Most már biztos: teljesen átalakul a permetezés Magyarországon

Most már biztos: teljesen átalakul a permetezés Magyarországon

agrarszektor.hu
Meghatározó állomáshoz érkezett a hazai speciális drónozás: 2022-ben Magyarországon először indult növényvédelmi drónpilóta képzés az ABZ Drone Kft-nél, mostantól pedig a pilóta nélküli légijármű irányítói igazolvány megszerzésére felkészítő tanfolyam is megtalálható a cég portfóliójában. Ez azért jelentős változás, mert ezzel a drónos permetezés elterjedéséhez minden feltétel adottá vált. Fontos, hogy törvényesen csak a hatósági igazolvány birtokában végezhető drónos permetezés. A hatósági igazolvány megszerzéséhez - hasonlóan az autóvezetéshez - sikeres elméleti és gyakorlati vizsgát kell teljesíteni. A vizsgára felkészítő első képzést már februárban elindítja az ABZ Drone - derült ki a vállalat közleményéből.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Minden szükséges engedélyt megszerzett az ABZ Drone az első hazai akkreditált tanfolyam elindításához, amely a pilóta nélküli légijármű irányítói igazolvány megszerzésére készít fel. Ez hatalmas előrelépésnek számít, mivel a hatósági dokumentum megléte a drónos permetezés egyik alapvető törvényi feltétele. A napokban megszerzett engedélyek birtokában a vállalat lett Magyarországon az egyetlen olyan akkreditált képzőhely, ahol minden egy intézményben megtalálható, ami a mezőgazdasági drónozáshoz szükséges: szakmai képzés, speciális célra használt drónok, szoftverek, szolgáltatás, szerviz háttér, jogszabályi ügyintézés.

Magyarország a régióban az első olyan ország, amely az Európai Unió irányelve alapján megteremtette a drónok irányításának törvényi feltételeit és már az uniós szabályoknak megfelelő képzéseket is indított. A mező- és erdőgazdasági légi munkavégzésről szóló 4/2022. AM rendelet szigorúan szabályozza a növényvédő szerek drónos kijuttatásának feltételeit. Drónos permetezést csak olyan személy végezhet, aki szerepel a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) nyilvántartásában.

Keczer Máté, az ABZ Drone ügyvezető helyettese a szabályozás részleteiről elmondta, hogy kizárólag a Nébih által nyilvántartásba vett személyek végezhetnek drónos növényvédőszer-kijuttatást. Ahhoz, hogy valaki felvételt kapjon a Nébih nyilvántartásába, a törvény szerint két képzést kell elvégeznie:

  • A pilóta nélküli légijármű irányítói igazolvány megszerzéséhez szükséges képzést,
  • és a növényvédelmi drónpilóta szakképzést.

A növényvédelmi drónpilóta szakképzést 2022 óta rendszeresen kínálja az ABZ Drone, ám ennek a képzésnek az elvégzése önmagában még nem elegendő a törvény alapján. Így azoknak is kötelező az újonnan induló tanfolyam elvégzése és a hatósági igazolvány megszerzése, akik már a növényvédelmi drónpilóta képzést elvégezték. A pilóta nélküli légijármű irányítói igazolvány megszerzésére felkészítő tanfolyam időtartama 76 óra: 60 óra az elméleti és 16 óra a gyakorlati képzés ideje. A tanfolyam résztvevői ismereteket kapnak 

  • a jogszabályi háttérről,
  • az UAS rendszerek üzemben tartásáról,
  • UAS rendszerek általános ismeretéről,
  • az emberi tényezőkről,
  • illetve a modulok között találhatók a meteorológiai ismeretek és a repülési gyakorlat is.

Az igazolvány megszerzéséhez szükséges tanfolyamra a jelentkezés feltétele az A/2 kompetencia tanúsítvány megléte. Azok számára, akik még nem rendelkeznek ezen drónirányítói képesítéssel, elsőként az A1/A3, majd az erre épülő A2 tanúsítványt szükséges megszerezni. 

A speciális drónok irányításához szükséges szakképzés egyben jó befektetés is, mivel a jövőben jelentősen nő a drónpilóták iránti igény. A mezőgazdaság szereplői, a gazdák nyitottak a drónos permetezésre, amelynek törvényi feltételeinek teljesüléséhez már minden adott. Magyarország jelentős előnyre tett szert a drónpilóta képzésben, mivel a környező országok még nem rendelkeznek az uniós szabályoknak megfelelő képzésekkel.

Keczer Máté kiemelte, hogy a dróntechnológiába egyértelműen megéri beruházni, ugyanis mind szolgáltatási-, mind a saját célú felhasználás esetén gyorsan megtérülő befektetésről beszélhetünk. A permetező drónok használatával redukálható a vízfelhasználás, kevesebb növényvédő szer felhasználására van szükség (foltkezelés), elkerülhető a taposási kár, valamint lehetővé válik a nehezen megközelíthető, vagy felázott talajú területek kezelése.

Ráadásul nem csak a növényvédelemben alkalmazhatók sikerrel a drónok, hanem a mezőgazdaság más területein is úttörő szerepük lesz, például a monitorozásban. A technológia integrálásában jelentős szerepet töltenek be azok az innovatív növényvédőszer-gyártó és/vagy forgalmazó cégek, melyek már a tavalyi évben elkezdték a növényvédő szerek engedélyezéséhez szükséges drónokkal végzett GEP hatékonysági vizsgálatokat, szem előtt tartva a gazdák érdekeit.

A gazdák mellett azoknak is ajánlom a drónpilóta képzéseket, akik egy most kialakuló, merőben új, ám biztosan hosszútávon piacképes szakmát szeretnének elsajátítani. A drónpilóták iránti kereslet rövid időn belül ugrásszerűen nő, és ahogy említettem, jelenleg óriási versenyelőnyt élvez Magyarország ezen a területen

- hangsúlyozta Keczer Máté.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Az IKR Agrárral a gabonapiacon az egész kontinens erőforrása a gazdáért dolgozik (x)

Az orosz-ukrán háború miatt a piacokat elöntő olcsó gabona, hazánk legfontosabb olaszországi exportpiacán feltörekvő szerb és román termelők – az elmúlt években a magyar vetésstruktúra fennmaradását a legtöbben az éghajlatváltozástól féltették, de látszik, hogy az agrárium legégetőbb kihívását az erősödő partnerek jelentik.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?