Nagyon gyorsan terjed ez a csúcstechnika

agrarszektor.hu
Már több mint egymillió hektáron alkalmazzák Magyarországon a precíziós gazdálkodást, vagyis az informatikai helymeghatározáson, agrár GPS-rendszeren alapuló szántóföldi növénytermesztést. E csúcstechnikát több mint ezer termelő használja.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az informatika magas fokú alkalmazásán alapuló technológiát több, mint ezer gazdálkodó használja a napi gyakorlatban - közölte Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója. A precíziós gazdálkodás ugyanis Magyarországon is lehetővé teszi, hogy a műszaki, az informatikai, és a szántóföldi növénytermesztés technológiai megoldásainak együttes használatával hatékonyabbá és eredményesebbé tegyék a munkát ebben a mezőgazdasági ágazatban. Mindez pedig úgy érhető el az új technológia alkalmazásával, hogy a környezetvédelmi és fenntarthatósági elvárások teljesítését is segíti a módszer.

 

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2015: két nap, 60 előadó, 700 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái

A helymeghatározáson alapuló technológia használatával a táblák művelése során az átfedések, vagy kihagyások - szinte - teljes mértékben elkerülhetők. Az inputanyag - így a vetőmag, a műtrágya, a növényvédő szerek - kijuttatása a szántóföldre célzottan, azaz differenciált, sőt akár pozícionált módon történik - tette hozzá a vezérigazgató.

Emellett a munkaműveletek száma szintén csökkenthető, az erő- és munkagépeket optimális módon lehet használni, az úgynevezett kapcsolt menetek alkalmazásán keresztül. Így az üzemanyag megtakarítás mellett nagyobb területi teljesítmény érhető el. Az erő- és munkagépek hatékonyabb üzemeltetése pedig az optimális időben való munkavégzést biztosítja.

MTI-fotó: Balaton József

A munkaműveleteknél a motoros gépek - például a traktorok, a kombájnok, az önjáró permetezőgépek - dokumentációs tevékenységet is folytatnak. Az így keletkezett adatokat a helymeghatározás segítségével térképen ábrázolni lehet. Mindezek pedig a felhasználók további döntéseit segíthetik például az üzemanyag-fogyasztási-, a domborzati-, a hozam- és jövedelemtérképek segítségével.

Ezeknek és külső adatforrásoknak (ilyenek például a precíziós talajvizsgálati térképek) a felhasználásával el lehet készíteni a differenciált kijuttatási térképeket a műtrágya, a vetőmag és a növényvédő szerek esetében. A precíziós gazdálkodás segítséget nyújthat még a domb- és hegyvidéki területeken az eróziós talajpusztulás megelőzésében.

A módszer alkalmazása a szakértők szerint - a táblák alakjától függően - mintegy 5-8 százalékos inputanyag megtakarítást eredményez. Míg a precíziós gazdálkodás bevezetése üzemi szinten 10-15 százalékos költségcsökkenést eredményez. A KITE tervezi, hogy a módszer hatékony alkalmazását segítendő komplex szaktanácsadási rendszert vezet be.

Annak érdekében pedig, hogy a mostaninál is többen használják a gazdálkodók versenyképességét növelő gazdálkodási módszert, a KITE Zrt. kezdeményezésére nyolc magyar, vagy Magyarországon képviselettel rendelkező gazdasági, illetve oktatási szervezet - a Debreceni, illetve a Miskolci Egyetem, a Bayer CorpSciene, a Dow AgroScience, a Pannonia Ethanol Zrt., továbbá a Holstein Genetika Kft. - stratégiai megállapodást írt alá hétfőn Budapesten.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?