Ilyen traktort még biztosan nem láttál: itt a németek nagy dobása

Ilyen traktort még biztosan nem láttál: itt a németek nagy dobása

agrarszektor.hu
A német Arnold NextG új koncepciót vezetne be a traktorokba: a személygépkocsihoz hasonló kormányérzetet. A vállalat szakemberei a kulcsfontosságú járműfunkciók, például a kormányzás, a gázpedál és a fék digitalizálásával gondolák újra a traktorok kormányzását.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Teljesen megújítaná a traktorok kormányzását, ezzel együtt pedig a vezetésélményt egy német vállalkozás. Az Arnold NextG új, szabadalmaztatott Virtual-Shaft technológiájával képes arra, hogy szinkronizálja a kormánykerék helyzetét a kerék kormányzási szögével, virtuális kormányoszlopot hozva létre. Ez a megoldás biztosítja az első tengely és a kormánykerék összehangolását, tükrözve a teherautókban és személygépkocsikban megtalálható funkciókat, beleértve a kormánykerék automatikus visszatérését a 12 órai pozícióba - olvasható a Future Farming oldalán.

A vállalat a Force-Feedback technológia hozzáadásával tovább alakíthatja a vezetési élményt. Ez a megoldás ugyanis valós idejű visszajelzést adna a vezetőnek a változó út- és terepviszonyokról, a tengelyterhelésről és a csatlakoztatott munkagépek oldalirányú erejéről. Ez az adaptív kormányreakció nemcsak az üzembiztonságot növelhet, hanem a vezető kényelmét is. A sebességfüggő kormányerő-elosztás és a változó kormányáttételek integrálása a német cég által kifejlesztett rendszerbe tovább egyszerűsítheti és fokozhatja a vezetési élményt. A vállalat közlése szerint ezek a funkciók a többszörösen redundáns kormányrendszerrel együtt intuitívabbá és kényelmesebbé teszik a vezetést.

Akár joystickkal is lehetne traktorokat vezetni a jövőben

Az Arnold NextG által kifejlesztett joystick az összes vonatkozó biztonsági szabványt betartva egy új korszakot nyit meg a traktorok üzemeltetésében. Megfelelésével a hagyományos kormányoszlop feleslegessé válhat, és a fejlesztés lehetővé teheti a mezőgazdasági gépek kizárólag joystickkal történő üzemeltetését, akár közutakon is. Ez lehetőséget teremt a traktor vezetőfülkéjének újragondolására, a forgatható vezetőüléstől kezdve a személyre szabható, az ülést és a kezelőszerveket egyesítő vezérlőegységig.

A mezőgazdaság, az építőipar és az erdészet ágazataiban a gépek automatizálása kulcsfontosságú a költségek és a hatékonyság miatt. Az emberi kezelést minimálisra csökkentő járművek bevezetése csökkenti az olyan kockázatokat, mint az állásidő, és optimalizálja az üzemeltetési költségeket. Az Arnold NextG drive-by-wire technológiája nemcsak az új mezőgazdasági gépek automatizálását, hanem a meglévő flották korszerűsítését is célozza. Ez a technológia a joystickvezérléstől a teljes autonómiáig számos műveletet támogat, betartva az összes biztonsági szabványt és adott esetben a közúti előírásokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?