Pénzeső a magyar agráriumban: milliárdokat osztanak szét, de résen kell lenni

Pénzeső a magyar agráriumban: milliárdokat osztanak szét, de résen kell lenni

agrarszektor.hu
Világossá vált, hogy a mezőgazdasági termelést a megváltozott környezeti feltételekhez kell igazítani (ahogyan az az új közös agrárpolitikában követelmény), erre a gazdálkodóknak is fel kell készülnie. Az Agrárminisztérium pedig önkéntes és ösztönző jellegű programokon keresztül sarkallja erre a termelőket.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az állatjóléti támogatások a 2014–2020-as időszakhoz hasonlóan a január 1-jén induló új közös agrárpolitika (KAP) keretében is elérhetőek lesznek, ahogyan azt az elfogadott KAP Stratégiai Terv is tartalmazza. A támogatás igénybevételéhez részben már ismert, részben egészen új kötelezettségvállalásokat kell teljesíteni. Az agrártárca általános szabályként írja le, hogy olyan új, teljesítendő feladatokat is beépített, amelyek az antimikrobiális szerek használatának csökkentéséhez vezetnek. Az állatjólléti támogatások egyébként a méhészet, a juh- és a kecsketartók, a tejhasznú szarvasmarhát tartók, valamint a baromfitartók számára lesznek elérhetőek - írja a Világgazdaság.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kiskérődző-ágazatban az új időszakra meghirdetett kötelezettségvállalások között van például a körömápolás elvégzése, a paraziták elleni védekezés és az ásványianyag-kiegészítés alkalmazása is. A kecske és a juh esetében 100 egyed tesz ki egy állategységet, és túlnyomórészt 40 és 75 eurónak megfelelő forint/állategység/év összegű támogatást jelentenek, összesen pedig több mint 5 milliárd forint áll rendelkezésre. A szarvasmarha állatjóléti támogatására azonban már jelentősen több, mintegy 32 milliárd forint. A hazai tejelőszarvasmarha-állományok általános jólétét, élhető körülményeit a tartástechnológia és a takarmányozás körülményei határozzák meg. Éppen ezért a kötelezettségvállalások között az állatsűrűségre, valamint a gondozói felügyeletre vonatkozóak is szerepelnek. Mindemellett a takarmányozásra vonatkozó előírások és a megelőző beavatkozások is a program részei, de akár a természetes körülmények biztosítására vonatkozó kötelezettség is választható. Az antibiotikum-rezisztencia elleni küzdelem szintén támogatott lesz. Az állatjóléti támogatás a méhészek számára is elérhető lesz, ami ösztönöz például a kötelező mézvisszahagyásra is, ami a méhcsaládok egészségét szolgálja.

EZ IS ÉRDEKELHET

A baromfiállományok általános jólétére is igaz, ami a szarvasmarhákéra, vagyis, hogy a tartástechnológia és a takarmányozás határozza meg. A választható kötelezettségek között vannak az állatsűrűségre, a mechanikai sérülések megelőzésére, a takarmányozásra, és az alacsony toxintartalmú takarmány biztosítására vonatkozó vállalások is. Fontos változás, hogy  e kötelezettségek vállalása mellett a negyedik év végére meg kell valósítani a nem ketreces tartási mód alkalmazását. A kötelezettségek vállalásáért és betartásáért 1-52 eurónak megfelelő forint/állategység ítélhető oda évente, és a beavatkozásra több mint 26 milliárd forintot különít el a tárca

- írja a lap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02