Fontos változás jön: 2023-tól csak így lehet növényeket termeszteni a magyar földeken

Fontos változás jön: 2023-tól csak így lehet növényeket termeszteni a magyar földeken

agrarszektor.hu
Az Agrárminisztérium közleményében ismertette előzetesen az új szántóföldi vetésváltás szabályrendszerét annak érdekében, hogy a magyar gazdatársadalom a KAP Stratégiai Terv hivatalos elfogadása előtt megkezdhesse a felkészülést. Az új vetésváltási szabályok 2023-tól válnak érvényessé, így már a 2022-es őszi vetéstervezésnél is figyelembe kell venni annak előírásait, a 10 hektárnál nagyobb területet művelő gazdálkodóknak.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Megváltoznak a szántóföldi vetésváltás szabályai. Az Agrárminiszter a Közös Agrárpolitika magyar Stratégiai Tervének hivatalos elfogadása előtt ismertette a változásokat, hogy a magyar gazdáknak legyen idejük felkészülniük azokra. Mivel az új vetésváltási szabályok 2023-tól válnak érvényessé, így már a 2022-es őszi vetéstervezésnél is figyelembe kell venni annak előírásait, a 10 hektárnál nagyobb területet művelő gazdálkodóknak - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. Főszabályként, a gazdálkodóknak a vetésváltást minden évben az összes szántóföldi táblájukon el kell végezniük de Magyarország kidolgozta a rugalmas szántóföldi vetésváltás szabályrendszerét, melynek fő megfeleltetési pontjai az alábbiakban nyugszik:

 • adott naptári évben a gazdaság teljes szántóföldi területének elegendő legalább 1/3-ad részén (33,33%) vetésváltást végezni
 • a minden egyes táblát magába foglaló vetésváltás legfeljebb 3 év alatt meg kell, hogy történjen
 • bármely három egymást követő évben teljesülnie kell annak a feltételnek, hogy az adott táblán legalább egyszer más növénykultúrának kell lennie mint a másik két évben
 • bizonyos növények továbbra sem kerülhetnek ugyan arra a területre két, vagy több egymást követő évben (burgonya, napraforgó, repce, szója, cukorrépa, olajtök és dinnye)
 • a vetésváltásba a másodvetés is beilleszthető
 • hibridkukorica vetőmag előállítás céljából termesztett kukorica 4 egymást követő évben termeszthető ugyanazon a területen

Vannak azonban olyan körülmények is, amikor egyáltalán nem kell alkalmazni a vetésváltási szabályokat. Ilyen esetek például, ha:

 • 10 hektárnál kisebb szántóterületet művel a gazdálkodó
 • a terület több, mint 75%-a gyep, vagy egynyári takarmánynövény, továbbá hüvelyes növények termesztése zajlik
 • a növénytermesztési ciklus jelentős részében vízzel elárasztott növények termesztésére használt az adott terület
 • évelő szántőföldi kultúrát termelnek
 • parlagon hagyott terület

További lényeges változás, hogy a zöldítés keretében jelenleg kötelező terménydiverzifikáció követelményeit a gazdálkodóknak 2023-tól nem kell betartaniuk. A terménydiverzifikációs előírás alkalmazására az Agro-ökológiai Program (AÖP) keretében lesz a továbbiakban lehetőség. A megváltozott szabályrendszerről bővebb információk ezen az oldalon találhatóak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. február 21. 16:01