2020. február 23. vasárnap Alfréd

Hírek - Gépek

Bemutatták azt a monstrumot, amellyel új időszámítás kezdődik a földeken

Magányos munkává változtathatja a betakarítást az az új koncepciójú kombájn, amely nemcsak arat, csépel és tisztít, de az ürítésnél használt traktort, pótkocsit, kiközelítő kocsit és teherautót is feleslegessé teszi. Az ötlet nem valamelyik nagy gyártótól származik, hanem egy lelkes gazdálkodótól, aki két évtizedet szánt a megvalósításra.
 
 

A Tribine-nak nevezett kombájnt az amerikai Ben Dillon fejlesztette ki mérnökcsapata segítségével, és a nagy bemutatkozásra augusztus legvégén került sor az iowai Farm Progress Show agrárkiállításon. Véleményük szerint a narancssárga-feketére festett monstrum jelenti a betakarítás jövőjét, sőt ez számít a legnagyobb innovációnak az 1940-es évek óta, amikor az első önjáró arató-cséplőgépek megjelentek a piacon. A Tribine első változatai még Case IH, illetve Gleaner kombájnok alapjaira épültek, a most elkészült verzió viszont saját dizájnt és egyedi technikai megoldásokat képvisel.

Ha az újfajta kombájnt összevetjük jelenlegi versenytársaival, még a meglehetősen termetes Claas Lexion 780 TT is eltörpül mellette. A „vetészöld” színű német gépet 6 literes, 626 LE-s Mercedes-Benz motor hajtja, míg a Tribine lemezfedele alatt 6,7 és 9 literes, egyenként 590 LE-s Cummins erőforrások dolgoznak (a kisebbik a meghajtásért felel, a nagyobbik a cséplő- és tisztítórendszert működteti).

Fotó: tribine.com

A Claas tömege 18 tonna, az amerikai gépé 22, de ha figyelembe vesszük, hogy a Tribine jelenléte feleslegessé tesz minden más gépet a betakarításnál, a talajtaposás mértéke összességében nála lesz kedvezőbb. Verhetetlen a kapacitás és munkateljesítmény területén is: a Claas Lexion magtartálya 12 500 literes, üzemanyagtartályába 1150 liter gázolaj fér, miközben a Tribine magtartálya bő 36 000 liter terményt képes elnyelni, 1900 literes üzemanyagtartálya pedig 24 órás folyamatos munkavégzést tesz lehetővé. Egy 30 hektáros (amerikai) szójaföldön például a Tribine-nak elég 4-szer ürítenie, míg a hagyományos kombájnoknak akár 10-12 alkalommal is meg kell tenniük ezt.

A Tribine egy kombájn, illetve egy kiközelítő kocsi kombinációjának tekinthető, és a kereskedelmi árát is ennek megfelelően igyekszenek majd kialakítani. Az összegyűjtött, akár 27 tonna tömeget is elérő gabonát kevesebb, mint 2 perc alatt üríti le, ami alig jelent időveszteséget a betakarítás során.

Természetesen nem kell mindig megvárni, hogy csurig legyen a tartály. A teljes tisztítófelület nagysága elképesztő, megközelíti a 8,5 négyzetmétert. Óriási, 96 cm átmérőjű rotorját 270 fokban veszi körbe a kosár, a szalmát vagy szármaradványokat viszont a gép apró darabokra vágja, és oldalra kifújja, így viszonylag leszűkül ennek felhasználhatósági köre. A 4,4 m-es szállítási szélesség és a 10,6 méteres hosszúság is azt jelzi, hogy a Tribine-t nem feltétlenül a magyar viszonyok közé tervezték. A gép ára egy hagyományos kombájné lesz, megtoldva egy átrakókocsi bekerülési költségének mintegy kétharmadával.

Fotó: tribine.com

A hatalmas tükrökkel és 360 fokos LED-lámpákkal felszerelt Tribine fordulási sugara kisebb, mint a jelenlegi kombájnoké. A fülkéje is szokatlan kialakítású, a beszállást lengőajtó segíti, és még a padló egy része is üvegezett a jobb kilátás érdekében. Nincs kormányoszlop sem, mindent joystick segítségével lehet irányítani.

A hónapokon keresztül tesztelt újfajta kombájn a vizsgálati eredmények szerint nemcsak gyorsabb és hatékonyabb munkavégzésre képes, de 3–10%-kal csökkenti a talajtömörödés mértékét is. A 2017-es szezonban már az első vásárlók is próbára tehetik a Tribine képességeit.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu