Forradalmi újítás: hihetetlen, de már így is lehet növényeket termeszteni

Forradalmi újítás: hihetetlen, de már így is lehet növényeket termeszteni

agrarszektor.hu
A mesterséges intelligencia és a robotok egyre elterjedtebbek az életünk számos területén, ez alól bizony a mezőgazdaság sem kivétel. Az emberi kezek helyett hamarosan robotok szüretelhetik majd a termést az ültetvényeken. Erre pedig ténylegesen szükség lehet, hiszen az ágazat már egy jó ideje munkaerőhiánnyal küzd, ugyanakkor a kereskedelemben dolgozók ezreinek munkáját vehetik el az AI-rendszerek.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Hatalmas változások kapujában állunk, bár a mesterséges intelligencia már ma is életünk minden részére hatással van, az igazi áttörés még csak ez után következik. Ezek az új technológiai megoldások a hétköznapi életet megkönnyítő alkalmazásokban és a gazdaságot megreformáló, termelékenységet és jövedelmezőséget fokozó rendszerekben is megjelennek. A ma ismert technológiák azonban még csak az út elejét jelentik, a szakemberek olyan új AI-rendszerek kifejlesztésén dolgoznak, amelyek teljesen átalakíthatják a gazdaságról és termelésről alkotott képünket - írja a Világgazdaság.

EZ IS ÉRDEKELHET

Felmerülhet a kérdés, hogy mégis, mi az a mesterséges intelligencia (AI)? Olyan gép, ami képes leképezni az emberi intelligencia egy-egy részét. Miközben az általános mesterséges intelligencia, vagyis a teljes emberi intelligencia gépekben való megjelenése egyelőre még fikció, az úgynevezett szűk AI, tehát az emberi intelligencia egy-egy szeletének robotizálása már a valóság része. Egy digitális stratéga, Hortobágyi Ágoston szerint a globális AI-piac értéke megsokszorozódhat 2030-ra, az előrejelzések alapján elképesztő, de 136 milliárd dollárról akár 1581 milliárdra ugorhat. 

A mezőgazdaságban is utat törhet az AI

A modern kori mezőgazdaság rengeteg olyan új technológiát, megoldást alkalmaz, melyek elképzelhetetlennek tűntek évtizedekkel ezelőtt. A drónok például lényegében már nem is számítanak "nagy számnak" egyes farmokon, a precíziós gazdálkodás egyre megkerülhetetlenebbé vált az ágazatban. Ezek a technológiák fontos szerepet játszanak abban, hogy a termények fejlődését minél pontosabban figyelemmel tudják követni a termelők, ahogyan a talajviszonyokat is több hektáros területen monitorozni tudják. Így, ga több vízre, növényvédőszerre, tápanyagra vagy másra van szükség, időben be tudnak avatkozni. Arról nem beszélve, hogy még a kártevőkről és a kórokozókról is pontosabb képet kaphatnak a gazdák, mely szintén nagyban segítheti a munkájukat. A mesterséges intelligencia mellett plusz érv az is, hogy a hatalmas adatsorok kombinálásával és elemzésével képes naprakész információkat tud nyújtani a gazdáknak arról, hogy hogyan javítsák a növényeik állapotát és növeljék a hozamokat. De ez még mindig nem minden:

EZ IS ÉRDEKELHET

Az úgynevezett agrorobotok használata alapjaiban változtathatja meg a mezőgazdaságról alkotott korábbi képünket. Sokan abban reménykednek, hogy az ágazatban egyre égetőbbé váló munkaerőhiányt képesek lesznek pótolni a robotok, így főként a jelentős kézimunka-igényes ágazatokban, mint például a kertészetek, életmentő jelentőségűek lesznek ezek a gépek. Segítségükkel nem kell attól tartani, hogy a hiányzó munkaerő miatt nem tudják elvégezni a szükséges munkálatokat az ültetvényeken, vagy épp nem lesz, aki leszüretelje a termést. Bár betakarítógépeket már régóta használnak a kertészetekben is, a meglévő berendezések érzékenysége korántsem összehasonlítható az emberi munka igényességével. Az AI azonban erre is megoldást nyújthat

- írja a lap.

A The Guardian cikkéből kiderül, hogy a gyümölcsök leszüretelésére kifejlesztett, úgynevezett négykezű robotok az emberi kézügyességgel felvértezve képesek betakarítani a termést sérülésmentesen és gyorsan. Így hát az érzékenyebb gyümölcsöket is - mint például a málnát - lehet majd géppel szüretelni. Összességében tehát látható, hogy valóban rengeteg előny származhat a mesterséges intelligenciából, ugyanakkor nem szabad elmenni a hátrányok mellett sem - merthogy, akad az is. Ezt alátámasztják a Cambridge-i Egyetem kutatói is, akik korábban arra jutottak, hogy amellett, hogy ezek az automatizált rendszerek is ki vannak téve a kibertámadásoknak, számos hátulütője lehet még az AI használatának. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Míg egy intelligens rendszer képes az adott termény igényeinek megfelelően működni, előfordulhat, hogy a nagyobb és gyorsabb hozam céljából a környezetre káros módon alkalmazza a műtrágyákat, rovarölőket, vagy más vegyszereket. Emellett kiemelendő, hogy az automatizálás előnyit leginkább a nagyobb gazdaságok tudják kihasználni, a kisebb termelést végző családi gazdaságok nem igazán. Ebből pedig az következik, hogy a mezőgazdasági termelésben tovább fokozódhat az egyenlőtlenség. A mesterséges intelligencia tehát forradalmasíthatja ugyan a mezőgazdasági termelést, de a széles körű elterjedésük előtt a kockázatokat is fel kell mérni és a lehető legalacsonyabb szintre csökkenteni azokat. A kutatók kiemelik, hogy számos tudományágnak - beleértve az ökológusokat és antropológusokat is -, együttesen kellene ezekre a veszélylehetőségekre mielőbb megoldást találniuk.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?