A gazdákat kérdezte a VM vetőmag felhasználási szokásaikról

agrarszektor.hu
Lezárult a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kérdőíves felmérése a hazai vetőmag felhasználási szokásokról. A beérkezett kérdőívek feldolgozása két hetet vesz igénybe. A vetőmag ágazat jövőjét segítő kérdőív kitöltésével a tárca pontos, átfogó képet kaphat a termelők vetőmag-felhasználási szokásairól. Emellett fontos feladat a gazdák, hobbikertészek által tapasztalt, és a kérdőívek segítségével feltárt problémák megoldása.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A gazdafórumokon gyakran találkoznak a minisztérium képviselői azzal a panasszal, hogy a magok nem elég ellenállóak a betegségekre, vagy éppen nem kelnek ki. Az okok feltárását segítheti a VM által összeállított kérdőíves felmérés.


A minőségi növénytermesztés alapja a megfelelő fajta- és vetőmaghasználat, ezért a tárca arra törekszik, hogy kiváló minőségű, ellenőrzött körülmények között előállított, hazai termesztési feltételeknek legmegfelelőbb vetőmag jusson a gazdákhoz. A magyar vetőmag nemesítő intézetek célja, hogy a helyi termelési viszonyoknak a legmegfelelőbb vetőmagokat állítsák elő.


A tárca felkérte az AGRYA - Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségét, a MAGOSZ-t, a Bács-Kiskun, a Győr-Moson-Sopron és a Pest megyei Agrárkamarát, valamint a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalt (MgSzH) - és a Falugazdász Hálózatot, hogy juttassa el a termelőkhöz a kérdőíveket. A kutatást az MVH honlapjáról is elérhették a gazdák.


A VM támogatásával elindult a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének (AGRYA) Vesd bele magad! programja. A mozgalom keretében már 2000 kisiskolás kapott vetőmagot, hogy saját borsót, répát termesszen. Emellett a tárca segíti a Magyar Vöröskereszt nagyszabású vetőmag programját, a Konyhakert Programot, amelynek keretében a segélyszervezet 8000 csomag vetőmagot osztott szét az ország két legszegényebb régiójában, Borsod-Abaúj-Zemplén és a Jász-Nagykun-Szolnok megyében.


A VM támogat minden olyan kezdeményezést, amellyel az emberek a drága import termékek vásárlása helyett saját maguk termelhetik meg a szükséges élelmiszereket.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?