Így mentenék meg a magyar sertéstartókat: itt az agrártárca mesterterve

Így mentenék meg a magyar sertéstartókat: itt az agrártárca mesterterve

agrarszektor.hu
Nagy segítséget kapnak a sertéstartók, hiszen az agrártárca a kamatok és egyéb költségek teljes összegét átvállalja a termelőktől. Már decemberben elérhetővé válik a megnövekedett termelési költségek miatt nehéz helyzetbe került sertéstartóknak kialakított kedvezményes hitelkonstrukció.

JÖN AZ AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kiemelt támogatást biztosító miniszteri rendelet elfogadása folyamatban van, a tervek szerint a kedvezményes hitel decembertől válik elérhetővé a gazdáknak. A tárca a KAVOSZ Zrt. koordináció­jában működő Agrár Széchenyi-kártya-folyószámlahitelhez és az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. által működtetett MFB Agrár forgóeszköz-hitelprogram 2020-hoz kapcsoló­dóan nyújt támogatást - írja a Magyar Nemzet. Ennek keretében a miniszté­rium a kamatot és a kezességi díjat, valamint a hitel megkötésével, fenntartásával kapcsolatos, meghatározott költségeket is száz százalékban átvállalja. 

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

A lap megtudta, hogy az Agrár Széchenyi-kártya-folyószámlahitel akár hároméves futamidővel, míg az MFB Agrár forgóeszköz-hitelprogram 2020 keretében felvett hitelt akár hatéves futamidővel is igénybe vehetik a termelők. Biztosítéki oldalról az Agrár Széchenyi-kártya-folyószámlahitelhez az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány legfeljebb kilencvenszázalékos készfizető kezességvállalása kötelező elemként kapcsolódik, míg az MFB Agrár forgóeszköz-hitelprogram 2020 esetében az alapítvány készfizető kezességvállalása op­cio­nálisan igényelhető. A kedvezményes hitelek összege az adott vállalkozás tenyészetében lévő állatok számához igazodik, a gazdák egy képlet alapján kiszámított, úgynevezett átlagos állategységenként legfeljebb félmillió forintnyi hitelt vehetnek fel.

EZ IS ÉRDEKELHET

Természetesen a hitel összege nem haladhatja meg a hitelkonstrukcióban felvehető maximális hitelösszeget, az Agrár Széchenyi Kártya-folyószámlahitelnél a kétszázmillió forintot, az MFB-nél pedig a 150 millió forintot. A tárca várakozásai szerint a kiemelt támogatással felvehető hitelek hozzájárulhatnak az inputanyagok, főként a takarmányok árnövekedéséből származó megnövekedett termelési költségek finanszírozásához, illetve az átmeneti veszteségek kigazdálkodásához. A magas takarmányárak kompenzálására pedig 4,4 mil­liárd forintot biztosít nemzeti forrásból a kormány az állattartók többlettámogatására.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 16:03