Már nem kell sokat várnunk: soha nem látott módszerekkel készülhetnek a jövő élelmiszerei

agrarszektor.hu
Az ENSZ előrejelzései szerint 2050-re a Föld népessége meg fogja közelíteni a 10 milliárdot. Ennyi embert számára a jelenlegi módszerekkel nem lehet elegendő és megfelelő élelmet előteremteni, folyamatos újításokra van szükség. Szerencsére Skóciában nincs hiány az ilyen ötletekből. Csokorba szedtük a jövő technológiáit.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

 

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!


Az Invergowrie-ban működő Intelligent Growth Solutions (IGS), amely a Dundee-i székhelyű James Hutton Institue alá tartozik, például létrehozta Skócia első vertikális farmját. Az IGS egy olyan technológiával állt elő, amely új szintre emeli a beltéri növénytermesztést, és ezáltal hatékonyabb élelmiszer-előállítást tesz lehetővé. A növények termesztése több szinten történik, a világításról ledlámpák gondoskodnak, a levegőt pedig egy applikáció által vezérelt szellőztetéssel biztosítja. Így a növények optimális körülmények között nevelkedhetnek egész évben. Az IGS elmondta, hogy a levédetett IoT-alapú energiakezelő és kommunikációs platformuk 

50%-kal csökkentette a cég energiafelhasználását és 80%-kal a munkaköltségeket, és az üvegházi növénytermesztéssel szemben ők 225%-os hozamra számíthatnak egy egységnyi területen.
EZ IS ÉRDEKELHET

Az IGS azt is ismertette, hogy a színes ledlámpák használatával beltéri körülmények között képesek voltak alig 20 nap alatt kifejlett bazsalikomnövényeket termeszteni. Az IGS vezérigazgatója, David Farquhar elmondta, hogy nagy szükség van az ilyen és ehhez hasonló fejlesztésekre, hiszen a világ élelmiszertermelésének közel az egyharmada pocsékba megy. "A vertikális termesztéssel olyan állandóságot és folyamatos ellátást tesz lehetővé, amelyre a feldolgozóiparnak szüksége van. Ráadásul,

ha túltermelés lenne valamely növényből, vagy a felvásárló úgy döntene, hogy csak a termelt mennyiség felét veszi át, akkor lelassíthatjuk a növények növekedését, hogy minimalizáljuk a veszteségeket. Ha viszont valamilyen növényből hiány keletkezne, vagy megnövekedett igény mutatkozna rá, fel is gyorsíthatjuk ezt"

- mondta David Farquhar. A 2013-as alapítású cég azt ígéri, hogy fél éven belül ipari méretekben is el fogja tudni indítani a vertikális növénytermesztést. Terveik között szerepel új munkahelyek teremtése, elsődlegesen a szoftverfejlesztési, a mérnöki, a robotikai és az automatizálási területeken.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most az Agrárszektor Konferenciára!

Hasonló beruházásokra amúgy is szükség van, mivel változnak a világ étrendbeli igényei, mondta David Ross, az edinburghi központú Agri-EPI Centre vezérigazgatója. David Ross szerint a környezeti fenntarthatóság mostanra mindenkinek fontos, emiatt az élelmiszertermelők számára kihívás alkalmazkodni a fogyasztók, a társadalom és a globális fenntarthatóság igényeihez. Az Agri-EPI Centre, amely az Agricultural Engineering Precision Innovation Centre rövidítése, egy brit kormányügynökség, amely a mezőgazdasági-élelmiszeripar szektor közötti együttműködésre és az ágazatok minél hatékonyabb működésének megvalósítására ügyel. Ők állnak például azon projekt mögött is, amely az okosórák elvén működő nyakörvekkel felszerelt állattartás lehetőségeit vizsgálja.

EZ IS ÉRDEKELHET

"A jövő a precíziós technológiáé. A segítségével könnyebben vehetjük azokat környezeti kihívásokat, amelyekkel az iparnak manapság szembe kell néznie, a precíziós eszközökkel és technológiákkal pedig sokkal hatékonyabbá tehetjük a munkálatokat. Például ha a gazdák a számítógép megadott paraméterek szerint műtrágyáznak vagy vetnek, akkor biztosak lehetnek benne, hogy a kezelni kívánt területre optimális mennyiségű vetőmag vagy műtrágya került" - mondta David Ross.

Ross elmondta, hogy az edinburghi Agri-API Centre most kezdett egy nagyobb projektbe, amelynek során megpróbálnak három évig emberi közreműködés nélkül menedzselni egy farmot 35 hektárnyi termőfölddel. Ha a projekt sikerrel zárul, ez lesz a világ első olyan gazdasága, ahol sem a földeken, sem a járművek vezetőfülkéjében nem tartózkodik egy ember sem, mégis minden úgy megy, ahogy kell neki. David Ross szerint ez a jövő útja.

Az erőforrások minél hatékonyabb felhasználása érdekében mind több és több brit gazdálkodó veszi igénybe az utóbbi évek digitális innovációit, mint például az alnwicki székhelyű Drone AG rendszereit. A Skippy Scout nevű rendszer például olyan automata drónrepülőket vezérel, amelyek nagyfelbontású képeket készítenek a földekről. A képeket aztán egy mesterséges intelligencia alapú szoftver elemzi, és haladéktalanul továbbítja az eredményeket a gazdálkodó okoskészülékére, aki így valós idejű képet kap a növényei állapotáról és arról, milyen sürgős teendői vannak.

A Drone AG társalapítója, Jack Wrangham szerint a precíziós mezőgazdaságban felhasznált technológiák elterjedésének egyik nagy gátja az eszközök kezelésének bonyolultsága, ezért azt kezdték el vizsgálni, hogy hogyan formálhatnák a drónjaikat egyszerűen kezelhető, időt megtakarító eszközökké. A Drone AG jövőbeli tervei között szerepel a nagyobb léptékű permetezés drónokkal való végeztetése is, de a brit jogszabályok (és az európaiak) egyelőre nem engedélyezik a drónok ilyen célú felhasználását. Jack Wrangham ezt nem érti, hiszen a tengerentúlon már teljesen elfogadott az az eljárás, ami sok pénzt és időt takarít meg az ottani gazdálkodóknak.

A műholdas technológia által nyújtott előnyök is nagyon csábítóak. A precíziós mezőgazdasággal foglalkozó Rhiza bejelentette, hogy megfizethető áron kínálnak precíziós talajfelmérést, amelyhez a műholdak által összegyűjtött adatokat használják. A Rhiza szerint ezzel az új módszerrel a talajfelmérés fele annyiba fog kerülni, mint hagyományosan. A szolgáltatást az Egyesült Királyságban már most több mint 800 ezer hektárnyi szántón alkalmazzák.

A Soil Association az innovációra nem mint új technológiára, hanem új eljárásra tekint. Tavaly indították el például a Rural Innovation Support Service-t, amely a gazdálkodókat összeköti a professzionális kutatókkal, hogy megvitathassák és kipróbálhassák a munkák során felmerülő ötleteket. Az előadó meghallgatja a gazdálkodó új ötletét, és közösen megnézik, valóban működőképes-e, illetve szélesebb körben is alkalmazható-e, magyarázta el a dolgot David Michie, a Soil Association Farming and Land Use szakosztályának vezetője. Ezáltal bárki becsatolható a folyamatba, akinek a projekt véghezviteléhez szükséges képzettsége vagy tapasztalata van, a gazdálkodók pedig azt érezhetik, nincsenek kihagyva semmiből, és az ötleteiket az azokat megillető alapossággal vizsgálják meg.

A cikk forrásául a The Scotsman összeállítása szolgált.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31