk a hétvége folyamán, a legtöbb csapadék előreláthatólag a középső országrészben és a Dunántúl keleti felén hullhat. Itt többfelé a 40 millimétert is meghaladhatja a hétvégi csapadékösszeg, de helyenként 50-70 milliméter is összegyűlhet. Ez a hullámzó frontrendszer hétfőre távozik térségünkvől, visszatér a napos, késő nyáriasan meleg idő, a maximumok ismét országszerte elérik, meghaladják majd a 25 fokot, sőt a legmelegebb tájakon a 30 fokot is megközelítik.

EZ IS ÉRDEKELHET

Rekordokat döntött eddig a szeptemberi meleg, a hétvégi kiadós esőt viszont alig várja a repce

Melegből nincs hiány, csapadékból igen. Szeptemberben és az elmúlt egy hónapban időnként záporok, zivatarok adtak a növények, termőföldek számára kisebb területre korlátozva említésre méltó csapadékot. Ezek főleg az északnyugati, északkeleti tájakat érintették az elmúlt fél - egy hónapban. 

A felső talajréteget átnedvesítették, de a mélyebb rétegek az ország túlnyomó részén kritikusan szárazak, 20-70 milliméter hiányt mutatnak. A már beérett kukorica, és napraforgó aratásához tökéletes lenne a száraz, meleg idő, a csírázás, kelés állapotában  lévő káposztarepce viszont szomjazik. Jó hír számára, hogy a csekély csapadékos és az ilyenkor megszokottnál 4-5 fokkal melegebb napok után hétvégén nagy területet érint kiadós eső, zápor, ami helyenként a teljes hiányt pótolhatja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?