Bebizonyították: drónos lombtrágyázással tovább növelhető a szójatermés

Bebizonyították: drónos lombtrágyázással tovább növelhető a szójatermés

agrarszektor.hu
Négy mezőgazdasági technológiai vállalat, a Taranis, a Phytobiotics, a Continuum Ag és a Rantizo közös kísérletbe kezdett, hogy kiderítse, a dróntechnológiával kijuttatott mikrotápanyagok javítanak-e a szója hozamán. Az eddig lezajlott és kiértékelt kísérletek azt mutatják, hogy a módszerrel 2,6%-os hozamnövekedés érhető el.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A kísérlet során a négy vállalat drónokat használt a földterületek állapotának felmérésére, megállapították az esetlegesen fennálló problémákat, és az ezekre megállapított megoldást célzottan juttatták ki, majd hitelesítették az eredményeket, írta meg a Future Farming. A tesztekre a Continuum Ag hat, erre a célra kijelölt 15x75 méteres kísérleti parcelláját használták az Iowa állambéli Ainsworth-ben. A földek felmérését a Taranis végezte, amely saját szabadalmaztatott AI2 technológiájával a milliméter törtrészének megfelelő felbontású képeket tudott alkotni, valamint az automatikus mesterséges intelligenciával működő rendszerével sikeresen fel tudta ismerni minden egyes levél tápanyagigényét.

Azokra a zónákra, ahol a Taranis tápanyaghiányt állapított meg, a Phytobiotics célzott megoldási tervet készített a Taranis platformján, majd a Shapefile segítségével eljuttatta azt a Rantizo drónjához. Az eddigi kísérletek során három különféle kezelést alkalmaztak két parcellán, a mellettük levő, kezelésben nem részesült területeket pedig kontrollra használták.

Kép forrása: Getty Images

Az eljárást Mitchell Hora, a Continuum Ag elnöke és vezérigazgatója fejlesztette, azzal a céllal, hogy megmutassa, lombtrágyázás tekintetében milyen pontos kijuttatásra képesek a drónok a szóják növekedési fázisának végén, valamint hogy ennek az eljárásnak a hatékonyságát tesztelhesse. Elmondása szerint a fenntartható mezőgazdasággal akkor érhető el a legjobb eredmény, ha a piac vezető termékeit és irányítási gyakorlatait egyszerre alkalmazzák az emberek.

Az elemzések azt mutatták, hogy azok a területek, amelyeket a Phytobiotics által összeállított keverékkel permeteztek, a nem kezeltekhez képest 2,6%-kal jobb szójahozamot produkáltak. A négy vállalat vezetői külön-külön és együtt is megelégedésüket fejezték ki az eddigi eredményeket illetően. Elmondásuk szerint ezek a kísérletek azt mutatják, hogy a dróntechnológiának igenis van helye és feladata a jövő mezőgazdaságában, és hogy a klímaváltozás és a jelen zavaros geopolitikai helyzetében is elérhető cél a fenntartható gazdálkodás.

Megjegyezzük: ez a 2,6% hozamnövekedés szabad szemmel még észlelhetetlen. Két lombtrágyázás hozamnövelő hatását szokás 5-10%-ra becsülni, mégis keveset költenek rá a gazdák, mivel az évjárathatás akár 20%-kal is módosíthatja a végeredményt, és ez az, ami az emberi szem számára már hatásként jelentkezik. A 2,6%-os hozamnövekedést csak a kombájn fogja bemérni, de egy olyan drága növénynél, mint a szója, minden egyes plusz százaléknak jelentősége lehet.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03