Sok százmilliárd forint kifizetése múlik most ezen: készül a magyar KAP stratégiai terv

agrarszektor.hu
Lassan befejeződik a 2027-ig tartó európai uniós fejlesztési ciklus forrásainak elosztását célzó stratégiai terv elkészítése. Az Agrárminisztérium az elmúlt időszakban több egyeztetést is kezdeményezett annak érdekében, hogy a ciklusban a gazdálkodók a lehető legnagyobb mértékű támogatásokhoz jussanak. Bár a kész dokumentumokat a tagállamoknak az idei év vé­géig be kell nyújtaniuk az Európai Bizottságnak, még mindig hiányzik több olyan jogszabály a rendszerből, amelyek alapve­tően befolyásolhatják a stratégiai tervek sikerességét.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Alig néhány hetük maradt a tagállamoknak arra, hogy a 2027-ig szóló közös agrárpolitikához (KAP) kapcsolódó stratégiai tervet elkészítsék és benyújtsák az Európai Bizottságnak. A tervezés Magyarországon lassan a végére ér a a dokumentum elkészítéséért felelős Agrárminisztériumban - írta meg a Magyar Nemzet. Bár a Mezőgazdasági és Halászati Tanács júliusi ülésén sikerült elérni a KAP alap-jogszabálycsomagról a politikai megállapodást, az Európai Parlament által is elfogadott alapjogszabályra azonban még heteket kell várni. Az Európai Parlament csak november végén dönthet, az Európa Tanács formális szavazására pedig december 2-án kerülhet sor.

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. 
A konferencia első napján az V. szekcióban a Közös Agrárpolitika 2023-2027 közötti időszaka lesz a középpontban, így szó lesz többek között arról, hogy elfogadja-e Brüsszel a Magyarország által készített úgynevezett stratégiai tervet, amelynek új előírások szerint ennek valamennyi uniós agrárforrásra - így az egyes pilléres közvetlen kifizetésekre és a kettes pilléres vidékfejlesztési támogatásokra is - ki kell terjednie. A stratégiai terv elkészítésének határideje december 31-e, így az Agrárszektor Konferencia résztvevői első kézből értesülhetnek arról, mi garantálja majd azt, hogy a rendelkezésre álló forrásokat nagy biztonsággal ki lehessen fizetni 2023-2027-ben.

Magyarország tartja az ütemtervet

A végrehajtási jogszabályok egyes elemeinek tárgyalása ugyan megkezdődött, de számos tagállamnak, köztük hazánknak is csupán írásos vélemény megküldésére maradt lehetősége, holott a téma igencsak fajsúlyos

- ismertette Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy az úgynevezett GreenDeal, vagyis a zöld megállapodás kapcsán uniós szinten elvárt környezetvédelmi célok tekintetében - mint például a növényvédőszer-, műtrágyahasználat csökkentése vagy az ökológiai gazdálkodásba vont területek növelése - milyen szabályok érvényesek. Az államtitkár szerint Magyarországnak sikerülhet tartani az ütemtervet, így a tárca november végén a kormány elé terjeszti a közös agrárpolitikához kapcsolódó stratégiai tervet, a kabinet jóváhagyását követően, valamint a szükséges utómunkálatok végeztével december folyamán elkezdi feltölteni a dokumentumot az Európai Bizottság által erre a célra létrehozott, központi felületre.

Széles körű egyeztetés zajlik a szakmai kérdésekben

Feldman Zsolt beszélt arról is, hogy a stratégiai terv az ágazati helyzetértékelések alapján elkészült SWOT-elemzésekre és az ezekből kinyert hazai szükségletek mentén kidolgozott beavatkozási logikára támaszkodik. A beavatkozásokat megtervezték, ám véglegesítésükhöz még szükséges az eredmény-, kimeneti és pénzügyi indikátorok meghatározása. Annak érdekében, hogy ezekhez a lehető legpontosabb értékeket rendeljék, a hazai szervezetek mellett a brüsszeli kollégákkal is folyamatosan egyeztetnek - magyarázta az államtitkár.

Van miért szorítani

A tét nem kicsi, hiszen a következő uniós ciklusban, vagyis 2023-tól a közvetlen támogatások esetében 3200 milliárd forint, a vidékfejlesztési támogatások esetében a 2021-2027 közötti időszakban felhasználható 4265 milliárd forintból a 2023-tól fennmaradó várhatóan 2730 milliárd forint felhasználásáról rendelkezik a stratégiai terv. Az uniós jogalkotás elhúzódása miatt 2021-ben és 2022-ben átmeneti év van a közös agrárpolitikában. Így az idén és jövőre még a 2014-2020-as szabályok és programok élnek tovább, de a kifizetések már az új uniós költségvetés terhére történnek.

Gazdálkodói oldalról megnyugtató lehet, hogy a vidékfejlesztési pillérből évente 25%-ot a közvetlen támogatási forrásokhoz csoportosít át a tárca. Ennek köszönhetően a normatív alapon működő területalapú támogatások és a termeléshez kötött támogatások forrásai nem csökkennek, sőt az előző hétéves költségvetési szakaszhoz képest még némileg növekednek is. A közvetlen támogatások esetében csupán egyetlen változásra kell felkészülniük a termelőknek. Ez az önkéntesen teljesíthető ökológiai alapprogram, amelynek vállalásával a termelők az alaptámogatáson felül még annyi területalapú támogatáshoz juthatnak, ami meghaladhatja a jelenlegi alap- és zöldítési támogatás együttes összegét. A termeléshez kötött támogatásban részesülő ágazatok köre alapvetően nem változik, a rendszerben csak apróbb finomhangolások történnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

EZT OLVASTAD MÁR?