A magyar sertéstartók jövője forog kockán: ma eldőlhet az ágazat sorsa?

A magyar sertéstartók jövője forog kockán: ma eldőlhet az ágazat sorsa?

agrarszektor.hu
Ma dőlhet el, hogy beállnak-e a tagállamok a sertéstartók mögé, hiszen a Mezőgazdasági és Halászati Tanács ma ülésezik Brüsszelben. A szakminiszterek pedig a jelenleg sertéspiaci krízissel is kénytelenek lesznek foglalkozni. Az utóbbi időben a gazdáknak kettős nehézséggel kell szembenézniük: az alacsony átvételi árak mellett rövid idő alatt óriásit nőttek a terheik. A sertéshús ágazat válságának kérdése ugyan nem szerepel a ma sorra kerülő ülés főbb napirendi pontjai között, de a Mezőgazdasági és Halászati Tanács délután mégis foglalkozni kénytelen az üggyel.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A tanácsi ülés első sorban a 2030-ig tartó erdészeti stratégiával kapcsolatban kellene majd következtetéseket jóváhagyjon, ám ismerve a tagállamok e kérdésben elfoglalt álláspontját ez sem lesz egy könnyű menet. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) álláspontja szerint - amely egybevág több tagállami szakmai szervezet véleményével - az Európai Unió stratégiatervezete komolyan veszélyezteti az erdőgazdálkodás társadalmi, környezeti és gazdasági pillérjeinek jelenlegi egyensúlyát - írja az Agrokép. Az európai erdőtulajdonosok és erdőgazdálkodók szerint az új erdészeti stratégia a környezetvédelmi szempontok szinte kizárólagossága felé mozdul el, a gazdasági szempontok figyelmen kívül maradnak. Ez a NAK szerint veszélyezteti az európai erdők és erdőgazdálkodás életképességét.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács az előző, októberi ülésén véleménycserét tartott a stratégiáról, s a miniszterek üdvözölték a stratégiát, és hangsúlyozták, hogy egyensúlyt kell teremteni a környezetvédelmi, társadalmi és gazdasági célkitűzések között. A beharangozóból kiderült kiderült az is, hogy a Bizottság és a tagállamok által szolgáltatott információk alapján a miniszterek véleménycserét fognak tartani a mezőgazdasági termékek piacának helyzetéről. A miniszterek a megbeszélés során valószínűleg olyan kulcsfontosságú ágazatokra fognak összpontosítani, mint a sertéshús-, a gabona- és a tejágazat, valamint érinteni fogják többek között a nem uniós országokkal folytatott kereskedelemnek, a koronavírussal kapcsolatos korlátozások lazításának és az emelkedő energia- és takarmányárak hatásának kérdését is. A délutáni ülésszak fő témája egyébként a mezőgazdasági termékek piaci helyzete lesz. A megbeszélés során a miniszterek a Litvánia által javasolt másik üzleti ponttal is foglalkozni fognak, mégpedig a sertéshúságazat előtt álló kihívásokról.

Nagy István agrárminiszter a Tanács mostani ülésén a sertéságazat nehézségeinek kezelése érdekében - a belga, bulgár, ciprusi, cseh, észt, francia, görög, horvát, lengyel lett, litván, osztrák és szlovák delegációkkal együtt - újra kezdeményezi, hogy az Európai Bizottság azonnal cselekedjen az ágazat rendkívüli támogatása érdekében. Az uniós szabályozás alapján a Bizottságnak van felhatalmazása arra, hogy súlyos piaci zavarok esetén rendkívüli lépéseket tegyen a kialakult helyzet kezelésére. A tárcavezető arra emlékeztetett, hogy az utóbbi időben drasztikusan emelkedő takarmány- és energiaárak, valamint a koronavírus világjárvány és az afrikai sertéspestisjárvány tartós negatív hatásai miatt a gazdák kettős nehézséggel néznek szembe: az alacsony átvételi árak mellett rövid idő alatt meredeken nőttek a terheik. A folyamatosan dráguló alapanyagok költségeit a fogyasztói árakban nem lehet rövidtávon maradéktalanul érvényesíteni, ezért jelentős veszteségeket szenvednek az ágazat szereplői. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Nagy István kiemelte, a kormány ebben az évben már 4,4 milliárd forinttal emelte az állatjóléti és állattenyésztési támogatások kifizetésére fordítható keretet azért, hogy enyhítse az érintettek nehézségeit. Ezen felül az Agrárminisztérium 800 millió forintnyi támogatás előrehozott kifizetéséről döntött a gazdák likviditásának elősegítésére - tette hozzá. Nagy István kifejtette: a nehézségek orvoslása európai szintű megoldásokat kíván, hasonlóan az orosz embargó után kialakult helyzethez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?