Már kapható a mindent látó drón - Ezt tudja 2-3 millióért

agrarszektor.hu
Új, többféle képalkotásra alkalmas drónt dobott piacra a DJI. A P4 Multispectral névre keresztelt modell egy integrált multispektrális képalkotó szenzorrendszerrel ellátott drón, amely a precíziós gazdálkodásban nyújthat nagy segítséget a gazdáknak. A drón akár egycentiméteres pontosságra is képes lesz.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A P4 Multispectral a hat különféle szenzorából beérkező adatokat fésüli össze, így képes felmérni egyenként és területre viszonyítva a növények egészségét, a gyomnövények mértékét, a jelen levő rovarpopulációkat és a talaj különböző állapotait. A drón egy gimballal stabilizált képalkotó rendszerrel rendelkezik, amely egy RGB (vörös, zöld és kék fénnyel operáló) kamerából és egy multispektrális kameratömbből, valamint öt keskenysávú szenzorból áll, amelyek a látható és a nem látható tartományban is működnek. A szenzorok között található a közeli infravörös tartományban dolgozó, illetve a növények monitorozásában különösen fontos vörös színhatárt (red edge) tartományban érzékelő kamera is. A szenzorok által közvetített adatok betekintést engednek a növényzet állapotába, a talaj összetételébe, a víz sótartalmába és szennyezettségébe is.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most!

A DJI szerint a drónba bónuszként beépített, a napfény színtartományában működő szenzor nagyban javítja a különböző napszakokban végrehajtott repülések során begyűjtött adatok pontosságát és konzisztenciáját. A DJI Ground Station Pro repüléstervező applikációja segítségével a drón kezelői könnyedén és valós időben váltogathatnak a normál RGB kameranézet és a NDVI-nek (Normalizált Difference Vegetation Index) nevezett nézet között, amely a kamera által mutatott területen a vegetáció erősségét, sűrűségét mutatja.

A drónRTK és TimeSync rendszerekkel is fel lett szerelve, amelynek köszönhetően valós időben, fotogrammetriai igényességgel képes képeket készíteni, akár centiméteres pontossággal. A gyártó állítása szerint a P4 Multispectral kompatibilis a standard ipari munkafolyamatokkal, például a DJI vagy más nagy szolgáltató által készített repülésprogramozó, térképész és elemző szoftverekkel.

A DJI Ground Station Pro alkalmazással a felhasználó automatikusan megismételhető programokat is meghatározhat a drónnak, ideértve a repüléstervezést, a célfeladat kivitelezését és a repülési adatok kezelését. A drón által gyűjtött adatok a DJI saját, Terra nevű, vagy más gyártó által készített platformra lesznek továbbítva további vegetációs indexek készítése céljából. Ezen felül a P4 Multispectral a DJI D-RTK 2 High-Precision GNSS Mobile Station nevű új funkciójának köszönhetően internetkapcsolat nélkül képesek az RTK-rendszereknél megszokott pontosságra.

A drón a Phantom repülőgép vázára épült, maximálisan kihasználva a DJI OcuSync adatátviteli rendszerét. A gyártó szerint ez simább repülési élményt tesz lehetővé, kevesebb jelhibát és jobb videoátvitelt, valamint akár 7 kilométeres hatótávot. A drón mindkét kamerája 2 megapixeles felbontású, teljesen feltöltött akkumulátorral pedig maximum 27 percnyi repülésre képes. A drón idén októbertől két konstrukcióban már kapható az Európai Unióban is, az ára pedig 2-3 millió forint között mozog. Mindkét konstukcióhoz jár egy éves licensz a DJI Terra és a DJI Ground Station Pro programokhoz, a drágább kiszereléshez pedig hozzátartozik a D-RTK 2 Mobil Base Station is.

A cikk eredeti nyelven a Future Farming oldalán olvasható. A címlapkép és a videó a DJI tulajdona.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?