Csodafegyver a kártevők ellen: az igazán profi gazdák már ezt használják

Megjelent a gazdáknak a növényeik állapotának felmérésében hatalmas segítséget nyújtó mobilos-drónos alkalmazás, a Skippy Scout legújabb verziója. Az új változat már arra is képes, hogy felmérje a kijelölt területen a haszon- és a gyomnövények arányát, észlelje a növények betegségeit és jelzi a kártevők aktivitására utaló jeleket is.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A Skippy Scout névre keresztelt applikációt az alnwicki testvérpár, Jack és Hugh Wrangham által vezetett Drone Ag fejlesztette ki. Az Agrárszektor augusztusban adott hírt arról, hogy az alkalmazás legújabb változata nagy segítséget jelenthet a gazdáknak az őszi káposztarepce növényeken megjelenő fómás levélfoltosság és szárrák korai észlelésében.

EZ IS ÉRDEKELHET
December 3-án rendezi a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely idén egész napos, közel 10 órányi szakmai programot kínál online módon. Az eseményen két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg témával várjuk a résztvevőket. Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvénye egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük lesz online élőben követni az egész napos konferenciát, szavazni tudnak, illetve lehetőségük lesz networkingre és kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

A Drone Ag most az alkalmazás egy új, a korábbinál is fejlettebb változatát tette elérhetővé, amely már nemcsak képeket készít a táblán található növényekről, de elemzi is azokat. A 2.5-ös verzió mesterséges intelligenciáját úgy tervezték, hogy értelmezze a felmérés során készült képeket, ezáltal hasznosabbá teszi a növények felmérésének eljárását, írta meg a Future Farming.

Jack Wrangham, a vállalat társalapítója elmondta, hogy a drónok által készített felvételek automatizált elemzése során az alkalmazás képes arra, hogy felbecsülje területen található gyomnövények százalékos arányát, és megszámolja, hány haszonnövény található egy négyzetméteren. A szoftver emellett a levélbetegségekre utaló jeleket is felismeri, a leveleken található lyukakat pedig a kártevők rágásaként értelmezi és jelöli meg.

A termelők és az agronómusok a mobiltelefonjukon a Skippy Scout alkalmazással automatizálhatják a drónos képfelvétel megtervezését, valamint nagy felbontású képeket készíthetnek a növényeikről, hatékonyan szűrve kis a kórokozókat, kártevőket és a gyomnövényeket. A vizsgálati pontokat a mobiltelefonra importál táblatérképeken lehet kiválasztani, az alkalmazás pedig odaküldi a drónt minden egyes pontra, ahol az képeket készít a növényekről és azonnal vissza is küldi őket a kezelő okoskészülékére.

A Drone Ag nemrég együttműködési megállapodást kötött a távoli képalkotó szolgáltatást nyújtó SpaceSense vállalkozással, így mostanra már műholdas adatok is segítik a felhasználókat abban, hogy a Zöldfelületi Index (Green Area Index - GAI) alapján mikor és hol érdemes felmérést végezniük a növényeken, valamint a gyomnövények felderítését, a levélképződés ellenőrzését és a talaj nedvességét illetően is hasznos meglátásokat nyerhetnek a gazdák. Jack Wrangham elmondta, hogy a műholdas adatok hetente háromszor frissülnek, és azonnal megjelennek felhasználók okoseszközein.

A felhasználók importálhatják a saját térképeiket, nevet adhatnak nekik, ezáltal az egyes évek adatai összeállíthatóvá és összehasonlíthatóvá válnak. A Skippy Scout mesterséges intelligenciája képes befogadni és feldolgozni ezeket az információkat, ezek alapján pedig elemzést és tanácsokat adni a gazdáknak

- mondta Jack Wrangham.

A Skippy Scout most már megszámolja a növényeket, felméri és összehasonlítja az haszonnövények és a gyomnövények arányát, jelenti a sérüléseket és jelzi a rovarok károsítását is. Az alkalmazás minden adatot automatikusan PDF-formátumba konvertál át, és jelentés formájában a gazdák rendelkezésére bocsátja őket. Jack Wrangham beszélt arról is, hogy a jelentések jól érthetőek, és elmenthetőek, hogy a később viszonyítási és összehasonlítási alapként szolgáljanak.

A Drone Ag társalapítója elmondta, hogy a vállalat arra törekedett, hogy a technológiájuk elérhető és könnyen használható legyen. A Skippy Scout havidíja jelenleg egy gazdának 30 font (nincs 12 ezer forint), a képfelvételre alkalmas drón pedig már 400 font (158 ezer forint) alatt is kapható.

(Címlapkép forrása: Drone Ag)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?