Becsődölt a híres mezőgazdasági gépgyártó

agrarszektor.hu
Csődbe jutott a Vogel & Noot mezőgazdasági gépgyártó osztrák anyavállalat, amelynek Mosonmagyaróváron és Törökszentmiklóson is vannak gyártóüzemei. Az új német és belga tulajdonosok viszont máris siettek megerősíteni, hogy a termelés és alkatrészellátás a jövőben is zökkenőmentesen folyik majd.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az ekék, kultivátorok, talajlazítók és más munkagépek révén idehaza is ismert Vogel & Noot az utóbbi hónapokban nem volt nagy formában, bizonyos jelek komolyan utaltak arra, hogy nincs minden rendben a házuk táján. A wartbergi (osztrák) székhelyű Vogel & Noot Landmaschinen GmbH & Co KG anyavállalat augusztusban vált fizetésképtelenné, és onnantól kezdve felgyorsultak az események. Az első hírek arról szóltak, hogy kínai tulajdonba kerülhet a nagy múltú mezőgépgyártó vállalat, ám végül német és belga vevők csaptak le a kétségkívül értékes és szerteágazó termékpalettával rendelkező cégre.

Az egyik vásárló a német Amazone Group, amely az ekéket gyártó mosonmagyaróvári üzemet szerezte meg, mégpedig viszonylag könnyen, ez ugyanis - az osztrák anyavállalattal ellentétben - nem jutott csődbe. Az Amazone a Cayron márkanevű terméke révén alig három éve lépett be az ekepiacra, ezzel a felvásárlással viszont az öt- és hatvasú ekékből álló eddigi szűkös kínálata hirtelen bőséges szortimentté alakult át, és modellválasztékuk immár a 2-12 ekefejes munkaeszközökig terjed. Az ígéretek szerint megtartják a Vogel & Noot palettáján szereplő termékeket, és az alkatrészellátás is zökkenőmentes lesz. Az Amazone az üzlet révén a német, orosz és francia gyárai mellett immár Mosonmagyaróváron is rendelkezik egy üzemmel.

A Vogel & Noot maradék részeit és termékeit (kultivátorokat, vetőgépeket, permetezőket) a nálunk kevésbé ismert belga Beyne permetezőgép-gyártó vásárolta meg, de az osztrák anyacég tulajdonát képező épületek, telkek és alkatrészkészlet is a birtokukba került. Közleményük szerint az alkatrész-ellátást ők is ugyanolyan zavartalanul szeretnék folytatni, mintha sor sem került volna a tulajdonosváltásra. A Beyne a Vogel & Noot korábbi romániai importcégén, az Agroromon keresztül a saját - függesztett, vontatott és önjáró - permetezőit is árusítani fogja ezután, így erősítve jelenlétét a kelet-európai térségben. A Beyne egyébként már négy évtizede készít minőségi és tartós mezőgazdasági permetezőket, amelyeket mindig igyekeznek a vásárlók igényeire szabni.

A Vogel & Noot csődjével egy régi vállalat tűnik el a piacról, amely közel másfél évszázada, 1872 óta gyártott ekéket és más talajmegmunkáló eszközöket. A cég 1993-ban jelent meg Magyarországon, ekkor létesítettek 20 millió német márkás ráfordítással üzemet Mosonmagyaróváron, azzal a céllal, hogy évi 5000 ekét állítsanak ott elő. 2009-ben aztán Törökszentmiklóson is beruháztak, a tárcsás boronák és szántóföldi kultivátorok gyártását telepítették a Jász-Nagykun-Szolnok megyei településre.

Ugyanebben az esztendőben az alaposan átformált vállalatot felvásárolta a világszerte 36 ezer alkalmazottat foglalkoztató orosz CTP/AgromashHolding BV, ám végül ez a stratégiai befektető sem tudta megmenteni a patinás ausztriai céget. A kötelezettségek elérik a 17,7 millió eurót (vagyis a közel 5,5 milliárd forintot), és a csőd az anyacég 110 dolgozóját érinti a legsúlyosabban. Elemzők szerint a Vogel & Noot helyzetét leginkább az Európai Unió és Oroszország gazdasági csatározása nehezítette meg, és már 2014-ben 3,85 millió eurós (mintegy 1,2 milliárd forintos) veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. A hírek arról is szólnak, hogy az osztrák alkalmazottak már június óta nem jutottak hozzá a fizetésükhöz.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?