Bemutatták azt a monstrumot, amellyel új időszámítás kezdődik a földeken

agrarszektor.hu
Magányos munkává változtathatja a betakarítást az az új koncepciójú kombájn, amely nemcsak arat, csépel és tisztít, de az ürítésnél használt traktort, pótkocsit, kiközelítő kocsit és teherautót is feleslegessé teszi. Az ötlet nem valamelyik nagy gyártótól származik, hanem egy lelkes gazdálkodótól, aki két évtizedet szánt a megvalósításra.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Tribine-nak nevezett kombájnt az amerikai Ben Dillon fejlesztette ki mérnökcsapata segítségével, és a nagy bemutatkozásra augusztus legvégén került sor az iowai Farm Progress Show agrárkiállításon. Véleményük szerint a narancssárga-feketére festett monstrum jelenti a betakarítás jövőjét, sőt ez számít a legnagyobb innovációnak az 1940-es évek óta, amikor az első önjáró arató-cséplőgépek megjelentek a piacon. A Tribine első változatai még Case IH, illetve Gleaner kombájnok alapjaira épültek, a most elkészült verzió viszont saját dizájnt és egyedi technikai megoldásokat képvisel.

Ha az újfajta kombájnt összevetjük jelenlegi versenytársaival, még a meglehetősen termetes Claas Lexion 780 TT is eltörpül mellette. A "vetészöld" színű német gépet 6 literes, 626 LE-s Mercedes-Benz motor hajtja, míg a Tribine lemezfedele alatt 6,7 és 9 literes, egyenként 590 LE-s Cummins erőforrások dolgoznak (a kisebbik a meghajtásért felel, a nagyobbik a cséplő- és tisztítórendszert működteti).

A Claas tömege 18 tonna, az amerikai gépé 22, de ha figyelembe vesszük, hogy a Tribine jelenléte feleslegessé tesz minden más gépet a betakarításnál, a talajtaposás mértéke összességében nála lesz kedvezőbb. Verhetetlen a kapacitás és munkateljesítmény területén is: a Claas Lexion magtartálya 12 500 literes, üzemanyagtartályába 1150 liter gázolaj fér, miközben a Tribine magtartálya bő 36 000 liter terményt képes elnyelni, 1900 literes üzemanyagtartálya pedig 24 órás folyamatos munkavégzést tesz lehetővé. Egy 30 hektáros (amerikai) szójaföldön például a Tribine-nak elég 4-szer ürítenie, míg a hagyományos kombájnoknak akár 10-12 alkalommal is meg kell tenniük ezt.

A Tribine egy kombájn, illetve egy kiközelítő kocsi kombinációjának tekinthető, és a kereskedelmi árát is ennek megfelelően igyekszenek majd kialakítani. Az összegyűjtött, akár 27 tonna tömeget is elérő gabonát kevesebb, mint 2 perc alatt üríti le, ami alig jelent időveszteséget a betakarítás során.

Természetesen nem kell mindig megvárni, hogy csurig legyen a tartály. A teljes tisztítófelület nagysága elképesztő, megközelíti a 8,5 négyzetmétert. Óriási, 96 cm átmérőjű rotorját 270 fokban veszi körbe a kosár, a szalmát vagy szármaradványokat viszont a gép apró darabokra vágja, és oldalra kifújja, így viszonylag leszűkül ennek felhasználhatósági köre. A 4,4 m-es szállítási szélesség és a 10,6 méteres hosszúság is azt jelzi, hogy a Tribine-t nem feltétlenül a magyar viszonyok közé tervezték. A gép ára egy hagyományos kombájné lesz, megtoldva egy átrakókocsi bekerülési költségének mintegy kétharmadával.

A hatalmas tükrökkel és 360 fokos LED-lámpákkal felszerelt Tribine fordulási sugara kisebb, mint a jelenlegi kombájnoké. A fülkéje is szokatlan kialakítású, a beszállást lengőajtó segíti, és még a padló egy része is üvegezett a jobb kilátás érdekében. Nincs kormányoszlop sem, mindent joystick segítségével lehet irányítani.

A hónapokon keresztül tesztelt újfajta kombájn a vizsgálati eredmények szerint nemcsak gyorsabb és hatékonyabb munkavégzésre képes, de 3-10%-kal csökkenti a talajtömörödés mértékét is. A 2017-es szezonban már az első vásárlók is próbára tehetik a Tribine képességeit.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?