Terepen teszteltük az új Lada Nivát: az áránál már csak a fogyasztása nagyobb (videó)

Bizonyára mindenki emlékszik a szinte ikonikus darabnak számító Lada Niva-ra, amely 2006 óta Lada 4X4 néven fut, 2016-ban pedig kijött a Lada 4X4 városi változata is, amely Lada 4x4 Urban néven kapható. Az új változat habár kapott egy kis ráncfelvarrást a régi Nivához képest, első ránézésre, és vezetés közben is szinte nosztalgikus élmények keríthetik hatalmába azt, aki kipróbálja. Funkcióját tekintve még mindig megállja a helyét terepjáróként, viszont rengeteget fogyaszt, így felmerülhet a kérdés, hogy kinek éri meg, megvásárolni az új Lada Nivát: erre kereste a választ az Agrárszektor, amikor leteszteltük a Lada 4X4 Urban ötajtós változatát.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Manapság már majdnem minden gépkocsigyártónak van terepjáró kategóriában gyártott autója, amelyeket most már nem feltétlenül csak a vidéken élők, vagy a mezőgazdaságban dolgozók használnak, de a városban élők is egyre többen vásárolják. Ezt a hullámot meglovagolva fejlesztette ki, majd 2016-ban piacra is dobta a Lada 4X4 Urban-t, amely az új Lada Niva, a Lada 4X4 városi verzióját testesíti meg, és ötajtós változatban is kapható. 

Az autót először megpillantva egyértelműen a régi Niva juthat eszünkbe, hiszen külsőleg habár valóban kapott egy kis ráncfelvarrást a kocsi, a műanyag hűtőrács elől, illetve a redőzött műanyag kilincsek, és az ablakok alakja is a régi jegyeket idézik. A kulccsal csak az első két ajtó nyitható, a hátsókat belülről kell manuálisan kinyitni, akár csak a csomagtartót, amely eredetileg 420 literes, a hátsó ülések azonban egyben dönthetők, és így egy óriási, 780 literes csomagtartót kaphatunk. Az utastér egyébként nagy, könnyedén el lehet az autóban férni, az ülések pedig szövetkárpittal borítottak, ami szintén kicsit nosztalgikus érzést kelthet a vezetőben. A Lada 4X4 Classic-hoz képest egyébként az Urban-ben az az újdonság, hogy az első két ülés fűthető. 


A Lada 4X4 Urban ajtaját kinyitva rögtön érzékelhetjük, hogy nincs bennük csillapítás, így érdemes óvatosan bánni vele. Az autóban van indításgátló, így anélkül, hogy az immobilisert nem érintjük oda a megfelelő helyre, nem indul el. Az első dolog, ami feltűnik, hogy a sebességváltó nagyon messze van a vezetőüléstől, és vezetés közben azt is hamar kitapasztaltuk, hogy a kezelése is elég nehézkes, az pedig mire rájöttünk, hogyan kell rükvercbe rakni, eltartott egy jó darabig, arról nem is beszélve, hogy mekkora erőt kellett kifejtenünk hozzá. A kocsi belső felépítése és működtetése elég egyszerű, a kormány mögött három kar található, bal oldalon az irányjelző és a reflektor, jobb oldalon pedig az első ablaktörlő, a hátsó ablaktörlő pedig a műszerfalon található gombok egyikével kapcsolható be. Az első ablakok elektromosan húzhatók le, illetve fel, a hozzájuk tartozó gombok azonban rendesen el lettek rejtve, a kézifék környékén bukkantunk rájuk. 

A motorháztetőt felnyitva megtaláljuk a teljes értékű pótkereket. A kocsi egyébként benzines, saját tömege pedig 1320 kilogramm, ami nem számít soknak, a terepjáróknál ugyanis kifejezetten előnynek számít, ha minél könnyebb. A Lada 4X4 Urban-ben habár szinte minden megtalálható, ami egy terepjáróban fontos lehet, ilyen akár a differenciálzár, vagy a sebességfelező, amelyek manuálisan kapcsolhatók, az üzemanyagfogyasztása elképesztően sok: városban 13,4 litert, városon kívül 9,1 litert, vegyes használattal pedig 10,6 litert fogyaszt. 

Az ötajtós Lada 4X4 Urban 3 899 000 forinttól kapható, ami a felszereltségét tekintve kifejezetten soknak mondható, a kategórián belül pedig biztosan találunk olcsóbban is hasonló városi terepjárót. Azoknak azonban, akik nosztalgiázni szeretnének, szeretik az egyszerűbb felépítésű autókat, és gyakran végeznek munkát nehezen megközelíthető terepen, jó választás lehet. Emellett nagy előnye az autónak az is, hogy a legtöbb funkciója mechanikusan működik, így megbízhatóbb és szükség esetén könnyebben javítható is. 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 13. 13:31