2023. június 6. kedd Norbert, Cintia

Így mentenék meg a magyar sertéstartókat: itt az agrártárca mesterterve

agrarszektor.hu
Nagy segítséget kapnak a sertéstartók, hiszen az agrártárca a kamatok és egyéb költségek teljes összegét átvállalja a termelőktől. Már decemberben elérhetővé válik a megnövekedett termelési költségek miatt nehéz helyzetbe került sertéstartóknak kialakított kedvezményes hitelkonstrukció.

A kiemelt támogatást biztosító miniszteri rendelet elfogadása folyamatban van, a tervek szerint a kedvezményes hitel decembertől válik elérhetővé a gazdáknak. A tárca a KAVOSZ Zrt. koordináció­jában működő Agrár Széchenyi-kártya-folyószámlahitelhez és az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. által működtetett MFB Agrár forgóeszköz-hitelprogram 2020-hoz kapcsoló­dóan nyújt támogatást - írja a Magyar Nemzet. Ennek keretében a miniszté­rium a kamatot és a kezességi díjat, valamint a hitel megkötésével, fenntartásával kapcsolatos, meghatározott költségeket is száz százalékban átvállalja. 

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

A lap megtudta, hogy az Agrár Széchenyi-kártya-folyószámlahitel akár hároméves futamidővel, míg az MFB Agrár forgóeszköz-hitelprogram 2020 keretében felvett hitelt akár hatéves futamidővel is igénybe vehetik a termelők. Biztosítéki oldalról az Agrár Széchenyi-kártya-folyószámlahitelhez az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány legfeljebb kilencvenszázalékos készfizető kezességvállalása kötelező elemként kapcsolódik, míg az MFB Agrár forgóeszköz-hitelprogram 2020 esetében az alapítvány készfizető kezességvállalása op­cio­nálisan igényelhető. A kedvezményes hitelek összege az adott vállalkozás tenyészetében lévő állatok számához igazodik, a gazdák egy képlet alapján kiszámított, úgynevezett átlagos állategységenként legfeljebb félmillió forintnyi hitelt vehetnek fel.

EZ IS ÉRDEKELHET

Természetesen a hitel összege nem haladhatja meg a hitelkonstrukcióban felvehető maximális hitelösszeget, az Agrár Széchenyi Kártya-folyószámlahitelnél a kétszázmillió forintot, az MFB-nél pedig a 150 millió forintot. A tárca várakozásai szerint a kiemelt támogatással felvehető hitelek hozzájárulhatnak az inputanyagok, főként a takarmányok árnövekedéséből származó megnövekedett termelési költségek finanszírozásához, illetve az átmeneti veszteségek kigazdálkodásához. A magas takarmányárak kompenzálására pedig 4,4 mil­liárd forintot biztosít nemzeti forrásból a kormány az állattartók többlettámogatására.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?