Ezek a minidrónok úgy néznek ki, mint a muslicák (videó)

agrarszektor.hu
Muslicákhoz hasonlító robotrovarokat fejlesztettek ki, amelyek a várakozások szerint helyettesíthetik a növénybeporzó méheket. A minidrónok tesztelése még csak ezután kezdődik.

Apokalipszis tombol a rovaroknál egyes kutatók szerint, mivel egyre nagyobb mértékű rovarpusztulás zajlik a világban - írja a www.iflscience.com. Ennek legfőbb oka a globális felmelegedés, az élőhelyek pusztulása és a peszticid-használat. Ha ez így megy tovább, a mezőgazdaságban komoly termésiesésekre lehet számítani, mivel a környezeti feltételek változása a növényeket beporzó méheket is megviseli.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye, a siófoki Agrárszektor Konferencia november 28-29-én! A konferencia egyik kiemelt témája lesz az egyre több gazdaságban hódító precíziós gazdálkodás, szó lesz az előnyeiről és buktatóiról egyaránt, de a kerekasztal-beszélgetés résztvevői azt is megvitatják majd, mi alapján érdemes dönteni a precíziós eszközök bevezetésekor? Ne hagyja ki a számos további jelentős agrártémát felvonultató kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciát november 28-29-én!

Egy holland cég nemrég a méhek helyettesítésére úgynevezett repülő robotrovarokat fejlesztett ki. Ezek a muslicákra hasonlítanak annyi különbséggel, hogy sokkal nagyobbak, mivel a legméretesebb modell szárnyfesztávolsága 33, a legkisebbé 10 centimétert tesz ki. A robotok másodpercenként 17 szárnycsapásra képesek, tudnak irányt változtatni, lebegni, és egy óra alatt akár 24 kilométert is tudnak repülni. 

A fejlesztők abban bíznak, hogy egy napon majd akár a termesztett növények megtermékenyítésére, illetve beporzására is képesek lesznek a robotok, és azokon a területeken lehet majd őket használni, ahol a természetes alternatívák már hiányoznak. Először mezőgazdasági üvegházak és raktárak körül próbálnák ki a robotokat, itt ugyanis reprezentálhatnák, hogy nem jelentenek kockázatot az emberek számára, és komoly segítséget jelenthetnek az élelmiszertermelés fenntartásában. 

Habár a robotok megoldást nyújthatnak a rovarok hiányára, fontos lenne megvédeni a még élő beporzókat - a méhek, a darazsakat és a lepkéket - is - állítják kutatók. Egy tanulmány szerint Németországban az elmúlt harminc évben a repülő rovarok háromnegyede tűnt el, és e trend más országokra, illetve régiókra is igaz lehet.

A rovarok érdekében számos ország döntött úgy, jogy fellép a növényvédelemben használt peszticidek ellen. Az Európai Unió is tett már bizonyos intézkedéseket, és a közelmúltban betiltotta a méhekre ártalmasnak tartott neonikotinoidok három fő típusát. Növényvédelmi vélemények szerint viszont a neonikotinoidok nem okozhatnak tömeges méhpusztulásokat.

A robotrovarról az alábbi videó készült: 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?