Óriási változások jönnek a magyar agráriumban: ez vár a gazdákra 2022-től

agrarszektor.hu
2022-ben komoly változások várhatóak a mezőgazdaságban, ugyanis több területen egyszerűbbé válik a gazdák dolga a január elsején életbe lépett jogszabályoknak és törvénymódosításoknak köszönhetően. Az új év számos újdonságot hozott el az agrárium számára is, többek között módosultak az öröklésre és a gazdaságok átadására vonatkozó előírások, valamint a földértékesítési folyamatokban is történtek változtatások.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Számos jogszabályváltozást hozott az új év a hazai mezőgazdaságban. Január elsején életbe lépett a gazdaságátadási törvény, amelynek köszönhetően az idősebb termelők egyszerűbben adhatják át a stafétát a következő generációnak. Az új szabályozás elsősorban az adminisztrációt könnyíti meg, hiszen egy szerződés keretében nemcsak a termőföld kerülhet a fiatal gazdákhoz, hanem egyúttal a haszonbérleti jogviszony, a hatósági engedélyek is. A szerződések átruházása és a pályázatok, támogatások, hiteljogviszony átadása is sokkal egyszerűbbé válik - írja a Magyar Nemzet.

EZ IS ÉRDEKELHET

Módosultak az öröklésre vonatkozó előírások is. A cél az, hogy a régi örökségként cipelt osztatlan közös tulajdon okozta probléma - amelynek felszámolása érdekében jelentős intézkedéseket hozott a kormányzat - ne termelődjön újra. Továbbá a jogszabály szerint ezek után egy helyrajzi szám nem az örökösök számával osztódik majd. Mintegy 3 lehetőség közül választhatnak majd az örökösök a hagyatéki eljárás során: 

  • Megállapodhatnak az érintettek abban, hogy ki, mit örököl majd az örökhagyó ingó és ingatlan vagyona közül.
  • Megoszthatják a földterületeket az osztatlan közös tulajdon felszámolásának szabályai szerint is. 
  • Ha azonban nem sikerül megállapodásra jutniuk, akkor a földet el kell adni, az abból keletkezett vételárat pedig szét kell osztani egymás között - a cél ugyanis az, hogy lehetőleg a termőföld egyetlen tulajdonoshoz kerüljön. 

Csökkentenék az élelmiszer-pazarlást is

A karitatív szervezetek közreműködésével juttatnák el az élelmiszerkereskedők által az élelmiszermentésbe felajánlott élelmiszereket a rászorulók részére, így az élelmiszerhulladék csökkentését is szolgálná. új szabályozásnak köszönhetően az élelmiszerek megmentése céljából a kiskereskedők részére kötelezővé tennék a várhatóan hulladékká váló, közeli lejárati idejű, minőségmegőrzési idővel ellátott élelmiszerek felajánlását a rászorulók részére. A megmaradt élelmiszerekre a kötelező felajánlást legalább 48 órával a minőségmegőrzési idő lejárata előtt írnánk elő. A fogyaszthatósági idővel, valamint a 48 óránál rövidebb minőségmegőrzési idővel rendelkező élelmiszerekre nem vonatkozna a szabályozás.

EZ IS ÉRDEKELHET

Fontos változás a földforgalmi szabályokban is

A módosítások egyik leghangsúlyosabb eleme, hogy az adásvételi szerződéseket a földhivatal még a kifüggesztés előtt megvizsgálja, így az esetleges hibák még időben kiderülhetnek. A haszonbérleti szerződésekre is ugyanez az eljárás vonatkozik. Az elővásárlási jog gyakorlása is egyszerűbbé válik: míg korábban a jogosultságot különböző dokumentumokkal kellett igazolni, a földhivatal az idei évtől kezdve a közhiteles nyilvántartásokból tájékozódik. A haszonbérleti díjakra vonatkozó előírás azonban szigorodik: január elsejétől a földhivatalnak el kell utasítania minden olyan haszonbérleti szerződést, melyben irreálisan magas díjat határozott meg a bérbeadó. Ha egy földterület esetében a bérleti díj eltér az átlagos helyi értéktől, akkor a feleknek igazolniuk kell annak okát.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?