Vaddisznók pusztítanak a földeken? - Lízingeljen robotfarkast

agrarszektor.hu
Teljes mértékben élethű, szőrrel borított robotfarkast fejlesztettek ki Japánban, amellyel a vadkárokat okozó vaddisznókat igyekeznek elriasztani a mezőgazdasági területekről. A robotfarkas "üvölteni" is képes, ha közeledő állatokat érzékel. Az eszköz több mint egymillió forintba kerül, de az elképzelések szerint lízingelni is lehet majd. A sorozatgyártás most indul, de arról egyelőre nincsenek hírek, hogy a fejlesztők az új robotterméket mikor kívánják piacra dobni a nemzetközi kereskedelemben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A vaddisznók távol tartására és a gazdaságok védelmére robotfarkast terveztek Japánban - írja a bbc.com. A 65 centiméter hosszú és 50 centiméter magas robotottal a vadkárokat igyekeznek megelőzni a mezőgazdasági területeken.

Az eszköz teljes mértékben élethűen néz ki, szőrrel borított, hatalmas fehér fogai és villogó vörös szemei vannak. Amikor a napelemes akkumulátorral működő robot érzékeli, hogy egy-egy állat közeledik felé, nem csak szemei gyulladnak ki, hanem "üvölteni" is kezd.

A robotot tavaly már tesztelték is, és a próbaüzem eredményei alapján a gyártók idén áprilisban már a tömegtermelésre készülnek. Az eszköz egyébként egykilométeres sugárban képes érzékelni a betolakodó állatokat.

A robotfarkas ugyanakkor nem olcsó mulatság, mivel egy-egy “állat" mintegy 514 ezer jenbe kerülhet, amely több mint 1,2 millió forintnak felel meg. A gazdák viszont a híradások szerint havi bérleti díakért lízingelhetik is az eszközt. Arról azonban egyelőre nincs információ, hogy az új terméket a nemzetközi kereskedelemben mikor kívánják piacra dobni a japánok.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06