Nem esszük a magyar birkahúst

agrarszektor.hu
Kevés a pásztor, a gyapjúért kapott pénz csak a nyírást fedezi, a húst meg nemigen vesszük. A juhszövetség elnöke szerint rosszabb helyzetben vannak, mint a sertés- vagy baromfitartók, csak kevesebbet beszélünk róla.

Magyarországon egyre kevesebb a juh, Bács megyére a nagyobb, Csongrádra és Békésre a kisebb állomány a jellemző. Főként a bárányhús előállítása kifizetődő, az árbevétel 90-95 százalékát ez adja, de egyre nagyobb az érdeklődés a gyapjú iránt is, ezt főleg kínaiak vásárolják. A szaporulat nagy része exportra kerül, a gazdák leginkább az olasz és az arab ünnepekre készülnek - közölte Hajduk Péter, a hazai juhszövetség elnöke a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

Húsvétkor, a hazai vásárlók a magas árak miatt nem a magyar birkahúst veszik meg, hiszen az áruházláncok polcain fele annyiért is van ugyan bárányhús: Új-Zélandról, Ausztráliából, de a szakemberek nem ajánlják.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

KWS – tíz éve első a repcetáblákon*, első az innovációban! (x)

Az utóbbi évek különös kihívások elé állították a repce termesztőket. Míg 10 évvel ezelőtt a termésszint növelése állt a középpontban, mára a termésbiztonság, a kockázatok minél jobb kezelése és ezek által a gazdaságos termesztés fenntartása a célkitűzés.

EZT OLVASTAD MÁR?