Tényleg a méret a lényeg: ezeket a bivalyerős gépeket veszik most a magyar gazdák

Tényleg a méret a lényeg: ezeket a bivalyerős gépeket veszik most a magyar gazdák

agrarszektor.hu
A koronavírus-járványra és a pandémia miatt elrendelt korlátozásokra való tekintettel 2021-ben az AXIÁL Kft. online tartotta meg első sajtótájékoztatóját. Az eseményen a vállalat vezetősége értékelte a tavalyi évet, beszélt a 2021-es tervekről és válaszolt a feltett kérdésekre is.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A vállalat online sajtótájékoztatóját felváltva tartotta a tulajdonos-ügyvezető Harsányi Zsolt és az ügyvezető Pintér Zsolt. A szakemberek először a koronavírus mezőgazdaságra és mezőgazdasági gépgyártásra kifejtett hatását ismertették, majd elmondták, hogy az AXIÁL Kft. milyen biztonsági intézkedéseket vezetett be dolgozói és partnerei egészségének megóvása érdekében. Harsányi Zsolt elmondta, hogy 2020 tavaszán néhány hétre lelassult a gépalkatrészek beszerzése, de ez április végére megoldódott. Az ügyvezető-tulajdonos beszámolt arról is, hogy a vállalat raktárkapacitása megfelelő volt, a meglevő és a később felhalmozott készleteikkel ügyfeleik minden igényét ki tudták elégíteni. A szakember röviden elemezte, 2020-ban milyen tényezők befolyásolták a mezőgazdaságot, akár pozitív, akár negatív irányba.

Pintér Zsolt a mezőgazdasági és építőipari géppiac 2020-as helyzete kapcsán elmondta, hogy tavaly mintegy 3 milliárd forinttal nőtt, így elérte 180 milliárd forintos forgalmat a magyar mezőgazdasági gépberuházások nominálértéke. A szakember szerint ki lehet jelenteni, hogy a mezőgazdaság gépberuházási oldalról elfogadható évet zárt. 2020-ban 3113 traktor értékesítettek Magyarországon, mindössze eggyel többet, mint 2019-ben. Pintér Zsolt kitért arra is, hogy az évek múlásával egyre nagyobb, egyre erősebb mezőgazdasági gépeket vesznek a magyar gazdák, legyen szó traktorok és kombájnok teljesítményéről, a kombájnok vágóasztalának szélességéről vagy a rakodók emelési magasságáról és teherbírásáról. A szakember megemlékezett arról is, hogy 2020. november 7-én 95 éves korában elhunyt Helmut Claas, a CLAAS Csoport vezető részvényese, ami azért is volt említésre méltó, mert az AXIÁL Kft. 20 éve a CLAAS gépek kizárólagos forgalmazója. Pintér Zsolt emellett beszélt arról is, hogy a vállalat milyen munkagép gyártókkal áll kapcsolatban, és ezek milyen újdonságokat mutattak be az elmúlt év során, mint például a Horsch az önjáró szántóföldi permetezőjét, a Manitou a nagy méretű rakodóit, illetve szó esett arról is, hogy 2020 decembere óta a vállalat értékesíti a Schäffer a kis méretű derékcsuklós rakodóit is.

Harsányi Zsolt és Pintér Zsolt elmondták, hogy a vállalat 2020-ban is megtartotta piacvezető szerepét. Ez a siker szerintük annak köszönhető, hogy a cégnél folyamatos a fejlődés és fejlesztés a kollégák, az utánpótlás-nevelés, az infrastruktúra, a folyamatok, a forgalmazott gépek, a partnerkapcsolatok és a finanszírozási lehetőségek tekintetében. Ahogy Harsányi Zsolt fogalmazott, az első gépet még a kereskedő adja el, a következőket viszont a háttérszolgáltatás minősége. A szakemberek elmondták, hogy 2020-ban a cég valamennyi üzletága teljesítette az előírt terveket, és a cég 96 milliárd forintos forgalommal zárta az évet, ami 9%-os növekedés a 2019-es eredményhez képest. Harsányi Zsolt elmondta, hogy az AXIÁL Kft. modern gépekkel, a helyspecifikus gazdálkodás elősegítésével, valamint a precíziós gazdálkodás megvalósítását lehetővé tevő szolgáltatásokkal tervez hozzájárulni a jövő mezőgazdaságához. A szakember beszélt arról is, hogy a növényvédelem jövője szerinte a technológia korlátai miatt nem a drónokban és a repülőgépekben van, hanem továbbra is a földi kijuttatásban. Harsányi Zsolt emellett újságírói kérdésre azt is elárulta, hogy a vállalat szeretne együttműködni az újonnan megalakult Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel (MATE) is, és bemutatni a hallgatóknak az általuk forgalmazott és kezelt technológiákat is. Az AXIÁL Kft. év eleji sajtótájékoztatója rendszerint egy bejárással és gépbemutatóval szokott végződni, erre azonban a járványhelyzet miatt nem volt mód, ezért a vállalat munkatársai kis ismertető videókat készítettek, amelyeket a cég Youtube-csatornáján lehet megtekinteni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?