2020. augusztus 4. kedd Domonkos, Dominika

Hírek - Gépek

Azonnali tanácsadás: nagyban felgyorsíthatja a döntéshozást ez a találmány

Svéd tudósok és szakemberek egy olyan rendszer létrehozásán fáradoznak, amely lehetővé teszi a gazdáknak, hogy a földjükről és a növényeikről okostelefon segítségével közvetlenül a szakértőknek küldjenek képeket.
 
 

A Greenovation Tanácsadó Rendszer a Linköpingi Egyetem, az IBM Sweden és a Vreta Kluster közös projektje volt, amely a rendkívül bonyolult, “A Greenovation projekt eredményein alapuló csúcstechnológiás mezőgazdasági megoldások terjesztése” nevű tudományos projekt eredménye.

A rendszer egy okostelefonból és egy vele kapcsolatban álló kézi szenzorból áll. A felhasználó a szenzorral képeket készíthet a földjéről vagy a növényeiről, amelyet aztán az okostelefon segítségével elküldhetnek egy szakértőnek. A szakértő az egész világon bárhol lehet, mégis azonnal megkapja a képeket, és rögtön reagálhat is rájuk, valamint tanácsot adhat az esetlegesen felmerülő problémákkal kapcsolatban.

A növények elemzéséhez csak egy mikroszkóppal egybeépített, hordozható szenzorra lesz szükség, amely egy az emberi szem által érzékelttől eltérő fénytartományban, mint például az UV-fény, is lát.

A projekt során a szakemberek egy 2D-s mérési skálát is létrehoztak, amelyet a csatlakoztatott mikroszkóppal együttesen is lehet használni. Ez a 2D-s skála 24 rögzített helyzetű kis keresztből áll. A tudósok azért döntöttek a keresztek mellett, mert ezt a fajta jelölést használták 1969-ben, az első holdra szállás során a svéd Hasselblad kamerákban. Onnan jött az ötlet, hogy a keletkező képen a referenciapontok el legyenek osztva, mert így a gazdának vagy a tanácsadónak nem kell pontosan a készülő kép középpontjába állítania a lefényképezni kívánt növényt, vagy tárgyat.

A szakértő egy mesterséges intelligencia segítségét is igénybe veheti majd a kapott képek értelmezéséhez. Ez persze még a jövő zenéje, ugyanis az IBM mesterséges intelligencia alapú platformjai még fejlesztés alatt állnak, ráadásul a megfelelő működésükhöz több ezernyi referenciaképre van szükségük.

A Greenovation projekt már négy éve fut. A rendszer egy működő prototípusát 2019 során a svéd Hollstad farmon már kipróbálták a gazdák, jelenleg pedig ezeknek a teszteknek a kiértékelése zajlik. A Linköpingi Egyetem tudósai szerint a Greenovation Tanácsadó Rendszer már majdnem készen áll a kereskedelmi forgalomba hozásra.

A cikk eredeti nyelven a Future Farming oldalán olvasható. A cikkben felhasznált képek a Linköpingi Egyetem tulajdonát képzik.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu