2023. szeptember 23. szombat Tekla
Ez hihetetlen: a legújabb technológia segítheti a gazdákat a repce kórokozója ellen

Ez hihetetlen: a legújabb technológia segítheti a gazdákat a repce kórokozója ellen

Egy, a növények leveleiről nagyfelbontású képeket készítő és ezeket elemző mobilos alkalmazás lehet a brit gazdák következő legjobb barátja. Az applikáció, annak kifejlesztői szerint sokat segíthet a gazdáknak abban, hogy gyorsabban észleljék az őszi káposztarepce növényeken megjelenő fómás levélfoltosságot és szárrákot. A betegség évente mintegy 100 millió fontnyi (több mint 38 milliárd forintnyi) veszteséget okoz a gazdáknak.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A Skippy Scout névre keresztelt applikációt az alnwicki testvérpár, Jack és Hugh Wrangham által vezetett Drone Ag fejlesztette ki. Az Agrárszektor februári híradása szerint az alkalmazás legújabb változata 2020. márciusától volt megvásárolható Nagy-Britanniában.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Crop Monitor által közzétett éves felmérések szerint a fómás levélfoltosság és a szárrák még a gombaölő szeres kezelések ellenére is évente körülbelül 100 millió fontnyi kárt okoz az angliai repceültetvényekben. Ennek a veszteségnek a csökkentésére lehet megoldás a Drone Ag alkalmazása, olvasható a FarmingUK oldalán.

Jack Wrangham, a vállalkozás társalapítója elmondta, hogy életbevágó fontosságú, hogy a gazdák minél előbb fel tudják fedezni a kórokozó jelenlétére utaló jeleket. A szakember szerint a Skippy Scout felhasználói pénzt takaríthatnak meg, javíthatják a növényvédő szereik hatékonyságát és növelhetik a terméshozamukat. A brit Mezőgazdasági és Kertészeti Fejlesztési Tanács (AHDB) igénybe vehető szolgáltatásai között is szerepel a fóma-előrejelzés, ami - a rendszeres táblabejárással együtt alkalmazva - nagyban javíthatja a fertőzés korai észlelésének esélyeit.

Robert Ord, az MSP agronómusa elmondta, hogy a Skippy Scout segítségével sokkal jobb minőségben tudta felmérni a növények állapotát. A szakember szerint a rendszerhez tartozó drón gyorsan felderítette a problémákat, ami lehetőséget adott neki a rendelkezésére álló idő legjobb kihasználására.

A Skippy Scout segítségével emellett felvehettem és eltárolhattam adatokat a tábla különböző pontjairól, ezáltal pedig elemezhettem, hogy a növekedési időszakban hogyan alakult a különböző fejlődési szakaszban levő növények állapota

- mondta Robert Ord.

A fómás levélfoltosságot általában két permetezéssel szokták kezelni. A drón által összegyűjtött adatok alapján könnyű volt kiválasztani a kezelésekre a legmegfelelőbb időpontot, tette hozzá az agronómus. A szakember beszélt arról is, hogy a védekezés hatékonysága azon múlik, hogy sikerül-e rendezni a különböző forrásokból begyűjtött adatokat, valamint képes-e az ember folyamatosan ellenőrizni a növényekben végbemenő kis változásokat. Ez utóbbira a drónok tökéletesen alkalmasak.

Robert Ord szerint a hagyományos módszerekhez képest körülbelül ötször hatékonyabb a táblák ellenőrzése a drónokkal. Az agronómus elmondta, hogy ha a brit gazdák növelni szeretnék az őszi káposztarepce terméshozamukat, akkor minden rendelkezésükre álló módszert és erőforrást fel kell használniuk.

A Skippy Scout a mezőgazdasági térképek segítségével automatizálja a drónok repülését. A gazdák feltölthetik a saját térképeiket, és utasíthatják a drónokat, hogy a kiválasztott pontokra repüljenek és ott képeket készítenek a növényekről. A nagyfelbontású képek elég részletesek ahhoz, hogy a fóma korai jelei is azonosíthatóak legyenek rajtuk. Jack Wrangham szerint a gazdáknak csak egy okoskészülékre és egy drónra van szükségük a rendszer működtetéséhez.

A rendszer egy alap, 369 fontnál (141 ezer forintnál) kezdődő drónnal is tökéletesen működik, és a felhasználók máris képesek arra, hogy korai fázisában azonosítsák a betegséget, és ezáltal sokkal pontosabban alkalmazzák a gombaölő szeres kezeléseket

- mondta Jack Wrangham.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?