Vaddisznók pusztítanak a földeken? - Lízingeljen robotfarkast

agrarszektor.hu
Teljes mértékben élethű, szőrrel borított robotfarkast fejlesztettek ki Japánban, amellyel a vadkárokat okozó vaddisznókat igyekeznek elriasztani a mezőgazdasági területekről. A robotfarkas "üvölteni" is képes, ha közeledő állatokat érzékel. Az eszköz több mint egymillió forintba kerül, de az elképzelések szerint lízingelni is lehet majd. A sorozatgyártás most indul, de arról egyelőre nincsenek hírek, hogy a fejlesztők az új robotterméket mikor kívánják piacra dobni a nemzetközi kereskedelemben.

A vaddisznók távol tartására és a gazdaságok védelmére robotfarkast terveztek Japánban - írja a bbc.com. A 65 centiméter hosszú és 50 centiméter magas robotottal a vadkárokat igyekeznek megelőzni a mezőgazdasági területeken.

Az eszköz teljes mértékben élethűen néz ki, szőrrel borított, hatalmas fehér fogai és villogó vörös szemei vannak. Amikor a napelemes akkumulátorral működő robot érzékeli, hogy egy-egy állat közeledik felé, nem csak szemei gyulladnak ki, hanem "üvölteni" is kezd.

A robotot tavaly már tesztelték is, és a próbaüzem eredményei alapján a gyártók idén áprilisban már a tömegtermelésre készülnek. Az eszköz egyébként egykilométeres sugárban képes érzékelni a betolakodó állatokat.

A robotfarkas ugyanakkor nem olcsó mulatság, mivel egy-egy “állat" mintegy 514 ezer jenbe kerülhet, amely több mint 1,2 millió forintnak felel meg. A gazdák viszont a híradások szerint havi bérleti díakért lízingelhetik is az eszközt. Arról azonban egyelőre nincs információ, hogy az új terméket a nemzetközi kereskedelemben mikor kívánják piacra dobni a japánok.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. június 3. 11:06