Véget ért a nagy gépvásárlási láz Magyarországon?

Véget ért a nagy gépvásárlási láz Magyarországon?

agrarszektor.hu
Év eleje óta látszik a lassulás a mezőgazdasági gépek piacán. A gazdálkodók az elmúlt évekre jellemző, kedvező finanszírozási környezetet kihasználva gyakran 3-5 évnyi beruházást valósítottak meg, most azonban inkább kivárnak - mondta el Váradi Zoltán, a Kuhn Mezőgazdasági Gép Kft. ügyvezetője az Agrárszektornak. A szakember a cégcsoport nemzetközi rendezvényén elmondta, mi várható gépforgalmazásban a következő időszakban, de beszélt a talajművelés nélküli, valamint a minimális talajművelés helyzetéről és kilátásairól is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Második alkalommal rendezte meg a Kuhn Csoport a Crop Days névre keresztelt nemzetközi eseményét, amelynek keretén belül bemutatták az elmúlt időszak legfontosabb fejlesztéseit, valamint azt is, hogy a következő évek során milyen trendek várhatóak a mezőgazdasági gépgyártásban. Az eseményt Rolf Schneider, a Kuhn Csoport sales- és marketingigazgatója nyitotta meg, aki röviden ismertette, jelenleg milyen körülmények gyakorolnak hatást a mezőgazdasági gépek piacára, az időjárástól kezdve az európai uniós Közös Agrárpolitikán át egészen az orosz-ukrán háborúig, és a kamatkörnyezet változásáig. A szakember szerint most egy nehezebb időszak előtt áll a mezőgazdasági ágazat, mivel magasabb inputárak mellett kell termelniük, ugyanakkor az értékesítés nyomottabb árakon történik.

Rolf Schneider a kihívások között kiemelte a népességnövekedést is. Mint mondta, a Föld lakossága 2050-re el fogja érni a 10 milliárdot, aminek a 80-90%-a városokban fog élni. A növekvő népességet el kell látni élelmiszerrel, vagyis a mezőgazdaság hozamait úgy kellene 50%-kal növelni, hogy közben a megművelhető termőföldből egyre kevesebb van. És ekkor a klímaváltozás hatásait még nem is vette számításba az ember. A szakember úgy látja, hogy az éghajlatváltozás következményei az európai mezőgazdaságban fokozottabban lesznek érezhetőek. Ennek következtében egy koncentráció lesz megfigyelhető az ágazatban, és az egyre nagyobb méretű gazdaságok kialakulására lehet számítani. Külön problémát jelent a munkaerőhiány kérdése is, mivel egyre nehezebb megfelelő munkaerőt találni a földekre és a gépekhez, így a gyártóknak is egyre többet kell foglalkozniuk az autonóm rendszerekkel és megoldásokkal.

Világszerte egyre népszerűbb a no-till és a min-till

A rendezvény gépbemutatóval folytatódott, amelynek során a résztvevőknek lehetőségük nyílt megtekinteni a magyar és az európai piacokon kapható, illetve a következő időszakban megjelenő mezőgazdasági gépeket, a talajművelés eszközeitől, az ekéktől, tárcsáktól, kultivátoroktól és egymenetes talajművelő gépektől kezdve a vetőgépeken keresztül a tápanyag-kijuttatás és a növényvédelem gépeiig. Az Agrárszektor a talajművelés jövőjéről kérdezte Váradi Zoltánt, a Kuhn Mezőgazdasági Gép Kft. ügyvezetőjét.

Mostanában megint egyre többet hallani arról, hogy fel kellene hagyni a szántással, és teljesen át kellene állni a sekély talajművelésre, meg a no-tillre. Ennek van realitása Magyarországon?

Ez helyfüggő, és azt is figyelembe kell venni, hogy mi az elővetemény, ezt követően pedig milyen növény kerül a táblába. Ha például volt egy erős kukorica azon a táblán, utána van szármaradvány is. Ha még kerül oda szerves trágya is, akkor ott szántás nélkül nehezen lehet boldogulni. Ezen kívül bizonyos helyeken úgy fel tud szaporodni hosszú évek alatt a pocok, hogy azt szántás nélkül nehéz hatékonyan szabályozni. A min-till talajművelés előnyeiként ki lehet emelni, hogy támogatja a megfelelő talajszerkezet fenntartását, a talaj vízmegtartó képességét, a menetszám csökkenés miatt kevesebb üzemanyagot kell felhasználni, kevesebb lehet a munkaerő igény. Ebből a szempontból jó a talajnak, a növénynek és a pénztárcának, ugyanakkor itt is van több körülmény, amiket mérlegelni kell.

Alábbhagyott a nagy gépvásárlási kedv

Azt sejteni lehetett, hogy a precíziós átállást elősegítő pályázat kifutásával csökkenni fognak a gépvásárlások. Ezek a várakozások végül valósnak bizonyultak?

A felmérések mind azt mutatják, hogy az értékesített munkagép darabszám tekintetében az idei első félév eddig olyan 80-90%-a a tavalyi évnek. Értékben egyébként fölötte van, mert a gazdák főleg a nagy méretű és munkaszélességű, precíziós gépeket vásárolták. A lassulás azonban az év eleje óta látszik a piacon. Ez azonban nemcsak hazai trend, az Európai Unióban is hasonló folyamatok figyelhetők meg.

És mi az oka ennek a visszaesésnek?

Azt kell látni, hogy az elmúlt években a gazdálkodók sok esetben előrehozták a támogatott gépberuházásaikat. Voltak olyan gazdálkodók, akik 3-5 éves beruházási terveket valósítottak meg. A precíziós gépbeszerzést segítő pályázat kifutásával és a magas kamatkörnyezetben pedig sok esetben inkább várnak az újabb gépek vásárlásával. Ráadásul az elmúlt két év kifejezetten nehéz volt az ágazat számára, előbb az aszály, most pedig a magas termelési költségek és az alacsony felvásárlási árak miatt sokan dönthetnek úgy, hogy inkább óvatosak és kivárnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?