Nagy átalakulás előtt az európai mezőgazdaság: ez vár a tagállamokra az új KAP-ban

Nagy átalakulás előtt az európai mezőgazdaság: ez vár a tagállamokra az új KAP-ban

agrarszektor.hu
Nagyobb autonómiához jutnak a tagállamok a következő, 2023-ban kezdődő EU-s ciklusban. Az országok maguk tervezhetik meg, hogy milyen célokra és mekkora támogatást nyújtanak az agrárcégeknek. A hangsúly a fenntarthatóságon lesz, de a tagállamok dönthetik el, hogyan valósítják meg a közös célokat. Magyarország várhatóan novemberben nyújtja be a Nemzeti Stratégiai Tervet az Európai Bizottságnak. Az ezzel kapcsolatos kihívásokat egyeztették a szakemberek a K&H Agrár Klubon.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Az új Közös Agrárpolitika (KAP) programját várhatóan 2022 nyarán fogadják majd el, életbe lépni pedig bizonyosan 2023-ban fog. Azt már most tudni lehet, hogy az eddigieknél nagyobb önállóságot kapnak a tagállamok. Az új ciklusra vonatkozó Nemzeti Stratégiai Terveket (NST) az Európai Bizottsághoz (EB) kell majd benyújtani. Tresó István, a K&H Csoport agrár üzletágának vezetője szerint Magyarországon az agráriumban kiemelt jelentősége van az EU-s forrásoknak, a hozzáadott érték szinte felét a támogatások teszik ki - olvasható a  K&H közleményében.

Közeleg az agrárium kihagyhatatlan csúcsesemény - Agrárszektor Konferencia december 9-10-én

Már csak néhány nap, és kezdődik az év nagy agráreseménye, a siófoki Agrárszektor Konferencia. A kétnapos esemény az agrárgazdaság legaktuálisabb és legforróbb témáit vonultatja fel csaknem húsz kerekasztal-beszélgetésben és száz előadóval december 9-10-én. A rendezvényen az államigazgatási, a vállalati, a pénzügyi és a szakmai-érdekképviseleti szféra csúcsvezetőitől hangzanak el azok az információk, amelyeket a piaci szereplők felhasználhatnak jövő évi és hosszabb távú eredményes gazdálkodási döntéseikhez. Emellett a konferencia lehetőséget nyújt a kapcsolatépítésre és a networkingre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 9-10-én!

Bár a tagállamok erős ellenállása miatt a "Termőföldtől az asztalig" program várhatóan nem kerül be az új KAP-ba a mostani formájában, a fenntarthatósági szempontok jóval nagyobb szerepet fognak kapni. Fontos változás, hogy az összes támogatás elnyeréséhez szükség lesz bizonyos fenntarthatóságot célzó, rendszeresen mérhető intézkedésre a gazdák részéről. Magyarország valószínűleg november végén fogja benyújtani az EB-nek a tervet, amely az itthoni célokat és azok megvalósításának módját ismerteti. A tagállamoknak nincs egyszerű dolga az NST-k összeállításakor. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Amellett, hogy alapvetően átalakul a támogatási rendszer, keveset tudni a pályázatok elbírálásának módjáról. Mindössze annyi bizonyos, hogy a tervezetek SWOT analízisre épülnek és az új KAP 9 specifikus céljainak elérésére irányulnak. Ez nagyobb önállóságot ad a helyi körülmények figyelembevételére, de egyben azt is jelenti, hogy az országok mondhatni sötétben tapogatóznak  

- hívta fel a figyelmet a kihívásokra Koen van Ginneken, a holland nagykövetség mezőgazdasági attaséja.

Miután az EB elfogadta a terveket, az országoknak évente jelentést kell majd készíteniük az előrehaladásról. Kétévente pedig felül kell vizsgálni, hogy elérték-e a meghatározott célokat, például annyi fiatal gazda indított-e vállalkozást, amennyit vártak. Jelentős eltérés esetén a tagállamoknak további intézkedésekkel kell orvosolniuk a helyzetet. Középtávon az energiaárak jelenthetnek kihívást a mezőgazdaságban: az átalakulás nem a legkedvezőbb időpontban éri az agráriumot, mivel ebben a szektorban is fennakadásokat okoznak a globálisan tapasztalt nehézségek. A konténerhiány mellett az átlagosnál nagyobb terhet jelentenek a kereskedőknek a növekvő fuvarozási költségek. Ebben a szektorban ugyanis jellemzően a ráfordítások nagyobb részét teszi ki a szállítmányozás, mint például az ipari cégek esetében. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Az energiaárak várhatóan középtávon is magasak maradnak. Külön kihívást jelent az időzítés, ugyanis telente megnő az északi félteke országainak energiaigénye. Ráadásul Európában sokkal kevésbé vannak feltöltve a földgázkészletek, mint ilyenkor szokás. Rövidtávon tehát a szállítmányozási költségek csökkenése sem várható, hiszen azokban fontos szerepet játszanak az üzemanyagárak  

- mondta Németh Dávid, a K&H vezető elemzője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?