Talajművelés felsőfokon: a legprofibb gazdák már ezzel az eszközzel kultivátoroznak

A precíziós mechanikai gyomirtásban élen járó angol Garford Farm Machinery háromrészes, sorközművelő kultivátort fejlesztett ki azoknak a gazdáknak, akik szeretnének egy nap alatt minél több munkát elvégezni a földeken. A Multi-Section Inter-Row névre keresztelt, több részből álló, vezérelt sorközművelő kultivátor három egyedi egységet változtat egy olyan felszereléssé, amelyek mindegyik részét külön-külön irányítja a Garford Robocrop okos érzékelési rendszere.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A rendszer figyelembe veszi az ágyások közötti távolságot és a sorok elhelyezkedését az egyes ágyásokon belül is. Az újonnan kifejlesztett gép képes az olyan kereskedelmi céllal termesztett kertészeti növényekről is gondoskodni, mint a salátahagyma és a saláta, olvasható a Future Farming oldalán. A modellen akár 30-50 centiméteres oldalsó beállításokat is el lehet végezni, és ha vezetőtárcsákkal látják el, akkor 8-10 milliméteres pontosságra is képes a munkavégzés során.

A Garford Robocrop rendszere elemzi a videokamerák által közvetített képeket, beazonosítja a sorokat, és úgy igazítja a kapákat, hogy azok pontosan a sorok között helyezkedjenek el. A cég állítása szerint a felszereléssel az óránkénti 12 kilométer/órás munkasebesség mondható az átlagosnak, de megfelelő környezeti körülmények közepette ennél gyorsabb munkavégzés is lehetséges.

A gép a magas szintű pontosságot úgy biztosítja, hogy nagy területen több sort néz egyszerre, magyarázták a Garford Farm Machinery mérnökei. A rendszer rácsszerűen értelmezi a környezetét, ami lehetővé teszi azt is, hogy keskeny sorközű és többsoros vetésű növények között is képes manőverezni és dolgozni. Ezt a kipróbált rendszert használják a Garford több sorközművelő eszközén is, amelyek precíziósan vetett növények - mint például a cukorrépa - esetén a sorközök művelése mellett a növények között is képesek megművelni a talajt és elpusztítani a gyomokat.

Az Inter-Row kultivátorok a megrendelő külön igényei szerint elkészített, egyedi kialakítású felszerelések, amelyekbe a talajművelő szerszámok széles skáláját bele lehet szerelni, mint például a hagyományos, lúdtalpnak is nevezett kapa lapot, szögletes kapákat, oldalazó kapákat és a Garford különleges kialakítású vágópengéit is, amelyeket úgy terveztek, hogy a közvetlenül a sorok mellől is ki tudják szedni a gyomnövényeket. A kapafejek és gerincekék együtt és külön-külön is kaphatóak lesznek, az ágyásokon kívüli talajmunkákhoz pedig kapható lesz a Garford külön sorközművelő felszerelése, amelynek a traktorhoz csatlakoztatott változata 18 méteres, a vontatott változata pedig akár a 24 méteres szélességet is elérheti.

(Címlapkép forrása: Garford Farm Machinery)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?