Pokoli tüzek tarolhatják le a földeket: így mentik meg a termést a profi gazdák

Pokoli tüzek tarolhatják le a földeket: így mentik meg a termést a profi gazdák

agrarszektor.hu
Hamarosan új eszközt kapnak az ausztrál gazdák a termények és a felszerelések védelmére. A kutatók egy kísérleti projekt keretében ugyanis azt vizsgálják, hogy hogyan lehetne felhasználni a műholdakat a mezőgazdasági tüzek megelőzésére.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Hamarosan műholdak segítségével követhetik nyomon az ausztrál gazdák, hogy mekkora a kockázata a földeken a mezőgazdasági tüzek kialakulásának. A Food Agility CRC, a Charles Sturt University (CSU), az IAG és a Myriota új ausztrál kutatási projektje azt vizsgálja, hogy szénaboglya degradációja során milyen folyamatok játszódnak le, és ezek közül melyeket lehet felhasználni a tüzek előrejelzésére, még mielőtt azok kialakulnának - olvasható a Future Farming oldalán. Az ausztrál tűzvédelmi hatóság (CFA) szerint Victoria államban a spontán gyulladás a mezőgazdasági tűzesetek vezető oka. Ezek a különben megelőzhető nagy mértékben tüzek veszélyeztetik a termést, a gépeket és a kerítéseket, valamint hatással vannak az ágazat szereplőinek megélhetésére, továbbá fizikai és mentális egészségére.

A projekt során a kutatók egyedileg fogják ellenőrizni a szénakazlakat és boglyákat. Az összegyűjtött adatokat a Myriota által kifejlesztett műholdas kommunikációs technológián keresztül továbbítják egy központi megfigyelő és megjelenítő helyre. Az adatokat modellezni fogják, hogy ajánlásokat tegyenek az érzékelők konfigurációjára és elhelyezésére a szénakazlakban, és időben riasztják a gazdákat, ha a szénakazlakban megnő a tűz kialakulásának esélye. A kutatócsoport azt is meg fogja vizsgálni, hogyan lehet azonosítani a kritikus mutatókat és feldolgozni ezeket az adatokat, hogy aztán a Myriota műholdas kommunikációs rendszerén keresztül riasztásokat küldhessenek róluk a gazdáknak. Ez lehetővé teszi a megfigyelést olyan ingatlanokon is, ahol korábban alacsony volt a távközlési lefedettség, vagy egyáltalán nem is volt.

Paul Sheridan, a Myriota stratégiai partnerségekért felelős alelnöke szerint az általános lefedettség nélkül az ausztrál gazdáknak az eszközök kitettségére, sebezhetőségére és a lehetséges veszélyekre vonatkozó ismereteikben kritikus időbeli hiányosságokkal kell szembenézniük. A szakember szerint a projekt a Myriota megbízható és költséghatékony műholdas IoT-technológiáját fogja felhasználni, hogy segítsen a gazdáknak a földeken levő széna egészségének pontos nyomon követésében, még a legtávolabbi helyeken is. David Lamb professzor, a Food Agility CRC vezető kutatója hangsúlyozza, hogy mivel egyre több gazdálkodó "teszi el a takarmányt egy nem esős napra", a gazdáknak jobban meg kell érteniük a szénakazlak romlását.

Ez a projekt jelentősen javíthatja a kollektív tudásunkat azzal kapcsolatban, hogy a bálázott széna minősége hogyan változik az idő múlásával, valamint a spontán tüzek veszélyével kapcsolatban. Bármit, amit megtehetünk az ausztrál gazdák megélhetésének védelme érdekében, azt érdemes megtenni

- mondta David Lamb.

Dr. John Broster, a Charles Sturt Egyetem vezető kutatója rámutatott, hogy a gazdák sok pénzt és időt fordítanak arra, hogy szénát készítsenek eladásra vagy saját takarmánytartalékaik számára. A szénatüzek azonban ennek a vagyontárgynak az elvesztését eredményezik, és a legrosszabb az, hogy teljesen váratlanul következik be. A kutató hangsúlyozta, hogy ezen szeretnének változtatni a megfigyelési technológiával.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 13. 13:31