Ezek a módszerek tényleg működnek: a legprofibb gazdák már így művelik a földet

Ezek a módszerek tényleg működnek: a legprofibb gazdák már így művelik a földet

agrarszektor.hu
Talaj nélkül nincsen földi élet, éppen ezért is lenne fontos, hogy minél jobban vigyázzunk rá. Mezőgazdaság nélkül szintén elképzelhetetlen lenne létezésünk, azonban az elmúlt évtizedekben javában megváltozott a termelés, mondhatni, hogy minden téren. Mivel egyre többen vagyunk a világon, egyre több és nagyobb az igény is, amihez muszáj a termelőknek alkalmazkodnia. Igen ám, de, ha témaként a klímaváltozás és a talajromlás felmerül, akkor a mezőgazdaság biztosan előtérbe kerül. Tény, hogy az éghajlat hatással van az agráriumra, és az agrárium pedig az éghajlatra, de a mai eszközök és gépek sem olyanok, mint korábban, így a talajkárosítás és a környezetszennyezés, ha nem is nullára, de jelentősen csökkent.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A talajtömörödés elkerülése mellett lényeges lenne az is, hogy minél kevésbé, sekélyen legyen megbolygatva a talaj, valamint a szerves anyagok pótlása is kulcsfontosságú. A modern gépeknek és technikáknak köszönhetően ez ma már lehetséges. Mészáros Gábor, a KITE rendszerfejlesztési igazgatója, a NAK Szántóföldi Napokon, Mezőfalván felhívta a figyelmet arra, hogy milyen nagy szerep hárulhat a szármaradványokra is:

A szármaradványnak megvan a maga előnye és hátránya. Az egyik hátránya az, hogy Magyarországi körülmények között hűti a talajt, akár két Celsius-fokkal is. Ez lehet, hogy nem tűnik soknak, de jelenleg Magyarországon és a Kárpát-medencében is elhúzódik a felmelegedés, májusban sokszor egyik napról a másikra kell rövidnadrágról kabátra váltani, így igenis rengeteget számít ez a 2 fok. Viszont a talajvédelemben, talajnedvesség megőrzésében óriási szerepe van a helyes szármaradvány kezelésnek és talajművelési rendszereknek. A biológiai szemléletű talajművelést mindenkinek a saját rendszerébe kell beépítenie, a saját körülményei között. Teljesen más például Szabolcsban, Hevesben, Békésben és mindenhol máshol is, sőt, még táblán belül is mások a lehetőségek.  

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakember hozzátette, hogy a nagy port kavaró Green Deal-re is egyszerű módszerekkel fel lehet készülni, gondolva itt arra, hogy például sávgyomirtás használnak, csak a sávot gyomirtják, a sorközt pedig kultivátorozzák. 

A traktorok "evolúciója"

2022-ben már csak "EURO V" - normának megfelelő motorú erőgépeket lehet vásárolni, mely jelentős hatással van a motorok konstrukciós kialakítására, az üzemeltetési kultúrára. A meghajtási és teljesítményleadó rendszerek is egyre intelligensebb megoldásokkal dolgoznak a régi társaikhoz képest, ahol cél a lehető legoptimálisabb üzem mellett a lehető legnagyobb kinyerhető teljesítmény. A digitalizáció jelentős hatással van a fülkék kialakítására, a kijelző rendszerek, valamint a kezelőrendszerek működésére. Ma már a jelentősebb gyártóknál természetes a vezeték nélküli adattovábbítás, vagy az ugyanilyen rendszerű adat fogadás. Tehát a mai erőgépek kommunikálnak és folyamatosan kapcsolatban vannak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hogyan illeszthetők bele a modern gépek a precíziós gazdálkodásba és fenntarthatóságba?

A mezőgazdaságról, a környezetkárosításról, a fejlesztésekről és a precíziós gazdálkodásról bizonyára már mindannyian hallottunk mindenfélét, éppen ezért is merülhet fel bennünk az a kérdés, hogy hogyan lehet létrehozni egy olyan új technológiát, ami meg tud felelni a ma kihívásainak?

Látjuk, hogy a természet nem igazán áll a pártunkon, nekünk kell a technológiánkat igazítani hozzá  

- hívta fel a figyelmet Sojnóczki István, a KITE technológiafejlesztési igazgatója. 

Egy traktor súlya nagyjából 17 tonna, vagy egy tárcsának 620 mm-esek a tárcsalapjai, de a szakember szerint nem a méreteken van a hangsúly ebben az esetben. A cél az, hogy a lehető legsekélyebben, de mégis a kívánalmaknak megfelelően dolgozzon a gép. De mik ezek a kívánalmak? Például, a lehető legkevésbé szárítsák és mozgassák a talajt - ezek pedig a mai modern technológiának, gépeknek és technikáknak köszönhetően abszolút megvalósíthatóak, szinte mindent paramétert (például mélységet) be lehet pontosan állítani. Azt, hogy milyen komoly szakterületről is van szó, jól mutatja, hogy a modern gépek kezelőire óriási szükség van most az agráriumban és a folyamatos továbbképzésnek is nagy szerepe van, hiszen a gépekben található monitorok, folyamatosan fejlődnek, így a gépkezelőknek is rendszeresen újra kell tanulniuk egy-egy gép használatát.

EZ IS ÉRDEKELHET

Utat törhetnek a drónok is

A KITE NAK Szántóföldi napokon tartott gépbemutatóján betekintést nyerhettünk abba, hogy hogyan is végzi a munkáját egy mezőgazdaságban használt drón. Már az elején érdemes kiemelni, hogy maga az, hogy drónokat is használnak a termelésben, nagy fejlődésnek számít. Sokan attól félnek, hogy olyan helyekre is kerül a növényvédő szerekből, ahová nem kellene, például tavakba, ám ezek az eszközök érzékeli, ha víz fölé érnek.  A légi permetezéssel nagyon gyorsan meg lehet tenni olyan beavatkozásokat, amikre nagy szükség van, továbbá új kapukat is kinyithat. Mint megtudtuk, többféle céllal lehet alkalmazni drónokat, az ellenőrzés, a felderítés és a kijuttatás a legjellemzőbb használati lehetősség. Használatukkal gyorsabban több pontos adathoz és pontos precíziós kijuttatási megoldáshoz juthatnak. A kijuttatott inputanyagok mennyiségi csökkentése mellett a hatékonyságunkból nem fognak veszíteni, valamint több pontos adat lesz, mely segítségével a termelési folyamat jobban ellenőrizhető.

EZ IS ÉRDEKELHET

Klíma vs precízió

A külső és a belső környezet megváltozásával mindenkinek, köztük a termelőknek is meg kell birkózniuk. A legfőbb problémák, amikkel szembe kell nézni a növényvédelemben a klíma, a szabályozási háttér, az inputanyag- elérhetősége és ára. Itt jöhet szóba ismét a már említett precízió, hiszen a gépekben jelentős mennyiségű méréstechnológia elem van beépítve, melyek segítségével képesek a valós körülmények érzékelésére. Az így kapott adatokkal, vagy az előre elkészített előírásokkal aztán a gépek képesek dolgozni, önálló döntések alapján beállításokat végezni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?