Új cukorgyára lehet Magyarországnak?

agrarszektor.hu
A kapuvári gazdák azt tervezik, hogy cukorrépát termesztenek, és szövetkezeti cukorgyárat nyitnak, tarthatatlannak érzik ugyanis, hogy importálnunk kell a cukrot. A Cukor Terméktanács támogatná a tervet, ám közben buktatókra figyelmeztet. Az Európai Unióban három év múlva újratárgyalják a cukorkvótákat, akkor kiderül, Magyarország növelheti-e jelenlegi termelését. A kormány kivizsgálná, az elmúlt években miért mentek tönkre a hazai gyárak - hangzott el a Kossuth Rádió Krónika című műsorában.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az EU-ban 1968 óta fennálló kvótarendszernek egyre több az ellenzője. Az unió bizottsága által előterjesztett agrártámogatási reformtervek szerint, nincs szó ugyan a kvóták eltörléséről, de van esély az engedélyezett mennyiségek bővítésére.


Magyarországon ez azt jelenthetné, hogy a korábban tizenhét hazai cukorgyár helyett üzemelő egyetlen üzem, a kaposvári mellett ismét létrejöhetnének cukorgyárak. Ezt tervezik kapuvári gazdálkodók is, akik szerint ez több százezer új munkahelyet jelentene. Addig is van esély azonban a hazai cukorárak csökkenésére.


Hétmilliárd forintos fejlesztésbe kezd a jelenleg egyetlen hazai cukorgyár, a kaposvári. Hájos László vezérigazgató-helyettes azt mondta, a világ első cukorgyára szeretnének lenni, amelyik már 2013-ban sem vásárol semmilyen energiát, mert mindet maga állítja elő, és kibővítenék a gyárat nyerscukor finomítóval.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03