Megtudtuk: nyilvánossá vált a KAP-hoz kapcsolódó magyar stratégiai terv

Megtudtuk: nyilvánossá vált a KAP-hoz kapcsolódó magyar stratégiai terv

MTI
Magyarország az elsők között nyújtotta be az Európai Bizottsághoz a Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Tervét. A következő hónapokban kétoldalú tárgyalások zajlanak a dokumentum végleges tartalmáról. A hivatalos bizottsági jóváhagyást kihirdető uniós határozat 2022 második félévében jelenhet meg - tájékoztatott az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Feldman Zsolt az MTI-hez eljuttatott közleményben ismertette: az Agrárminisztérium 2021. december 30-án nyújtotta be az Európai Bizottsághoz a magyar KAP Stratégiai Tervet. A stratégiai terv tartalmát összetett szempontrendszer alapján - amelyben kifejezetten hangsúlyos az Európai Zöld Megállapodás és a környezeti célkitűzésekhez való hozzájárulás kérdése - az Európai Bizottság értékeli és hagyja jóvá.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

A dokumentumot szakmai szervezetek és műhelyek, civil szervezetek bevonásával, a magyar érdekek mentén alkotta meg a szaktárca, két és fél éves előkészítést követően. Úgy állították össze, hogy annak segítségével a magyar vidék és agrárium kihasználhassa gazdasági lehetőségeit, a magyarok biztonságos élelmiszerellátása mellett magasabb szintű életszínvonalat, megélhetést, anyagi- és létbiztonságot teremtsen a mezőgazdaságban, az élelmiszer-előállításban és a kapcsolódó gazdasági ágazatokban dolgozóknak.

Az államtitkár elmondása szerint az Európai Bizottsággal lefolytatandó kétoldalú tárgyalások minden bizonnyal számos kérdést felvetnek, illetve kisebb-nagyobb tartalmi változtatásokra is szükség lehet a konszenzushoz. Ahogy Feldman Zsolt fogalmazott, ezzel együtt arra biztatják a gazdatársadalmat és a munkájukat segítő szakmai szervezeteket, tanácsadókat, hogy a benyújtott stratégiai terv alapján tekintsék át saját üzemeik tevékenységét, fejlesztési elképzeléseit. Az elkövetkező hónapokban - többek között a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és tagszervezetei közreműködésével - széles körű tájékoztatást fognak nyújtani az új KAP 2023-as előkészítéseként.

A felkészülés legalább két szakaszban történhet, jelezte az államtitkár: most, az idei első fél évben a benyújtott stratégiai terv alapján, majd a második fél évben a jóváhagyott szöveg szerinti esetleges módosításokkal. A 2023. évi éles induláshoz szükséges nemzeti jogszabályok előkészítése, valamint a végrehajtásban közreműködő intézmények felkészítése megkezdődött, ütemesen haladnak és 2022. év végéig lezárulnak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?