Elképesztően népszerű ez a támogatás: rengeteg magyar pályázott a milliárdokra

Elképesztően népszerű ez a támogatás: rengeteg magyar pályázott a milliárdokra

agrarszektor.hu
Közel 100 előadóval és több mint 1000 résztvevővel, idén immár hetedik alkalommal rendezik meg május 11-12-én Budapesten a PREGA Konferencia és Kiállítást. A magyarországi precíziós gazdálkodás és agrárinformatika újdonságait bemutató konferencia előzetes sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a tavaly nyáron nyílt, a mezőgazdaság digitális átállását szolgáló pályázatra eddig már 212 milliárd forint értékű támogatási igényt nyújtottak be a gazdálkodók.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A korszerű digitális technológiák gyakorlatban történő, sikeres alkalmazása a mezőgazdaságban új szintre emelheti a gazdaságok jövedelmezőségét és versenyképességét, de környezetvédelmi és klímapolitikai szempontból is kiemelt fontosságot élveznek ezek a megoldások. Az idei PREGA Konferencia és Kiállításon a magyar termelőknek, mezőgazdasági vállalatoknak, szakembereknek, valamint az agráregyetemi oktatók és hallgatók számára is lehetőség nyílik arra, hogy közvetlenül is megismerkedhessenek a precíziós gazdálkodás aktualitásaival.

Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára kiemelte, hogy a termelők nyitottságát az újabb technológiák iránt jól jelzi a tavaly meghirdetett precíziós pályázat sikere is, hiszen több mint 1 millió hektár területen gazdálkodnak azok, akik mintegy 212 milliárd forintra nyújtottak be támogatási igényt. Az államtitkár elmondta, hogy a már meghozott támogatói döntésekkel a pályázó gazdálkodók mintegy számára több mint 7 ezer helyspecifikus erő- és munkagép, ebből 4200 munkagép, 800 kombájn beszerzése vált lehetővé. Feldman Zsolt beszélt arról is, hogy kiemelt fontosságúnak tartják, hogy a gazdák a jövőben ne csak a gépeket, hanem a precíziós szolgáltatásokat is igénybe vegyék. A jelenlegi pályázatban a benyújtott kérelmek alapján a gazdálkodók 23,4%-át a műholdas, földközeli távérzékeléses adatbeszerzési szolgáltatások, 20,5%-ukat pedig precízós talajmintavételezési szolgáltatások érdeklik.

Győrffy Balázs, a rendezvényt társszervezőként jegyző Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke hangsúlyozta, hogy a mezőgazdaságban egyre több helyen jelennek meg az adatgyűjtésre szolgáló mérőműszerek, komplex döntéstámogató rendszerek, valamint a precíziós gépek, az úgynevezett okos technológiák pedig mostanra szinte már szabványnak számítanak a gépekben. A szakember beszélt arról is, hogy a digitális kör ott ér véget, amikor a gazdálkodó a kinyert adatokat vissza tudja fordítani a következő döntésbe. Győrffy Balázs elmondta, hogy az agrárium hamarosan eléri a Mezőgazdaság 5.0 névre keresztelt lépcsőfokot is, amely például a pilóta nélküli eszközök és az autonóm döntéstámogató rendszerek korát hozza el. Mindehhez azonban továbbra is elengedhetetlen a megfelelően képzett szakemberek jelenléte a folyamatban, hiszen a legmodernebb gép is csak annyira hasznos, amennyire jól használják.

Bolyki Bence, a főszervező Agroinform.hu portálvezetője elmondta, hogy szükség van egy olyan digitalizációs technológiai konferenciára, ahol a szakemberek nemcsak bemutatják az egyes gépeket és szolgáltatásokat, de el is magyarázzák azok működését, illetve a használat során keletkező eredményeket osztják meg az érdeklődőkkel. Bolyki Bence beszélt arról is, hogy az összesen 18 szekcióban elhangzó mintegy 100 előadás mellett a rendezvény két napja során a résztvevők 40 kiállító agrárdigitalizációs megoldásait is megismerhetik. Idén ismét indul új szekció, ebben többek között a mezőgazdasági drónok alkalmazása küszöbön álló kiterjesztésének részleteiről tájékozódhatnak az érdeklődők.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?