Fontos változás jön: 2023-tól csak így lehet növényeket termeszteni a magyar földeken

agrarszektor.hu
Az Agrárminisztérium közleményében ismertette előzetesen az új szántóföldi vetésváltás szabályrendszerét annak érdekében, hogy a magyar gazdatársadalom a KAP Stratégiai Terv hivatalos elfogadása előtt megkezdhesse a felkészülést. Az új vetésváltási szabályok 2023-tól válnak érvényessé, így már a 2022-es őszi vetéstervezésnél is figyelembe kell venni annak előírásait, a 10 hektárnál nagyobb területet művelő gazdálkodóknak.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Megváltoznak a szántóföldi vetésváltás szabályai. Az Agrárminiszter a Közös Agrárpolitika magyar Stratégiai Tervének hivatalos elfogadása előtt ismertette a változásokat, hogy a magyar gazdáknak legyen idejük felkészülniük azokra. Mivel az új vetésváltási szabályok 2023-tól válnak érvényessé, így már a 2022-es őszi vetéstervezésnél is figyelembe kell venni annak előírásait, a 10 hektárnál nagyobb területet művelő gazdálkodóknak - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. Főszabályként, a gazdálkodóknak a vetésváltást minden évben az összes szántóföldi táblájukon el kell végezniük de Magyarország kidolgozta a rugalmas szántóföldi vetésváltás szabályrendszerét, melynek fő megfeleltetési pontjai az alábbiakban nyugszik:

 • adott naptári évben a gazdaság teljes szántóföldi területének elegendő legalább 1/3-ad részén (33,33%) vetésváltást végezni
 • a minden egyes táblát magába foglaló vetésváltás legfeljebb 3 év alatt meg kell, hogy történjen
 • bármely három egymást követő évben teljesülnie kell annak a feltételnek, hogy az adott táblán legalább egyszer más növénykultúrának kell lennie mint a másik két évben
 • bizonyos növények továbbra sem kerülhetnek ugyan arra a területre két, vagy több egymást követő évben (burgonya, napraforgó, repce, szója, cukorrépa, olajtök és dinnye)
 • a vetésváltásba a másodvetés is beilleszthető
 • hibridkukorica vetőmag előállítás céljából termesztett kukorica 4 egymást követő évben termeszthető ugyanazon a területen

Vannak azonban olyan körülmények is, amikor egyáltalán nem kell alkalmazni a vetésváltási szabályokat. Ilyen esetek például, ha:

 • 10 hektárnál kisebb szántóterületet művel a gazdálkodó
 • a terület több, mint 75%-a gyep, vagy egynyári takarmánynövény, továbbá hüvelyes növények termesztése zajlik
 • a növénytermesztési ciklus jelentős részében vízzel elárasztott növények termesztésére használt az adott terület
 • évelő szántőföldi kultúrát termelnek
 • parlagon hagyott terület

További lényeges változás, hogy a zöldítés keretében jelenleg kötelező terménydiverzifikáció követelményeit a gazdálkodóknak 2023-tól nem kell betartaniuk. A terménydiverzifikációs előírás alkalmazására az Agro-ökológiai Program (AÖP) keretében lesz a továbbiakban lehetőség. A megváltozott szabályrendszerről bővebb információk ezen az oldalon találhatóak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. szeptember 30. 11:33