Óriási változás jön a mezőgazdaságban: ez forradalmasíthatja az egész termelést

Óriási változás jön a mezőgazdaságban: ez forradalmasíthatja az egész termelést

MTI
Soha nem látott gyorsasággal alakul át az agrárium, a magyar gazdák ezért technológia- és tudásfejlesztésre egyaránt kapnak segítséget a kormánytól - mondta szerdán Budapesten, a 8. Precíziós gazdálkodás konferencia és kiállítás (Prega) megnyitóján az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Feldman Zsolt hangsúlyozta, hogy a mezőgazdaságot is érintő technológiai forradalom, az agrárium korszakváltása ma már nem csak egy szűk felhasználói kört érint. Az utóbbi 2-3 év változásai, a piaci körülmények, a termelési láncok, az alapanyag-ellátás átalakulása, az uniós támogatások egyre szigorúbb zöld előírásai minden gazdát újításokra késztetnek - indokolta a támogatásokat az államtitkár, aki szerint különösen azoknak kell lépést tartaniuk a fejlődéssel, akik a világpiacra termelnek nagy mennyiségben olyan árut, amit más országok is nagy tömegben állítanak elő. Feldman Zsolt hozzátette, hogy a légi fotók helyét mára műholdképek vették át, az adminisztrációt okoseszköz-alkalmazások támogatják, de a fejlesztések csak akkor lehetnek igazán eredményesek, ha maguk a felhasználók is fejlődnek, új ismeretekre tesznek szert. A tanácsadás és a tudásközvetítés tehát éppúgy felértékelődik, mint a technológiaváltás, ezért kell mindkettőt elérhetővé tenni mindenki számára - fogalmazott. Az államtitkár szerint jó irányt jelez, hogy a technológiai átállást segítő pályázat 2021 óta már majdnem 2700 gazdának segített, növelve a magyar mezőgazdaság kibocsátását, és legalább ilyen fontos, hogy megerősítette az új megoldások iránt elkötelezett termelői kört is.

Pintér Zsolt, az Axiál Kft. ügyvezetője elmondta, hogy talán soha nem volt ennyire igénye a gazdálkodóknak a fejlesztési tanácsadásra. Az elmúlt években nagyon sok innováció jelent meg a mezőgazdasági gépekben, ám ezek kihasználásához szükség van a kezelési ismeretek professzionális átadására is. A precíziós technológia emellett szakszerűen előállított adatok tömegét is igényli, amelyeket pontosan fel is visznek az alkalmazásokba - olvasható a Prega közleményében.

Zahorán Zalán, a KITE Zrt. vezérigazgató-helyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy a piacokat jellemző volatilitás várhatóan a következő években is fennmarad. Miközben számos tényezőre, így az időjárásra sincsen ráhatása a gazdálkodóknak, amit befolyásolni lehet, arra a korábbinál nagyobb figyelmet kell fordítani. Elmondta azt is, hogy bár a gépgyártási kapacitások kezdenek globálisan helyreállni, a gépmegrendeléseknél továbbra is hosszú a várólista, így a megalapozott beruházási döntéseket továbbra is időben meg kell hozni.

Csepregi Attila, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője a precíziós technológiák gyakorlati felhasználásának tapasztalatai közül azt emelte ki, hogy a beszerzési költségek meredek emelkedésének időszakában, a jelenlegi kedvezőtlen kamatkörnyezetben bizonytalanná vált a precíziós beruházások gyors megtérülése. Megalapozott fejlesztési stratégiára, a fontossági sorrendek felállítására elengedhetetlenül szükség van. Az eredményesség kapcsán rámutatott a kezelő személyzet kulcsszerepére: velük szemben az érzék és munkabírás helyett a tudás és a jó helyzetfelismerés vált a legfőbb követelménnyé. Nem lehet túlbecsülni a képzés fontosságát, amelynek a technológia gyors fejlődése miatt folyamatosan frissülő ismereteket kell átadnia.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?