Változott a szabályozás: már csak így lehet drónokat forgalmazni Magyarországon

Változott a szabályozás: már csak így lehet drónokat forgalmazni Magyarországon

agrarszektor.hu
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arról tájékoztatta a növényvédelmi gépeket - különös tekintettel a permetező drónokat - gyártó és/vagy forgalmazó vállalatokat, hogy tavaly év végén hatályba lépett az Agrárminisztérium új rendelete. Ez teszi lehetővé a permetező drónok típusminősítését. A minősítési eljárást azonban minden esetben a gyártók és/vagy forgalmazók kötelesek kezdeményezni.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

2021. december 1-jén hatályba lépett az Agrárminisztérium új rendelete, amely lehetővé teszi a permetező drónok típusminősítését. A minősítési eljárást a gyártó és/vagy forgalmazó köteles kezdeményezni, annak érdekében, hogy Magyarországon kizárólag cseppképzési és szórástechnikai szempontból megfelelő növényvédelmi gépeket vehessenek használatba a termelők - olvasható a Nébih oldalán.

A MATE szakemberei kidolgozták a rendelet hatálya alá tartozó növényvédelmi gépek - beleértve az 5 dm3-nél nagyobb névleges térfogatú permetlétartállyal felszerelt permetező drónokat is - minden szükséges részletre kiterjedő feltétel- és követelményrendszerét, amely az alábbi linken érhető el. Itt lehet tájékozódni - egyebek mellett - a MATE részére benyújtandó dokumentumokról, a minősítési eljárás menetéről, az esetlegesen szükséges adatpótlás feltételeiről, valamint az eljárások időigényéről és díjszabásáról.

A Nébih arra is felhívta az érintett, permetező drónokat gyártó és/vagy forgalmazó vállalatok figyelmét, hogy a korábban esetlegesen értékesített permetező drónok szintén típusminősítés-kötelesek. A hatóság a már értékesített eszközök esetében 2022. április 30-ig biztosít lehetőséget a típusminősítési eljárás pótlólagos lefolytatására, azzal a kitétellel, hogy a forgalmazónak az eljárás eredményéről minden értékesített permetező drón tulajdonosát értesítenie kell. A hivatal 2022. május 1-jét követően - a jogszabályban foglalt kivételek figyelembevételével - a forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkező eszközök forgalmazóival szemben hatósági eljárást fog indítani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03