Figyelmeztetik a magyar gépkezelőket: új szabályok jönnek, ezt mindenkinek tudnia kell

agrarszektor.hu
A kereskedelem, az autóipar, a mezőgazdaság, az építőipar vagy a szállítmányozás ma már elképzelhetetlen lenne megfelelő képesítéssel rendelkező gépkezelők nélkül. 2021 novembere óta a helyváltoztatásra nem képes emelőgépek kezelőinek is jogosítványra van szüksége a gépek kezeléséhez. Ennek megszerzése nemcsak az ágazatban dolgozó munkavállalóknak lehet fontos, hanem mindenkinek, aki piacképes, külföldön is kamatoztatható tudásra szeretne szert tenni - derült ki a DEKRA Akademie közleményéből.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Nem nagyon találunk már olyan gazdasági szektort, ahol ne használnának valamiféle emelő-, rakodó- vagy szállítógépet. Egyre több gép kezeléséhez kell azonban megfelelő jogosítvány – év eleje óta a törvény 82 munkagép esetén írja elő a meglétét. Fontos változás, hogy 2021 november 5-től a helyváltoztatásra nem képes emelőgépek kezelőinek is jogosítványra van szüksége a gépek kezeléséhez. Megszerzése nemcsak azoknak fontos, akik jelenleg is ezen a területen dolgoznak: mivel hatalmas piaci igény van az ilyen fajta tudásra és képesítésre, jó lehetőséget jelenthet pályaváltóknak, külföldre költözőknek.

A megfelelő képzés nemcsak biztonságos munkavégzés szempontjából kiemelt fontosságú, hanem a vállalatok számára rendeletben szabályozott kötelezettség is

- mondta Nagy Katalin, a DEKRA Akademie Nyugat-Magyarországi értékesítési vezetője.

Az építőiparban dolgozók között például a gépkezelők végzik talán a legveszélyesebb, és a legnagyobb körültekintést igénylő munkát, így ebben az ágazatban is egyre jobban figyelnek a meglévő jogosultságokra – az alvállalkozóktól is megkövetelik a megfelelő képesítés meglétét. A szakember szerint a legtöbb esetben a munkáltató a már végzettséggel rendelkező kollégáknak ajánl munkalehetőséget, emiatt a jogosítvánnyal rendelkező álláskeresők nagyobb eséllyel tudnak elhelyezkedni. A hatósági ellenőrzések megszaporodása miatt a munkáltatóknak is fontos, hogy minden munkakörben a megfelelő végzettséggel rendelkező kolléga dolgozzon - tette hozzá Nagy Katalin.

AZ OKJ-s képzési rendszer megszűnésével ma már nem bizonyítványt, hanem jogosítványt vehetnek a kezükbe azok, akik elvégeznek egy ilyen tanfolyamot. A DEKRA Akademie nemcsak ennek megszerzésében működik közre, hanem képzési tanácsadóként segít a cégeknek az új folyamatok átlátásában. A vállalkozás által kinált tanfolyamok között különösen népszerűek az emelő- és rakodógépek - beleértve a különböző személyemelők, szerelőállványok és daruk, például híddaru - kezeléséhez szükséges képzések, illetve a targoncák és egyéb szállítógépek vezetéséhez szükséges jogosítvány. Ez utóbbi kategóriába tartoznak többek között a különféle dömperek, szivattyúk és folyadékszállító gépek, mint például a betonszállító mixerkocsi is. A földmunkagépekre megszerezhető jogosítvány a járművek széles skálájának kezeléséhez biztosít végzettséget: a traktor alapú földmunkagépek mellett a kotrók, földgyaluk, földnyesők és tömörítőgépek is ebbe a kategóriába esnek.

2021-ben a DEKRA Akademie által szervezett gépkezelői képzéseken 98 tanfolyam alatt 2792 hallgató, illetve még az OKJ rendszerben 102 tanfolyamon 4014 hallgató végzett. 2022 első félévének adatai alapján már most jól látszik a növekvő igény a fenti képzésekre.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?