Győrffy Balázs: A hazai agráriumnak meg kell találnia a kitörési pontokat

agrarszektor.hu
Minden várakozást felülmúlva közel 140 nevezés érkezett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Design Terminal által közösen meghirdetett, Gazdálkodj okosan! - NAK Agrotech Hackathonra. Az ötletverseny céljairól, az agráriumban rejlő innovációs lehetőségekről kérdeztük Győrffy Balázst, a NAK elnökét.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A verseny kiírása szerint az ötletversenyt a mezőgazdaság hatékonyságának növelésére írták ki. Mit gondol, hol vannak azok a pontok, amelyeken javítani, fejleszteni szükséges azért, hogy hatékonyabb legyen a magyar mezőgazdaság?

A népesség gyarapodásának köszönhetően jelentősen nő az élelmiszerek iránti kereslet, kérdés, hogy a Föld élelmiszer-termelő képessége lépést tud-e tartani a demográfiai trendekkel, úgy, hogy az hosszú távon fenntartható legyen.

A hazai agráriumnak pedig meg kell találnia a kitörési pontokat változó világunkban. Ez csak az innováció eszközeinek segítségével kifejlesztett speciális, magas hozzáadott értékű termékekkel és szolgáltatásokkal lehetséges.

A hosszú távú cél a magyar gazdák versenyképességének növelése, a mezőgazdasági termelés fenntarthatóságának megteremtése, valamint az agrárszakemberek utánpótlásának biztosítása.

Miért fontos a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara számára, hogy egy ilyen versenyt kezdeményezzen? Milyen eredményeket várnak ettől?

A verseny célja, hogy az egyetemisták, pályakezdők és startupok megszólításával felhívja a figyelmet az agráriumban rejlő innovációs lehetőségekre. Bemutatjuk a fiatal generációnak, hogy az agrárszektorban is a legújabb technológiákat használják, tehát nem az az elavult terület, ahogy sokak fejében létezik. Ezzel a mezőgazdaság népszerűsítése is célunk, valamint az is, hogy a legjobb, legújabb megoldások helyet találjanak maguknak az agráriumban, lehetővé téve az ágazat fejlődését. A verseny különlegessége, hogy a szélesebb látásmód érdekében nem csak agrár szakterületről vártunk jelentkezőket. Így nagy eséllyel hozhat sikert egy más szektorban már működő jó megoldás átültetése az agráriumba. A számok alapján úgy tűnik, hogy felkeltette a fiatalok érdeklődését a téma. A versenyre 136 nevezés érkezett, többségében nem agrár területről, és külön öröm számunkra, hogy a határon túlról is sokan pályáztak.

Hogyan tudják segíteni a NAK szakértői a versenyzőket a gyakorlatban a verseny alatt, és mik a tervek a verseny utáni együttműködésre?

A hackathonon résztvevő csapatok még nem startupok, de a vállalkozói ambíció megvan bennük. Az esemény segítséget nyújt nekik abban, hogy javarészt ötletfázisban lévő kezdeményezéseikről - legyen az termék vagy szolgáltatás - azonnali visszajelzéseket, tanácsokat kapjanak és a validáció felé vehessék az irányt. A 24 órás hackathon keretein belül a jelentkező csapatok mentorok segítségével tökéletesíthetik ötleteiket, majd a verseny végén kell azt bemutatniuk egy szakmai zsűri előtt.

Győrffy Balázs (Fotó: NAK)

A versenyen tematikus workshopok és olyan mentorok, szakemberek, valamint a NAK szakértői gárdája állnak a versenyzők rendelkezésére, akik segítségükre lesznek, ha elakadnak az ötlet kidolgozásában. A versenyen bemutatott megoldásokat a zsűri értékeli, arról pedig a köztestület dönt, hogy szeretne-e további együttműködést a versenyzőkkel. Kimondott cél, hogy a verseny során kiválasztott innovatív megoldások - akár kamarai szolgáltatás formájában - beépüljenek a hazai agrárszektorba.

Mit gondol, egy olyan speciális tudásigényű ágazat, mint az agrárium, mennyire jelenthet reális területet és célt a hazai startupoknak? Mennyire fér meg a mezőgazdaság például a fintech vagy a gyártástechnológia mellett?

Fontos kiemelni a fintechel szemben, hogy itt egyelőre kisebb verseny, de jelentős piaci potenciál mellett lehet új megoldásokat fejleszteni. Azt gondolom, hogy a téma komolyságát még sem ez adja, hanem azok a jövőbeli megoldások, amelyek az egész társadalomra pozitív kihatással lehetnek.

Mennyire cél, hogy a magyarországi piacokon kívül is működjenek ezek a startup-ötletek, vagy elsősorban a hazai mezőgazdaság fejlesztése az irány?

Speciális területről beszélünk, ahol a megoldásoknak sok szempontból illeszkednie kell az adott körülményekhez. Elsődleges cél, hogy a hazai gazdálkodókat támogató megoldások szülessenek a programban. Ettől függetlenül, ha az általunk mentorált magyar cég fejlődéséhez exportpiac bevonására van szükség, a kamara minden eszközével segíteni fogja az ilyen jellegű törekvéseket is.

Az innovációs ötletverseny az első lépése egy olyan hosszabb távú agrárinnovációs programnak, amely segíti a területen érvényesülni kívánó startupok gyors fejlődését és piacra jutását. Milyen további elemei vannak ennek az innovációs programnak, mi várható a következő hónapokban?

A NAK és a Design Terminal közös célja egy olyan hosszú távon működő, összetett agrárinnovációs program kialakítása a Kárpát-medencében, amely a leghatékonyabban segíti az agrár témájú ötletek megvalósulását. Az ötletverseny ennek az lesz alapköve. A magyar piacon egyedül a NAK rendelkezik olyan széles tudásbázissal és szerteágazó tapasztalattal, hogy minden startupnak tud szakmai támogatást, a fejlesztést segítő visszajelzést adni, legyen szó mezőgazdasági vagy az élelmiszeripari innovációról.

A NAK a szektorba való beágyazottságának és kiterjedt szakmai hálózatának köszönhetően olyan együttműködéseket tud előmozdítani, amelyek során a startupok működő gazdaságokban modellezhetik le a termékeiket, valamint közvetlen visszajelzést kaphatnak a gazdáktól, felhasználóktól.

A kamara szakmai csapata mindemellett egy olyan validációs keretrendszert tud biztosítani a csapatok számára, amely aktív segítséget nyújthat a termékfejlesztésben, és segíthet a befektetők és a startupok közti gyors és eredményes együttműködésben. A program részeként kiemelt szerepet kap az újszerű megoldások gazdákhoz való eljuttattatása. Ezen célok mentén építettük fel a programot a Design Terminallal közösen, figyelembe véve két szervezet erőforrásait és tapasztalatait.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Az IKR Agrárral a gabonapiacon az egész kontinens erőforrása a gazdáért dolgozik (x)

Az orosz-ukrán háború miatt a piacokat elöntő olcsó gabona, hazánk legfontosabb olaszországi exportpiacán feltörekvő szerb és román termelők – az elmúlt években a magyar vetésstruktúra fennmaradását a legtöbben az éghajlatváltozástól féltették, de látszik, hogy az agrárium legégetőbb kihívását az erősödő partnerek jelentik.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 14. 06:02