Ezt sok gazdának meg kell tennie Magyarországon: most még van idő lépni

Ezt sok gazdának meg kell tennie Magyarországon: most még van idő lépni

MTI
Nagy István a Pécsi Tudományegyetem (PTE) mecsekaljai szőlőbirtokán rendezett Baranyai Agrár Nap elnevezésű fórum megnyitóján felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz-ukrán háború elhúzódása miatt a szomszédos ország agrártermékei valószínűleg hosszú időn keresztül jelen maradnak Európában. Az egyre szélsőségesebb időjárás és a változó fogyasztói szokások is arra kényszerítik a magyar mezőgazdászokat, hogy reagáljanak az őket érő kihívásokra, kezdjenek lépéseket a piaci rések kitöltésére, fektessenek nagyobb hangsúlyt a tisztes haszonnal is kecsegtető zöldség- és gyümölcstermesztésre.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A magyar kormány éppen ezért már ettől az évtől és a következő esztendőkben folyamatosan jelentős támogatásokkal fogja segíteni azokat a termelőket, akik látnak fantáziát a korszerű technológiákban, és a tömegtermelés helyett a kertészeti zöldség-gyümölcs ágazat felé nyitnának, mert ebben van a piaci fölény; mindenki ezt keresi

 - fogalmazott. A miniszter rámutatott: a magyar gabonatermesztők a jövőben képtelenek lesznek felvenni a versenyt az európai piacon tartósan jelen lévő ukrán gazdákkal, akik több százezer hektáros, egybefüggő és kiváló minőségű földjeiket a lehető legkorszerűbb nyugati technológiákkal, rendkívüli hatékonyság mellett művelik.

Kitért rá: az Európai Unió részéről Ukrajnának biztosított, a mezőgazdasági termékekre vonatkozó teljes vámmentesség miatt a korábbi időszakhoz képest ezerszer több ukrán termék érkezik Európába, ami leküzdhetetlen problémát okoz az uniós gazdáknak, főként az Ukrajnával szomszédos országokban élőknek, ahova olcsón tudnak szállítani. A probléma a miniszter szerint minden mezőgazdasági ágazatban jelentkezik, de legfőképpen a gabonatermesztőket, újabban pedig a méztermelőket sújtja.

Kijelentette: bár az ukrán gabonatermékek behozatalának tilalma még tart, és szeptember 15-ig marad, a magyar kormány a továbbiakban is ragaszkodik az érvényben tartásához és - ha másképpen nem megy - nemzeti intézkedéssel lép fel. Közölte: a magyar kormánynak megoldási javaslata szerint létre kellene hozni egy olyan alapot, amivel az ukrán mezőgazdasági termékek tranzitját tudják támogatni. Így lehetne versenyképes áron eljuttatni az ukrán gabonát a korábbi célországaiba, Afrikába és a közel-keleti térségekbe.

Nagy István ismertette: a 2027-ig tartó uniós költségvetési ciklusban 5400 milliárd forint jut az agráriumra, a vidékfejlesztési forrásokhoz pedig Magyarország soha nem látott mértékű, 80 százalékos nemzeti kiegészítő finanszírozást biztosít, amivel háromszor több jut a fejlesztésekhez, mint a megelőző hét évben. Kiemelve: a feldolgozóipar fejlesztésére több mint 750 milliárd forint fordítható a következő években.

Madaras Zoltán, a rendezvény házigazdája, a Mecsek déli lankáin 30 hektárnyi szőlőültetvényt kezelő PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet (SZBKI) elnöke arról beszélt, hogy mintegy 70 éve 1800 szőlőfajtát gondoznak, tartanak fenn. A jövőben a betegségekkel szemben ellenállóbb, rezisztens csemegeszőlő-fajtákkal is kísérletezni fognak.

A rendezvényt megelőzően avatták fel az agrárminiszter jelenlétében a PTE SZBKI új, 0,5 hektáros ökológiai művelésű csemegeszőlő ültetvényét 650 tőkével. Az új ültetvényt további fajtákkal gazdagítaná a kutatóintézet, jelenleg 22 új szőlőfajta bejelentése zajlik. Nagy István a rendezvényen felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon negyedénél is kevesebb csemegeszőlőt termelnek, mint amennyit az emberek elfogyasztanak. Az agrártárca ösztönzi az olyan kezdeményezéseket, amelyek javítanának ezen a helyzeten - jegyezte meg.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?