Ez már nem piszkos és olajos szakma - Jönnek az agrárrobotok

agrarszektor.hu
Sokan még mindig azt gondolják, hogy a mezőgazdaság piszkos, olajos szakma, pedig ennek a kornak már vége, hiszen az agráriumban is egyre inkább hódítanak az innovációk. A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (Megfosz) kutatásai szerint a modern technológiák használata fontos szempont a fiatalok pályaválasztásánál is. A szervezet arra számít, hogy a következő időszakban a mezőgazdaságot is meghódítja a robottechnika.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Az utóbbi években a legújabb információs technológiák, mint például a robotok, okostelefonok vagy a 3D nyomtatás az agrárvilág mindennapjait is alapjaiban változtatták meg - állapította meg a Megfosz. Manapság egy jól képzett mezőgépész akár egyetlen csúcstechnológiás, multifunkcionális géppel el tudja végezni a szántást, a boronálást, a vetést és akár az aratást is.

A technika fejlődésével a "valóságshow-k hétköznapi hőseivé" 24 órás kamerás megfigyeléssel az állat- és növényállományok váltak. A termés és a talajminőség ellenőrzését pedig a - Magyarországon egyelőre még kevésbé elterjedt - drónokra és a traktorok alján elhelyezett szenzorokra lehet bízni. A mezőgépészek mindössze egy okostelefon vagy laptop segítségével minden részletet nyomon követhetnek, így növelve a termelés hatékonyságát.

MTI-fotó: Bugány János

A Megfosz szerint a mezőgépészek a következő időszakban a high-tech valóságból a robottechnikát adaptálhatják. A közelmúltban több japán vállalat is olyan robotok prototípusait mutatta be, amelyek képesek szín és forma alapján kiválasztani és begyűjteni a termést, amelyet aztán a legközelebbi tározóba szállítanak. Ha esetleg egy alkatrészcserére kerülne a sor, akkor is segítségül hívhatjuk a digitális technológiát a hétköznapi életben a 3D nyomtatásnak köszönhetően.

A technológia fejlődésével a hozzáértő munkaerő iránt is egyre növekszik a kereslet, és a technológiai szempontok a pályaválasztásban is szerepet játszhatnak. A Megfosz is karrier- és képzési programot dolgozott ki, amely a duális - elméleti és gyakorlati - képzésen alapul.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?