Egy kőkemény sport, ahol a lánc könnyen a húsba mar

agrarszektor.hu
Magyar kezdeményezésre indult el csaknem fél évszázada a Fakitermelő Világbajnokság, és a versenysorozatnak ma is az éllovasai közé tartozunk. A hazai mezőny krémje nemrég Hajdúböszörményben szerepelt egy kedvcsináló viadalon, ahol Husqvarna motorfűrészekkel felfegyverkezve a magyar válogatott három tagja is elindult.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A svéd Husqvarna Group első hajdúböszörményi meghívásos favágóversenyére a Hajdúsági Expo keretén belül került sor augusztus közepén. A 12 legjobb magyarországi csapat szerepelt rajta, köztük két oktatási intézmény (a Mátra Erdészeti, Mezőgazdasági és Vadgazdálkodási Szakképző Iskola, valamint a versenyhelyszínül szolgáló hajdúböszörményi Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola) háromfős gárdái. A viadal komolyságát jelzi, hogy három csapatban magyar válogatott versenyzők is szerepeltek - tudta meg az agrárszektor.hu Volonics Zoltántól, a Husqvarna Magyarország Kft. műszaki vezetőjétől.

A szinte egy teljes napon át tartó eseményt a World Logging Championship (WLC), vagyis Fakitermelő Világbajnokság mintájára és szabályai szerint rendezték meg, amely 1970-ben még magyar (és jugoszláv) kezdeményezésre indult.  Versenyzőink a WLC küzdelmein a 30-32 induló csapat közül többnyire az első ötben szoktak végezni, tehát ma is az "élmenők" közé tartozunk.

Hajdúböszörményben a szokásos öt versenyszámot kellett teljesíteniük az indulóknak, akik természetesen mindannyian Husqvarna motorfűrészeket használtak. A szerelés során az időtényező a legfontosabb, vagyis azt nézik, ki milyen gyorsan tud átszerelni egy vezetőlemezt és láncot. További versenyszámok a kombinált darabolás (párhuzamost kell vágni), a lánckímélő darabolás (a rönk le van fektetve, és nem szabad belevágni a földbe), a döntés (egy imitált fát kell meghatározott irányba leborítani), valamint a gallyazás (30 darab imitált, rúdszerű gallyat kell levágni egy farönkről).

Az eseményen két kategóriában hirdettek összesített győztest. Csapatban a Nagy TMTA Kft. és Északerdő Zrt. első gárdája végzett az élen, míg az egyénit Dávid Gábor nyerte (Nagy TMTA/Északerdő 1. csapata), megelőzve Gerőcs Jánost (Kazinc-Logger/Északerdő 1. csapata) és Kiss Attilát (Nagy TMTA/Északerdő 1. csapata).

A verseny ideje alatt kerítettek sort a Husqvarna technikai bemutatójára is. Ezen egyebek mellett ismertették az AutoTune rendszert, amely a motorfűrész karburátorát vezérlő számítógépes rendszer. Folyamatosan az optimumon tartja a gépet, így csökkenti a károsanyag-kibocsátást és az üzemanyag-fogyasztást. Hasznos megoldás a levegő előszűrése is, ezáltal ugyanis a karburátor mindig tiszta levegőt "lélegzik", és ezáltal is nő a hatásfoka és élettartama.

A svéd cég saját fejlesztése az új X-cut lánc, amelyet a korábbinál hosszabb élettartam és nagyobb biztonság jellemez, a visszacsapás veszélye még kisebbé vált általa. A Husqvarna az új termékeket szívesen teszteli Magyarországon, már csak azért is, mert Svédországban a puhafák az elterjedtebbek, nálunk viszont bükk, tölgy és akác is nő, valamint változatos terület- és talajtípusok találhatók. Hasznos munkaruha a szintén bemutatott vágásbetétes nadrág, amelyben nincs fém, így kényelmes viseletnek számít. Sűrű, keresztirányú nejlonszövésének köszönhetően ugyanakkor megvédi a lábat, hiszen "megfojtja" a motorfűrészt, mielőtt a lánc belemarna a húsba.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?